Dekat dan Jauh..

Far Near Hear

Kita semua hidup didunia, sama2 ada 24 jam untuk hidup, sama2 hirup oksigen untuk bernafas, sama2 makan nasi dan sama2 membesar.. Tapi, sekarang aku ada soalan yang cukup mudah untuk korang jawab..

Yang Pertama:
Apakah yang paling DEKAT dengan kita?

Yang Kedua:
Apakah pula yang paling JAUH dengan kita?

Sebelum korang tengok jawapan dibawahnya, baik korang fikir dulu..

___________________________________________________________________________________________________

Jawapannnya:

Yang Pertama:

Kubur, Mati!

Yang paling dekat dengan kita, ialah MATI.. Ya, MATI.. Mati boleh bila2 masa, tak kira tempat, waktu dan keadaan kita.. Tak kira kita ini sihat atau pun sakit, sudah bertaubat atau pun belum, dan sebagainya.. Ingat la, sekarang ni time korang bace entri ni pun korang boleh MATI!!! Ataupun selepas ni, sekejap je lagi.. Jadi, dh bertaubat? cukup amalan ker?

Yang Kedua:

Masa

Yang paling jauh dengan kita ialah MASA.. Masa yang korang guna dulu tak mungkin korang dapat ambil balik.. Tak mungkin korang dapat rasa balik.. Masa2 yang korang buat benda tak elok, masa yang korang tak solat, masa yang korang pergi lepak dan enjoy dengan kawan2.. Dan masa yang korang tak ingat sapa Tuhan korang.. Sama lah masa yang korang buang baca entri ni, tapi tak apa, kalu entri ni bagi manfaat.. Sekurang2 nya masa korang tu ada sikit nilainya..

Posted on Mei 30, 2008, in Ilmu, Renungan. Bookmark the permalink. 12 Komen.

  1. betul2 insaf la bro dgn post ni..rasa bersalah plk aku xgunakan masa sebaik-baiknya terutamanya untuk blog ni😦

  2. khairulnizambakeri

    KNB berpindah ke http://nizambakeri.blogspot.com
    Pautan blog anda sudah tersenarai di blog tersebut.
    Harap maklum.

  3. @khairulnizambakeri: ramai yg main pindah2 bilik ni..thankz dah masukkan link😉

  4. anda di tag..
    jangan lpe jawab..
    hik…

    hargailah masa..
    especially cuti neh..
    bestnye bercuti..

  5. @izie: terimas kerna menge’tag’ kami🙂

  6. kalau bab teka-teki ni.. sure saya tak-ter-teka dgn betol. haha. jwpn saya salah td.

    erm,masa tu emas. tapi saya sendiri pn banyak buang masa. *gulp* semua orang saya rasa ingat ‘mati’ tapi biasalah manusia ni.. insaf kjap je. pastu buat2 lupa balik. sama macam saya. bila baca artikel ni, insaf la kejap. tapi pasni.. saya tatau lama mana rasa insaf tu ada lagi. tp secara positifnya, bagus la kita saling ingat-mengingati terutama bab2 mati ni. yelaa, kita semua takkan tahu bila kita akan mati. better bertaubat la sblm terlambat🙂

    p/s : maaf terpanjang plak komen sy😆

  7. @izie: Iye.. Nanti aku jawab tag ko, pas aku balik dr kg k..

    @avatar: Kemana ko menghilang bro?

    @ixora: Tak pe lar insaf kejap, dari tak insaf langsung.. Kan? hehehe…

  8. insaf sampai keluar air mata!!

  9. Betul2 tu.. tapi selalu kita lupa tentang mati..
    Ntahlah…

  10. hargai setiap saat (:

  11. @Lydiarayyan: Kuar air mata??

    @Zool: Yup zool.. Memang kita slalu lupa, kalu ingatpun, kita sering wat2 lupe.. Ape la nak jadi manusia sekarang ni..

    @pandagumuk: Ya, betul tu..Tiap saat yang pergi takkan datang semula.. Kan?

  12. yang paling dekat dengan aku bukan mati
    yang paling dekat dengan aku adalah tuhan
    kerana Dia yang memelihara aku dan menguasai mati.

    yang paling jauh dari aku bukan masa
    yang paling jauh dari aku ialah tuhan.
    kerana betapa cepat aku melangkah untuk mencapainya aku tidak berdaya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: