“Gliese 581 c” atau “Super Bumi”?

Super Bumi

Kumpulan astronomi Eropah telah mengumumkan penemuan planet baru yang berpotensi menampung kehidupan.

Michel Mayor, 65, (Ketua Kumpulan Penyelidik) menemui planet ini melalui teleskop di Balai Cerap Eropah di La Silla, Chille dan beliau meramalkan pasukan penyelidik akan menemui tanda2 kewujudan makhluk dalam masa dua dekat.

Planet itu diberi nama kod Gliese 581 c atau Super Bumi ini berkemungkinan menyokong hidupan, saiznya hampir sama dengan saiz bumi, 5 kali ganda lebih berat dari bumi, bersuhu sederhana (antara 0 – 40 darjah Celcius) dan mempunyai cecair.

Planet ini boleh dikatakan berhampiran dengan planet Bumi, dan jarak kedua2 planet ini dianggarkan 193 trillion kilometer.

Radius planet ini 1.5 kali radius planet Bumi namun komponen udaranya tidak diketahui.

Menurut Chris McKay, pakar astrobiologi NASA, “Penemuan ini tidak bermakna ada kehidupan disana tetapi ia bermakna, ada sebuah planet seperti Bumi yang mungkin sesuai untuk kehidupan”.

Ahli -ahli astronomi Eropah tidak pasti samada planet itu berbatu seperti Bumi atau pun terdiri daripada bebola ais beku dengan air dalam bentuk cecair di permukaannya.

Untuk rujukan:

Jadi, apakah perspektif anda di atas kebesaran ALLAH yang menjadi bukti sekalian alam ini? Benarkah kita boleh hidup di planet Super Bumi ini? Ataupun ini sekadar omongan orang barat yang mahu dunia melihat bahawa mereka lah yang terhebat?

Sila komen, dari perspektif yang berbeza..

Posted on April 28, 2007, in Semasa. Bookmark the permalink. 7 Komen.

  1. Aku rasa..ntah..taktau nak cakap apa..ni pun Din yg paksa suruh komen..hahaha..nanti aku nak songlap entri ni masuk dalam blog aku, leh?

  2. (Bill Gates Malaysia @ Bat IM): Boleh, boleh blah… Hehehe… Ko nak? Ada syaratnye, ajar aku banyak lagi tentang blog.. Muahahaha…

  3. hohoho..tanya ja la apa yg hang nak tanya din..kita kan sebilik..miahahaha…

  4. hua….huah….huah…..

  5. amy_applepie

    curious bout it………..

  6. mungkin aja,,,,
    kita kan gx tau itu,,,
    tapi itu semua possible aja,,,,

  7. @mickey: btl 2..ape2 pun boleh berlaku atas kekuasaan Allah S.W.T…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: