IA DATANG LAGI!!!!!!


ape yang nak datang?

Janganlah terkejut sangat dengan apa yang ingin aku perkatakan..huhuhu ^_^..apa sebenarnye yang datang lagi..?? macam iklan mega sale jekan..hahaha..

Sebenarnya aku nak menyatakan kehadiran musim buah-buahan..huhuhu..sekarang ni Malaysia sedang menghadapi musim buah..itulah keistimewaan Malaysia..walaupun negara kita ni tak de empat musim macam negara-negara Eropah tetapi kita ade satu musim yang orang Eropah tak dapat rasai di negara mereka..

Macam mane kita nak tau kehadiran ni musim buah? itu senang je..hehehe..kalau ade je orang jual buah-buah durian kata tepi jalan 2, sah la musim buah dah tiba..satu lagi tanda kalau roomate kita balik kampung, die bawa buah-buahan untuk kawan-kawan yang tak dapat balik rumah..huhuhu..

Secara umumnya musim buah-buahan di Malaysia bermula bulan Mei hingga bulan Ogos mengikut kalendar masihi (kalau tak silap aku lakan)..musim buah berlaku kerana cuaca di Malaysia pada waktu ini amat sesuai untuk buah-buah bermusim ni menghasilkan buahnya..

Contoh buah-buahan bermusim di Malaysia adalah seperti buah durian(paling famous), buah rambutan, buah manggis (ni je yang aku ingat kalau ada apa-apa yang aku tak sebut tambah la pada komen) hehehe..

Adalah menjadi satu kuntungkan kepada rakyat Malaysia yang mempunyai dusun buah-buahan sendiri kerana pada waktu inilah mereka dapat menuai hasilnya..selain daripada dapat makan sendiri buah-buahan yang mereka tanam, mereka juga dapat menjual lebihan buah-buahan yang tak berjaya mereka habiskan (dah puas sangat la tu) hehehe..

Musim buah-buahan di Malaysia tidak sahaja dinikmati rakyatnya sahaja tetapi musim buah-buahan di Malaysia telah mendapat satu anjakan kerana pelancong-pelancong luar juga menikmati musim buah-buahan di Malaysia..jangan terkejut la kalau kat K.L. ni kita nampak mat-mat saleh makan durian kat gerai-gerai yang menjual buah-buah tersebut di tepi-tepi jalan..

hmm..berakhir la coretan aku berkaitan musim buah-buahan di Malaysia..aku berharap kepada sesiapa yang ade dusun buah-buahan tu dapat menikmati pada musim ini..peringatan juga kepada sesiapa yang ade duaun bawa la skit buah-buah yang ade kat dusun korang tu dan bagi la kepada kawan-kawan yang xde dusum ni..kesian diorang..huhuhu..

p/s: aku dah dapat merasa durian, rambutan, manggis semalam..hehehe..roomate and clasmate aku bagi..hahaha..^_^

About avataraang

happy go lucky person baru je nak menjinak2kan diri dlm bidang blog memblog

Posted on Julai 9, 2007, in Merapu Post, Semasa. Bookmark the permalink. 8 Komen.

  1. Hmm..nak tau jugak..yg tulis article ni ske makan buah apa..org puteh ckp..what ur favourite fruit😉

  2. haha..aku tau buah apa…

  3. @rean: hmm..sy makan semua buah tempatan or non-tempatan..buah yang sy ske smua juga la..hehehehe

  4. @synergy9890: buah ape 2 en. synergy9890..huhuhu🙂

  5. hihihi….mmg pon tyme musim buah plg best skali.tyme ni la seme org melonjak2 nk blk kmpung.(yg ade dusun buah lg la best).sy suke buah rmbutan.rmbutan kuning a.k.a rmbutan gading.tyme skola dulu ade dormmate yg bwk 1 kotak rmbutan.my fren n i mngadap smpi hbs.pas2 dedua batok2 n sakit tekak.mkn x ingat…huhuhu

  6. @angelic: btul tu angelic..masa musim buah ni elok la kita jg kesihatan..ikut pengalaman pun memang sering terjadi batuk, demam dll penyakit disebabkan overdose makan buah…

  7. mana keistimewaan malaysia ni………..cikgu haja suruh cari maklumat keistimewaan malaysia

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: