Pasukan bola Malaysia kalah lagi?

Persatuan Bolasepak Malaysia

Haa, tu mungkin dialog yang kita sering dengar selepas perlawanan pasukan bola sepak negara kita yang tercinta ini dengan pasukan bola dari negara lain..

Apabila hal ini terjadi, bermacam-macamlah alasan serta komen yang diberikan samada oleh jurulatih termasuk juga lah pemain-pemainnya. Peminat pun turut sama nak beri komen, macam pandai sangat aje main bola (jgn marah) hehehe..

Hmm, walaupun aku tak pandai main bola, tapi aku tengok pasukan bola kita ni kira ok la, cuma perlu banyak latihan. Mungkin sebab genetik MELAYU tu kot sbb tu mereka tak boleh berkembang. Yela, ME-LAYU.. (Jangan marah dulu: Fikirkan dari perspektif lain*).

Program-program seperti menghantar pemain – pemain mahupun pasukan pelapis untuk berlatih di luar negara, dan juga program seperti MY TEAM amat lah aku sanjungi.

Tetapi, dimanakah silapnya lagi? Aku pun tak tau.. Dah macam – macam kerajaan dan badan NGO buat untuk pasukan bola kita, tetapi makin lama MACAM makin menurun dan layu prestasinya..

Hmm,mungkin anda sebagai peminat bola ada sebarang komen? Apakah PERSPEKTIF anda berhubung hal ni?

* Post ini bukanlah bertujuan menyakitkan hati sesiapa, namun ini sekadar luahan hati seorang anak Malaysia dan anak Melayu..

** Zaman Mokhtar Dahari dulu, Pasukan Malaysia adalah antara yang terkuat di Asia, namun, mengapa pasukan sekarang makin layu sedangkan kemudahan yang disediakan makin canggih.. Bukan kan itu semakin Me-Layu??

Posted on April 24, 2007, in Arena Sukan. Bookmark the permalink. 2 Komen.

  1. MSIA?? nak pegi world cup? ish ish ish…. lambat lagi kot.. tunggu anak aku wakil msia baru dpt kot… hehehe… bukan salah pemain jugak, salah pihak atasan yang selalu manjekan pemain. SAtu lagi, bubarkan pengurusan FAM… dulu, dgar ura2 nak masukan muka baru.. punyalah interview sane sini, tgk2, muka lame tu jugak yang naik…… tiap kali cakap ” Pasukan msia sudah memuaskan”. kalu mcm tu la gayanye, x kan maju bolasepak kita. Cadangan saya satu jer, bubar FAM dan amik org luar yg tau pasal bolasepak, suh diorang handle pengurusan. ni ntah ape2, player ragbi boleh jadi S/U agong FAM?? huhuhuhuhuh….. susah nak pikir tuh…

  2. ii rasa semangat juang orang melayu zaman sekarang tak sama macam dulu. itu mungkin faktor penyebab zaman kemunduran bola sepak malaysia.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: