Ala, kenapa kena puasa ni?

Hari ni, satu september 2008.. Bersamaan 1 Ramadhan.. Hari dimana kita kene start berpuasa.. Fasting you know?

Kenapa kita kene puasa? Sebab ia adalah tuntutan dan kewajipan bagi kita sebagai umat Islam.. Hmm, selain dari tu, puasa jugak bagi sesuatu yang baik dari anda.. Jangan la kita berpuasa ni hanya dapat lapar dan dahaga.. Pahala tak dapat..

Kebaikan pahala dari segi:

Mental

  1. Menyihatkan fikiran kita dari berfikir benda2 tak elok.
  2. Membuat kita terfikir betapa senangnya hidup kita berbanding orang lain.Kita boleh beli santapan berbuka yang best2, orang lain? Kita boleh beli baju raya cantik2, orang lain?
  3. Buat kita fikir tentang dosa2 yang kita lakukan sebelum ni, sebab masa puasa kita akan elak dari melakukan benda2 yang mengurangkan pahala puasa.

Fizikal

  1. Sihat badan. Kurang makan kurang la penyakit. Jangan gelojoh semasa berbuka!
  2. Bertenaga. Sebab makan lebih buat kita jadi malas!
  3. Boleh kurus beb! Satu amalan diet yang sihat..
  4. Otak jadi cergas. Boleh fikir dengan betul.
  5. Kurang hisap rokok. Kecuali kalu korang sahur pun dengan rokok la..

Ibadah

  1. Lebih solat jemaah. Antara solat yang paling susah dilakukan secara jemaah ialah solat subuh dan isyak.. Ya! Bila bulan puasa, orang yang sahur akan solat subuh terus lepas makan.. Then, malam pulak, orang akan solat isyak dulu baru solat terawikh. Jadi, dua2 solat ni akan dilakukan. Tak lambat2 atau “burn” lagi dah..
  2. Banyak sedekah amal jariah. Peluang sedekah duit, makanan dan ape2 je lebih banyak di bulan Ramadhan.. DAN LEBIH BANYAK PAHALA!
  3. Banyak mengaji. Kat surau ada tadarus, bile lagi nak khatam? Time ni la..

So, kenapa kita kne puasa? Bukan setakat nak sambut raya, banyak lagi kebaikan yang kita dapat.. Jadi, akhir kata, jangan ponteng2 puasa.. Jangan makan senyap2.. ALLAH nampak tau!

Posted on September 1, 2008, in Khas, Puasa. Bookmark the permalink. 10 Komen.

  1. Selamat berpuasa..
    jangan lupa sahur nok🙂

  2. @izie: Same ler.. Puasa jangan skerat hari ek.. Huhu..

  3. Selamat Berpuasa kepada Mr. BS n avatar..
    juga kepada sume pengunjg Bilik Sebelah🙂

  4. Bagusnya entri ni.. macam nak copy paste je. hahaha.

  5. @rean: TQ rean.. Same to you..

    @ixora: takda bagus nye.. Main tulis pakai kepala otak sendiri jer.. I know which part yang U kata bagus.. Yang part “kurang rokok” tu kan?? hahaha..

  6. Tak. semua part bagus. Saya serius.

    Betul ke main tulis je ni? Wah,kagum.. kagum!! Pandai kamu elaborate setiap point2 tu🙂

  7. betul 2 ixora..mr. biliksebelah kan bakal cikgu..mesti la hebat mengelobrate point2..hehehehehehe😉

  8. @ixora: Wuh, puji melampau..

    @avataraang: Amboi, bodek ker? hehe..

  9. budy muntah darah

    wakakakakakakakakakakakakaka.budy muntah darah lagi

  1. Pingback: Sejenak di bulan Ramadhan « Fly Over Me

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: