Mari Poco – Poco

UPDATE PANAS!: Poco-poco dan Salib?

Poco – Poco.. Hmm, ape tu?

Aku pun xtau sangat pasal tarian ni, apa yang aku tau tarian Poco – Poco ini adalah tarian tradisional Indonesia yang berasal dari Manado, Sulawesi.

Tarian Poco – Poco selalu ditarikan sebagai aktiviti riadah dan kebudayaan.

Sebenarnya aku pun baru je mengenali tarian ini semasa aku menjejakkan kaki ke Pangkor 4 hari 3 malam untuk menghadiri program PL. Budak2 Sabahan yang mengajar aku tarian ini.

Memang seronok. Lebih – lebih lagi bila menari ramai2 dalam kumpulan. Sumenya sama. Huh, cantik dan bergaya beb! Masa tu, penat sume hilang. Seronok je. Sebab selain dapat berhibur, aku dapat belajar sesuatu yang baru.

Kalau korang nak tau, tarian ni memang sangat popular. Orang putih dan orang Jepun pun ada yang tahu pasal tarian ni. Tak percaya? Cari kat youtube. hehehehe..

Disini, aku selitkan klip video Poco – poco buat tontonan semua. Apa lagi, tak kan tengok jer. Menari la..!

Sambil2 korang mendengar atau menyanyi tu, tengok2 dan belajar la tarian tu.. (bagi mereka yang tak tahu).. Sebab ia best!

P/S: Maaf sebab video ini tidak menayangkan steps2 tarian yang lengkap.. Jadi, belajar la dari rakan2 kalau nak tahu.. Ok?

About these ads

Posted on Ogos 1, 2007, in Budaya, Video. Bookmark the permalink. 54 Komen.

  1. huuhuhhu
    best gler brpoco2 di PL…
    best banget dong…
    semua keren banget nari poco2…
    kamu pon…

  2. Mr.Bilik Sebelah

    @angelic atirah: Wah2, ngomong bahasa indonesia.. Huh, memang best! Rugi sapa yang malu2 nak belajar kan?

  3. aku mmg best bab nari2 ni.. tp malam tu “MC ke-2″ yg kononya perasan dia bagus tu telah men’down’ kan aku dgn mek.. Bengang gila!! abih mood kami nk poco2 sambil poyo2 atas stage tu.. Chibai punya bro.. Dia kongker abih.. Abih smua agenda or aktiviti yg kita rancang xdapat dijalankan sebab dia.. Dh la nyanyi x djemput, pastu wat arahan ikut kepala bapak dia plak! bengang aku!! Aku harap aku xakan jumpa g dgn bro tu klu p mna2 kem.. Ammmiiinn… Anyway, kem PL mmg best!! lagi best klu bro tu tersesat lam hutan pd malam persembahan tu.. hahaha.. (gelak syaitan) xpayah gnggu kita punya plan nk kenakan semua jurulatih2 kita!! arghhhh!! bengang!!

  4. Mr.Bilik Sebelah

    @KAJ8492: Bro, rileks la.. Hmm, ape pun, aku jugak tak puas hati.. Dia wat mcm program tu dia punya pulak.. Tu PL kita kan bro? sape jemput dia nyanyi? Pandai2 jer.. Hmm, yang bagi arahan pun satu, ada ke patut dia ckp kat hafizan supaya bincang dgn dia pasal lagu utk persembahan kumpulan kita.. Apa dia ingat dgn CD dua tiga keping tu sume lagu ada ke? Ciss.. Rileks ah bro, nanti ko jd MC lagi.. Tahun depan JPP tau.. Biro persembahan.. ;-)

  5. what’s up…..bkn budak2 sabahan yg mempopularkan poco2….tp bdk2 yg gi kursus kt lanchang pahang….
    ni bdk2 IPIK yg ajarkan….k, bro… poco-poco mmg best..

  6. Mr.Bilik Sebelah

    @Gie: Bukan itu yang dimaksudkan.. Cuma budak2 Sabahan tu yang mengajar kita di PL hari tu.. Sape yang start mule2, aku xtau.. Tapi sekarang aku tau la.. Budak “Lanchang Pahang” kan?

  7. org pun dh belajar tarian ni 3 tahun yang lepas… masa tu kat uitm…. kami kena train menari poco-poco masa minggu pengurusan peljar… kira nyer mmg best ar kan….. bleh unite kan everybody…
    papa masa sesama menari kat PL mmg besst………..kenangan terindah ah kata…..

  8. Mr.Bilik Sebelah

    @dyraRadzi: Huh, bagus lar.. Kami baru jer belajar.. Tunjuk ajar ku sifu!

  9. allo
    kpd ppl yg wat tarian ni kat PL
    u guys mmg happening
    syiok glerrrrr
    xpasal2 aku layan lagu indon ni
    juz bcoz of the step die yg bessssssssss
    kpd yg lom try
    try lah…haha
    double thumbs up for the biliksebelah
    hihi

  10. btol best gila..! MMg best! aku tak nafikan.. Tapi bro pukimak tu yg wat sial.. hampeh tol la.. Rsa cam nak sula jer bro tu dgn mikropon dia.. pantat!!

  11. hmm…best je nampaknya poco-poco ni…ni yang wat aku nak try…hehehe…tapi xtau nak mintak tnjuk ajar drpd sape…hehehe…sape yang blh ajar angkat tangan… ;)

  12. Mr.Bilik Sebelah

    @teNgKuraK: Waaahh, tankiu tankiu.. Double thumbs up tu..

    @KAJ8492: Rileks la bro.. Yang berlalu biarkan berlalu..

    @avataraang: Ehem2, aku kan ada..

  13. zieziezirafah

    avataraang, aku bleh ajo ko nari poco2 nih, nanti kta wat appointment ek!!hehehe

  14. Mr.Bilik Sebelah

    @zieziezirafah: Alahai, aku ada.. Dekat je.. Sebelah bilik je ni.. Yang nak pg jauh2 wat ape.. Kan?

  15. xde hal pnye zieziezirafah…hari ahad ni blh..kat dewan IPTek..
    hehehe…

  16. lor.. kitorang sesi 2 nih, tak jadi pon tarian poco-poco nih, lagi kelako ade la..

  17. @al-Marbawi: la kesiannya..xpe la..pasni g jumpe Mr.Bilik Sebelah..then menari sama2 dgn die.. :) boleh ye al-Marbawi… ;)

  18. Poco-Poco Bukan Sekadar Goyang Badan

    GOYANG… Menari ‘poco-poco’ tidak sesukar menari tarian Bali dan Jawa yang tinggi nilai seni dan estetikanya. Penari tidak memerlukan bakat untuk goyang ‘poco-poco’, kerana pergerakannya mudah, sama dan tetap. Foto: Nurul Halawati Azhari

    Oleh Nurul Halawati Azhari

    KUALA LUMPUR, 26 Jan (Bernama) — Mendengar awalannya yang bergemerencing, dengan irama mirip muzik reggae, boleh membuatkan kepala dan kaki bergerak. Lantas suara Yopie Latul melantun ke seluruh ruang.

    “Balenggang pata-pata
    (Jalannya berlenggang)

    Ngana pe goyang…pica-pica
    (Goyangan badanmu…lincah)

    Ngana pe bodi…poco-poco
    (Tubuhmu yang berisi dan lincah)

    Cuma ngana yang kita cinta
    (Hanya kamu yang ku cinta)

    Cuma ngana yang kita sayang
    (Hanya kamu yang ku sayang)

    Cuma ngana suka bikin pusing…
    (Hanya kamu suka buat aku pening)…”

    KESUKAAN SEMUA GOLONGAN

    Demikian rangkap pertama lagu `poco-poco’ yang tariannya terkenal bukan sahaja di kalangan dewasa, bahkan juga kanak-kanak di seluruh Indonesia.

    Asalnya ialah sejenis tarian tradisi yang diperturunkan oleh nenek moyang masyarakat Yospan di daerah Papua dan juga masyarakat Wayase di daerah Ambon.

    Gerak tubuh yang berbeza antara dua masyarakat ini akhirnya dicantum dan dikembangkan tanpa nama dan lebih dikenali sebagai `tarian ramai-ramai’.

    Nama `poco-poco’ itu ditampilkan oleh seniman dari Ternete berdarah Ambon iaitu Arie Sapulette. Beliau melihat seorang gadis sedang menari tarian itu dengan lincah di satu pesta.

    Lantas secara tiba-tiba perkataan `poco-poco’ yang membawa maksud gadis yang tubuhnya berisi dan lincah terbit dari mulutnya. Sejak itu, tarian yang ditarikan mengikut rentak gendang itu dinamakan `poco-poco’.

    Arie menjadi individu yang bertanggungjawab menggubah lagunya yang turut dinamakan `poco-poco’. Setelah Arie berhijrah ke Jakarta pada 1995, lagunya popular ke seluruh Indonesia apabila dinyanyikan pula oleh penyanyi tersohor Yopie Latul.

    BERKEMBANG MELANGKAUI SEMPADAN

    `Poco-poco’ bukan sekadar tarian biasa. Berasal dari daerah kecil Ambon di bahagian Sulawesi Utara, Indonesia, tarian ini digemari oleh semua peringkat masyarakat tanpa mengenal usia.

    Daripada kanak-kanak, orang dewasa, nenek tua serta ketua-ketua jabatan dan juga golongan VIP, ia menembusi segenap kampung dan daerah, pejabat-pejabat, hotel berbintang dan seluruh Indonesia. Malah melangkaui sempadan negara hingga dikenali di negara jiran terutamanya Malaysia.

    Tidak cukup dengan itu, ia juga dibariskan sebagai satu agenda untuk titipan kenangan manis di penghujung majlis.

    Gerakan asas `poco-poco’ pada dasarnya mudah diikuti. Buat yang baru pertama kali mencubanya, jika pun anda sekeras kayu, sekurang-kurangnya langkah tarian ini mudah diikuti. Dua langkah kecil ke kanan, kembali semula ke tempat, lalu langkah diundur satu atau dua langkah, seterusnya melangkah ke hadapan sambil berpusing. Begitulah seterusnya gerakan ini diulang-ulang, hingga si penari selesai memusingkan tubuh ke arah empat penjuru angin lalu kembali semula ke kedudukan asal.

    ALAT MENGUKUH PERPADUAN

    Bagaimanapun, menurut isteri Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Ibu Made Darsini Rusdihardjo, gerakan `poco-poco’ bukanlah terhad kepada enam langkah itu sahaja, tetapi dikembangkan dengan dinamik hingga kini wujud sekitar 50 gerakan.

    Malah iringan muziknya juga beraneka. Ada yang berentak dangdut, `poco-poco’ house music (disko) dan juga cha cha.

    “Tarian ini selalunya dijadikan sebagai alat untuk mengukuhkan perpaduan. Malah, sebelum popular, ia juga diketahui ramai apabila dibawa keluar dari Ambon oleh pasukan tentera yang pernah bertugas di sana. Mereka menarikannya sebagai satu cara berhibur beramai-ramai bagi mengubati kesunyian kala berjauhan daripada keluarga. Ia menjadi satu budaya di jabatan-jabatan kerajaan atau persatuan yang ramai ahlinya dengan satu tujuan, iaitu mengeratkan silaturrahim.

    Ini kerana, keasyikan menari `poco-poco’ ialah apabila setiap penari yang berbaris dalam satu barisan dapat menyamakan langkah mereka mengikut rentak. Ia umpama `line dance’ yang banyak menerapkan unsur tarian-tarian rakyat dari negara Latin dan Barat.

    Dahulu sebelum adanya `poco-poco’, ada lagi satu tarian yang diselitkan sebagai `line dance’ di Indonesia, iaitu Sajojo. Bagaimanapun, tarian asal dari Papua ini hanya dikenali di Indonesia sahaja. Tidak seperti `poco-poco’ yang popular hingga ke peringkat antarabangsa.

    Kini, ia bukan sekadar satu tarian tradisi, tetapi atas daya kreativiti sesetengah pihak, `poco-poco’ dijadikan pula salah satu gerakan senam robik. Muziknya disusun agar kedengaran lebih rancak dan bertenaga. Pergerakan yang diulang-ulang selama lebih 20 minit itu mampu mengeluarkan peluh dan menjadi senaman yang baik buat mereka yang kurang bertenaga,” jelasnya.

    Ibu Made berpendapat ia juga telah berjaya membuka pintu rezeki buat tenaga pengajar `poco-poco’ sama ada versi tarian atau pun versi senam robik.

    GOYANG `POCO-POCO’ DI MALAYSIA

    Oleh kerana tarian ini sering menjadi alat penghubung dan pengerat silaturrahim antara diplomat Indonesia dan diplomat asing, ia menjadi satu acara terpilih buat mereka memperkenalkan kebudayaan Indonesia.

    Bermula di majlis-majlis yang dihadiri oleh kerabat-kerabat Diraja dan para VIP, tarian yang dianggap eksklusif untuk golongan atasan itu akhirnya turut menjadi ikutan di jabatan-jabatan kerajaan dan swasta.

    Apatah lagi, dengan adanya persatuan-persatuan seperti Wanita Malindo (Wanita Malaysia-Indonesia) dan Dharma Wanita iaitu persatuan isteri-isteri petugas kedutaan Indonesia di Malaysia, tarian `poco-poco’ menjadi antara aktiviti pilihan mereka sewaktu mengadakan pertemuan.

    Penangan `poco-poco’ nampaknya bukan hanya sekadar sebuah tarian. Orang boleh lupa dan asyik menari hingga tidak sedar waktu berlalu. Malah, seperti di Indonesia juga, ia semakin popular di kalangan anak muda tempatan apabila dijadikan satu bentuk gerakan senam robik.

    “Apa yang pasti, menarikan `poco-poco’ tidak sesukar menarikan Tarian Bali dan Jawa yang tinggi nilai seni dan estetikanya. Penari tidak memerlukan bakat untuk bergoyang `poco-poco’. Gerakannya sama dan tetap. Paling utama, kita berasa gembira, sihat, erat dan mesra setelah menari `poco-poco’,” jelas Made lagi.

    Membuktikan kata-katanya bahawa ia mudah dipelajari, bersama-sama ahli Dharma Wanita, penulis turut sama mengatur langkah bergoyang `poco-poco’.

    Ya, mudah banget! Tetapi sesekali langkah yang diatur pincang juga di permulaannya. Selepas puas menari `poco-poco’, wanita-wanita ini turut menarikan tarian Sajojo dan Goyang Dombret (Jawa Tengah) dan sebuah tarian rakyat bagi melengkapi pertemuan pada hari itu.

    – BERNAMA

  19. kalo mau benar2 blaja,kamu log on ke.. http://lyrics.9olda.net/yopie-latul-poco-poco/
    berusaha yaa..

  20. http://www.wilta.org/seminarpocopoco.doc (MICROSOFT WORD) << nah satu lagi…bka le baca kalu sape2 nk blajo poco2…

  21. @oMate^KAJ: terima kasih di atas informasi anda..kami di sini hanya belajar untuk suka2..bukan untuk tujuan lain.. :)

  22. Mr.Bilik Sebelah

    @oMate^KAJ: Huh, banyak nye pengetahuan ko tentang poco – poco.. Rajin sangat nak mencari.. Ape pun, terima kasih ya “oMate”..

    @Sume Orang!: Kepada semua yang rajin, sila lah lawati laman yang dilink kan oleh oMate^KAJ tu ya! Ucap trimas kat dia dulu.. ;-)

  23. nAk bLajaR jUgak…avataraang…ko jadik cikGu aKu ek…

  24. @josh gRoBaN: uih..aku belum menuntut ilmu menari poco2 lagi la josh gRoBaN…aku tgh mencari guru yg sudi mengajar aku menari..hehehe… ;)

  25. khairulnizambakeri

    Poco poco rawks!
    Aku pernah menari benda ni masa Debat Kemerdekaan 2007 di Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP).
    Masa tu sume menari termasuk Naib Canselor sekali.
    UNIMAP memang kool.

  26. @khairulnizambakeri: poco-poco memang seronok kalau dilakukan beramai-ramai..xksh la naib csnselor ke sape ke..kalau dah wat ramai-ramai memang best ;)

  27. hai sumer..
    tarian poco-poco ni aku kenal time minggu orientasi masuk u..
    memang best..
    lagu dia memang bestkan..
    naik sem depan budak junior masuk, turn kami plak ajar diorang..
    huhuuu…

  28. kita ada tubuh kelab poco2 dan j-robik

    sesiapa yang minat boleh joint setiap minggu bayaran cuma rm2

  29. @irhajoha: Bagus lar.. Kalu boleh kita modify tarian ni, jadikan tarian asli Malaysia.. ok? Kita rakyat Malaysia pun berbakat aper…

    @jasnita: Wah, bagus.. Kalu boleh, sila tinggalkan alamat, dan no telefon supaya senang dihubungi orang yang berminat.. BS boleh tolong promote.. Ok?

  30. asalamualaikum !

    nak alamat ye!
    gi aje kat kg rahmat kulai johor. no. tel 016-6464641,016-6636461 atau 017-7409591
    untuk keterangan lanjut dan pertanyaan
    ok

  31. @Jasnita: Nanti BS tlg promote k..

  32. salam…
    poco2?best..hihi
    teringt memori kt pl** n minggu mms…
    hehe..saje nyebok nk bg komen!!!

  33. @Maiz: Salam.. Bagus la pernah poco2.. Disamping seronok, ia mengeluarkan peluh kan??

  34. aku pernah tgk life…lelaki plak tu yg perform…erk..mcm klaka la pulek

  35. @lydiarayyan: Ceh, ape yg klakar nyer.. Aku pun pernah poco-poco gak.. hehehe.. Pernah try x?

  36. best la tarian ni…
    nak cari la mane2 ade club nak joint..
    bagtau la…..
    best gile tgk nari reramai…

  37. best la tarian ni…
    nak cari la mane2 ade club nak joint..
    bagtau la…..
    best gile tgk nari reramai…

  38. @babycute/babycute562: nak join kelab ke..rasanya xtak perlu..hehehehe..poco-poco ni ramai sangat dah orang lakukan. kalau nak nari ramai2, ajak la kengkawan. ;)

    tapi kalau ade mana2 kumpulan poco-poco nak promote kat sni, dialu-alukan ;)

  39. aahh…. bukti ketidak kreatifan malingsial
    mau nyontek lagi tarian dari indonesia
    gali dong potensi budaya sendiri
    jangan cuma bisa copy-paste aja

  40. @kecian deh lo: Ala, baru sikit copy paste.. Kami ni menghargai seni.. Kita serumpun.. Ok la jugak, dari korang yang hanya tau menjadikan seni sebagai pelempias nafsu.. Nasib baik la konsert I*** dibatalkan.. Kalu tak, habis rakyat malaysia musnah sebab kebodohan rakyat indonesia yang tak tau malu.. Kalu la bagus sangat indonesia, kenapa datang malaysia bersusah payah secara haram?? Harharhar.. Gali dong duit kamu sendiri.. Bak kata pepatah, “Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri”.. Jangan pandai nak makan emas di negeri orang.. Makan batu la dinegeri sendiri..

  41. betul 2..ape la yang best sgt datang negara orang..amik duit duit negara orang lain..kalau dah bagus sangat guna la duit sendiri..

  42. tak der ke terjual video poco poco kat mne2 kdai atau psr2 mlm. atau tak der ke yg nak videokan tarian utk di komersialkan…

  43. isshh2….jasnita tuh org kulai jb pe nye…saya org ayer manis…klu nak joint stiap hr aper ye…

  44. @lyla: rasanye xde..sy rasa lebih baik cari lagunye kat internet je..percuma dan mudah dicari..hehehehe

  45. apa pendapat para ulama tentang tarian ini..adakah ianya boleh atau di haruskan sebagai riadah kerna tarian nya seperti pergi ke depan dan belakang ke kiri kekanan..atau boleh kita cakap seperti terbentuknya tanda salib

  46. @pes08: Entah la pes08,tak pasti tntg dalil2 tarian poco2 ni.. Tapi, tentang “salib” tu macam ada kebenaranya jugak.. yela, kejap depan, belakang, kiri dan kanan.. hmm…

    Biasa la, made in “indon”..

  47. aku pun da lame gak bjinak-jinak ngan tarian ni…
    klau dkat muar,tiap2 ari ahad pagi kat dataran tanjung mas mesti ade j-robik , pastu tarian poco-poco ni…
    berkenaan ngan kenyataan yg mengatekan tarian ni de kaitan ngan salib ade gak betulnye…
    tp bg kitorang tarian asal poco2 ni ktrg dah tambah2 ckit step & dah touch-up ckit..
    so unsur-unsur salib 2 mcm da kurang ckit…
    lau nak tau jom la join orang muar!

  48. bestlah tarian poco-poca
    ni

  49. poco2 best. snang je x la susah. sye reti pown smpai 3 tarian.

  50. malaysia = malingsial. Malingsial tidak punya budaya,tidak punya harga diri dan tidak punya kemaluan. Malingsia dengan bangga mengkoar-koarkan budaya negara tetangganya sebagai budaya miliknya. Padahal dunia tahu budaya itu milik siapa. Malahan tanpa malu berani mempatenkan budaya tetangganya sebagai miliknya. Dasar tidak punya kemaluan. Besok apa lagi yang akan dicuri Malingsial ini ? Satu harapan kami kepada pemerintah, tolong diinventarisir dan patenkan kekayaan bangsa ini agar tidak lagi dicuri si Malingsial ini. Namanya saja Malingsial,kerjanya ya maling.

  1. Pingback: Poco-Poco dan Salib? « BS: Bilik Sebelah

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 65 other followers

%d bloggers like this: