Cantik dan Gagah

hmm..hari ni aku nak bawakan satu post yang unisex sikit..hehe ^_^ biasa cerita umum-umum jekan..cantik dengan gagah..takde kaitan antara satu sama lain bukan..kalau cerita cantik mesti je orang teringat perempuan dan kalau gagah pula teringat lelaki..benda ni memang dah sinonim dalam masyarakat kita..susah nak terima masyarakat kalau orang cakap lelaki cantik dan perempuan gagah (kecuali yang dah berubah lakan) ^_^..namun hari ni aku nak ceritakan tentang kecantikan lelaki dan kegagahan wanita..

Jangan salah anggap dengan apa yang aku nak sampaikan ni..sebenarnya kecantikan lelaki tidak wujud pada fizikal..tetapi lebih kepada lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini:

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk peringatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berpunca daripada kemuliaan hati..seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki..

Bagaimana pula yang dikatakan dengan kegagahan wanita..kegagahan wanita juga bukan ada pada fizikalnya tetapi perempuan yang gagah adalah perempuan yang:

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan pula berpunca daripada keteguhan imannya..dan seluruh kegagahan yang ada pada Siti Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan..

Hmm..adakah anda mempunyai kecantikan seorang lelaki dan kegagahan seorang perempuan? sesungguhnya kecantikan dan kegagahan itu ade tetapi hanya kita sedar atau tidak saje.. ^_^

About avataraang

happy go lucky person baru je nak menjinak2kan diri dlm bidang blog memblog

Posted on Julai 12, 2007, in Ilmu, Merapu Post. Bookmark the permalink. 6 Komen.

  1. Mr.Bilik Sebelah

    A very good post.. 98% marks for u..

  2. @Mr.Bilik Sebelah: post teringkas yang aku blh wat sebelum cuti 2 hari..huhuhu..

  3. huhu…kalau laki yg cute mcm mana lak???confuse la aku..

  4. engkau ker jOsH gRobaN yG pRasaN cuTe tUh???

  5. @josh gRoBaN: ala josh..kalo laki cute pun ape mslhnye..tapi harap2nye cute2 biasa je la..maksud aku cute yg m’bawa makna comel..bukan cute yg m’bawa maksud lain..

  6. @synergy9890: ala en. synergy9890..biar la si josh 2 prsn cute..hehehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: