Etika pemakaian guru…

tali leher

Hmm..kalau hari ni dengan rasminya pelajar-pelajar PPISMP semester 3 Institut Perguruan Teknik, Kuala Lumpur mengenakan tali leher baru aku terbaca satu surat daripada pembaca yang di hantar kepada News Straits Times Press..^_^ petikan surat itu berbunyi begini..

DRESS CODE: Don’t tie down teachers

I think our dress code is in serious need of a revamp. In a warm climate like ours, we are still required to wear a tie to work, which I think is not only unnecessary but also lacks any sense of purpose..sambungan artikel

Daripada surat yang dikirimkan pembaca tersebut, aku boleh mengatakan bahawa pembaca tersebut memberi pendapat terhadap cara pemakaian pekerja-pekerja ..apa yang menarik minat hati aku untuk berkongsi artikel tersebut dengan anda, anda dan anda kerana dia ada menyentuh kesesuaian seorang guru memakai tali leher..

Seperti yang kita sedia maklum seorang guru merupakan golongan yang memerlukan kekemasan terutama dalam aspek pemakaian..kekemasan yang ditekankan di sini adalah berkaiatn pemakaian tali leher..guru bukan la seseorang yang bertugas dalam tempat yang berhawa dingin..maka pemakaian tali leher seperti sesuatu yang tidak sesuai mengikut keadaan tempat bekerja seorang guru..pembaca juga mengatakan untuk melahirkan seorang guru yang cemerlang dan berkualiti tidak terletak pada pemakaian tali lehernya..

Pada pendapat anda, adakah guru harus meninggalkan tali leher dah hanya berkemeja ke sekolah? adakah pemakaian tali leher menganggu aktiviti pengajaran dan pembelajaran seorang guru? sila tinggalkan pandangan anda di bawah ini ^_^

About these ads

Perihal avataraang

happy go lucky person baru je nak menjinak2kan diri dlm bidang blog memblog

Posted on Ogos 13, 2007, in Ilmu, Pendidik @ Pendidikan, Semasa. Bookmark the permalink. 24 Komen.

  1. Sebab aku nakal cikgu KH dan PJ, maka aku tak setuju kalau kena pakai tie..Haha..

  2. @Bat: hmm..2 pandangan cikgu KH & PJ, apa plk pandangan cikgu2 lain :)

  3. aleeya syakira

    ale…best g pkai tie..kemas skit cikgu tu…
    bleh tarik phatian student..
    lg pun tu jer nak bezakan student n cikgu..
    kgkadang student xpkai..
    cikgu kenala jdik model skit..heheheh

  4. @aleeya syakira: hmm..mmg betul pandangan anda, tapi bukan semua org minat memakai tali leher.. :)

  5. dalam kelas bukan ade air-con. mengajar tak perlu pakai tie. cuaca malaysia panas. tak sesuai.

  6. @anne: mmemang la dalam kelas xde air-con.tetapi kebanyakan sekolah sekarang pelajarnya memakai tali leher. jadi sebagai contoh kepada pelajar kita haruslah lebih baik dari pelajar. sepatutnya guru perlu memakai tali leher jika mahu melihat pelajar2 memakai tali leher juga ;)

    tapi xdinafikan dalam kelas mmg panas.mmg kurang selesa sedikit untuk mengajar sambil memakai tali leher. namun kalau dah dibiasakan xde masalah sebenarnye. :D

  7. Pemakaian tali leher adalah sinonim dengan baju kemeja. Nampak janggal jika berkemeja tanpa tali leher, macam lagu dan irama, tidak boleh dipisahkan. Namun kini secara realitinya jika ditinjau pemakaian tali leher hanya diikuti oleh sebilangan kecil guru sahaja. Pelbagai alasan diberikan, tetapi sebenarnya yang nyata mereka ini malas nak pakai. Kalau pihak pentadbir mengeluarkan arahan, barulah golongan yang berkenaan akan memakainya.

    Jika pemakaian tali leher ini dianggap tidak sesuai dengan cuaca di negara kita, maka jenis pakaian perlu diubah, maksudnya tukar baju kemeja kepada baju kebangsaan atau pakaian-pakaian yang lain. Setuju? Rasanya akan ramai pulak golongan guru yang akan membantah. Rasanya suruh pakai apa pun, tidak akan 100% yang akan setuju.

    Pada saya jika kita hendak bekerja di dalam sesuatu sektor, kena lah patuh dengan etika yang telah ditetapkan. Kalau tak setuju, rasanya elok hantar surat letak jawatan dan bekerja sendiri. Kita bebas untuk pakai apa saja dan tak perlu beretika.

  8. @cikgu daniel: betol2 tu cikgu.. sy pun bakal cikgu.. pergi SBE @ PBS kat sekolah pun rileks je pakai tie.. walaupon panas, tapi xpe.. asalkan SMART dan berETIKA.. Peace!

  9. @Khairuddin : Moga bakal menjadi seorang guru yang hebat, cemerlang dan terbilang.

  10. @cikgu daniel: amin.. thank you cikgu.. doakan kami..

  11. bg sy..lbey elok ckgu2 pky tie..nmpak kemas..nsem n brdisiplin.. hehee..

    • betul 2 nuraniez. guru akan nampak lebih berketrampilan. jika mahu murid-murid berpakai kemas, guru juga harus menunjukkan contoh yang terbaik kepada setiap pelajar. :)

  12. Pemakaian tali leher dalam suhu mencecah 35 darjah adalah amat tidak praktikal sekali. Kalau saya, murid pun saya kecualikan dari pakai tali leher kerana panas.

    • tapi skrg sekolah dah suruh peljara memakia tali leher..kalau kecualikan xde gnenye beli tali leher berlambang sekolah sebab kalau bukan kat sekolah kat mana lagi plejar2 nak gunakan..

  13. Cikgu kene pakai baju plain…so student tak le terpukau dengan kecantikan dan kehebatan baju cikgu….expecially guru pompuan le….so pi skolah pakai le baju plain jer…kalo ikgu laki plak cam biase ler pakai tie kemeje yang kemas…
    baru ler terserlah kredibiliti guru tu…kan kater guru ni profesional profesyen…

  14. kalau blaja kat kelas,saya ska tgk baju cikgu..kemas ker tidak..soo kalu jadi cikgu mesti ar kemas

  15. apa plak komen anda bagi cikgu pompuan yang pakai baju kurung tapi bleh nmpak baju dalam dier. kain dier plak klau berdiri kat pintu kekadang ternmpak kangkang dier. patut la banyak sangat kejadian plek brlaku sejak akhir-akhir ini. BERPAKAIAN TAPI TELANJANG. tutup yang diatas terbuka yang dibawah. sila komen

  16. aku ingin berkongsi perhal ckgu skolah aku yg konon2 cm nazir..seorg guru baru memakai baju melayu(teluk belanga or cekak musang) dan memakai suar slack tanpa memakai songkok..lalu guru yg cm nazir ni mengarahkan ckgu baru ni supaya tidak memakai cara ini..die mahu guru baru ini pki pakaian lengkap (baju melayu lengkap+samping+songkok)..adakah slh cara pemakaian ckgu baru ni..??bknnya die x pki bju or pki spender di luar..aku mls la nk komen etika pemakaian ckgu2 cine..apa pandangan anda?

  17. I am not sure where you are getting your information, but great topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 66 other followers

%d bloggers like this: