ajaibnye satu jam…

hmm…dlm satu hari ade brape jam? mustilah 24 jamkan..xpnh kurang@lebih walaupun sesaat..dah bnyk kita baca pasal kepentingan masa ni…tapi post yg aku nak wat ni maybe ade lain skit..cbe la bace..cme dlm 5 minit je d’perlukan utk membacanye..

” xde masa la”..sering kali ungkapan 2 kuar drpd mulut kita..terutama ble wat benda2 yg b’faedah..btl x? tapi anda sedar x bahawa dgn peruntukan masa 1 jam tiap2 haru kita blh wat sesuatu k’baikan.. Jika kita menyediakan waktu satu jam sahaja setiap hari untuk melakukan sesuatu projek, kita telah berjaya mengumpulkan waktu selama 365 jam setahun, atau sama dengan 45 hari bekerja sepenuh masa yang memakan waktu 8 jam sehari.. Ini samalah seperti menambahkan satu bulan setengah kehidupan produktif dalam hidup kita setiap tahun.menarik bukan..tapi kita sebagai manusia ni al maklum la sering kali ade alasan untuk x meluangkan masa tersebut..demi masa sesungguhnye manusia ni mmg dlm kerugian..hehehe…

Mmg amat sukar bg kita untuk m’luangkan masa walaupun sebyk1 jam dlm sehari..kalau la kta blh luangkan masa sbyk, insyalah sesuatu yang ajaib akan b’laku dlm hdp kita..

Menurut satu cite yg disampaikan oleh George Leonard melalui bukunya yg bertajuk ‘Membina Ketahanan Diri’ terdpt seorg yang bernama Nicholas Christofilos yg m’peruntukan 1 jam dalam setiap hari utk wat benda2 bermakna…

Citenye mcm ni…seorang pegawai bahagian pembaikan lift bangsa Itali bernama Nicholas Christofilos t’tarik kepada ilmu pengetahuan moden..setiap hari sebaik pulang dari keje, sblm dia g makan malam, dia m’peruntukkan waktu 1 jam utk m’baca buku ttg fIzik nuklear.. apabila dia mula m’mahami ilmu yg d’pelajarnya dgn jelas..idea pun timbul dalam fikirannya.. pada tahun 1948, dia m’rancang utk m’buat akselerator partikel yg m’nurut fikirannya akan lebih murah dan lebih kuat drpd peralatan2 yg sudah pun ada waktu 2..dia m’girimkan rancangannya kpd Pesuruhjaya Tenaga Atom Amerika Syarikat utk diuji..setelah die m’yempurnakan rancangannya, alat 2 b’kerja begitu baik sehingga pemerintah Amerika Syarikat dapat m’beri dana kira-kira 70 juta dolar kpd die..Christofilos m’nerima dua imbuhan iaitu wang tunai 10,000 dolar dan k’dudukan di Makmal Radiasi Universiti California..

hmm..mcm mne dgn cite 2..ade nmpk ape2 kebaikan dan k’ajaiban 1 jam? kalau Christifilos yg hanya bekerja biasa dpt m’hasilkan sesuatu yg b’makna kerana die m’luangkan masa 1 jam utk baca buku, nape bkn kita? aku harap d’kalangan anda ade la yg m’gunakan kelebihan 1 jam ni..

p/s : aku gnekan 1 jam utk tls blog tiap2 hari..huhuhuhu..

About avataraang

happy go lucky person baru je nak menjinak2kan diri dlm bidang blog memblog

Posted on Julai 7, 2007, in Ilmu. Bookmark the permalink. 6 Komen.

  1. hah menarik nih..
    nih aku just nak kongsi cikt lagi tips mengenai masa nih..”Tips for 10 minutes”
    Ape kate korang try tips nih,
    1. Kalo korang biasa bangun pagi kul 7.00 apa kata korang awal kan bangun 10minit. Bgun kul 6.50, jd korang ada skit masa lg utk solat sbuh kan?berbanding kul 7.10 baru nak solat…
    2. Kuliah kita start kul 8.00, apa kata korang try smpai ke kelas kul 7.50, korang ada masa lgi 10 minit untuk berehat dn bersdia untuk menerima pelajaran. Kalo korang lmbt, lebh 10 minit attendant korang dah dkira “L” kan?Lewat? hah? kan dah mencacatkan rekod kehadiran korang..
    3. Kalo korang nih jenis yang suke kuar jalan2, cube awal kan waktu untuk kuar tu 10 minit lbh awal, mesti korang akan dpat lebh masa bersama si dia dan dpt mengelakkan kesesakan kan?

    Dalam masa seminggu korang try la tips nih, awalkan 10 minit stiap ape yang korang nak buat. InsyaAllah korang akan lebih relaks dan tak terkejar2 untuk melakukan sesuatu pekerjaan. Hah tapi ingat!, jgn pulak korang awalkan jam korang 10 minit, nanti confirm xbrjaya untuk korng tengok hasil keberkesanan tips nih..sbbnya korang mesti akn ckp ” ala, jam aku nih cpat 10 minit, lambt lagi” hah alamatnya xkan berubah la korang dan korang akan sentiasa rasa yng masa xckup..

  2. bagus jgk tips zieziezirafah 2…
    pangkal cite nye, ade pada diri kite jg..
    kalo dah kurang rajin nak bangun awal nak wat mcm mne kan…

  3. Mr.Bilik Sebelah

    @zieziezirafah: aku pernah dgr jgk pasal “tips for 10 minutes” ni.. Betul ia dapat membantu kita.. TQ for da comment.

  4. hm…

  5. comment???no comment kot…hehe…tp suka la tips 2…da try wat…tp xleh…kalau bagun awal jadi slow lak…jadi kita pun still akan lewat…kalau bangun lewat smua keja jadi laju…hahaha…

  6. @josh gRoBaN: stiap org lain2 die pnye strategi tido..tapi igt lah..waktu tido yg sesuai pada tgh hari dah tido lebih krg 1jam sahaja..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: