Study – Exam – Holiday

Salam..
Bertemu lagi kita dalam entri terkini biliksebelah.wp. Apa khabar anda semua? sihat? diharapkannya begitu lah. Aduyai skema la pula ayat aku ni ^_^. Aku bukan apa, saje nak tanya khabar pengunjung-pengunjung. Rasanya nilah kali pertama aku tanya soalan tu. Hehehehehe ^_^

exam

Sebagaimana yang kita sedia maklum, hujung-hujung penggal@semester ni para pelajar mula masuk ke zon peperiksaan. Masa bulan September, adik-adik kita telah pun selesai menghadapi Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). UPSR merupakan satu peperiksaan pertama bagi menentukan kedudukan murid-murid. Lepas UPSR, Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan kemudian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Cuba kita jenguk apa yang dimaksudkan peperiksaan:

Dalam seorang akademik atau konteks profesional, peperiksaan (atau peperiksaan ringkasan) adalah ujian-ujian yang matlamat untuk menentukan keupayaan seorang pelajar atau seorang pengamal yang prospektif. Peperiksaan adalah biasanya ujian bertulis, walaupun beberapa mungkin praktikal atau mempunyai praktikal komponen-komponen, dan mengubah sangat dalam struktur, berpuas hati dan kesukaran bergantung tentang perkara, kumpulan umur diuji orang dan profesion. Seseorang yang hantaran-hantaran satu peperiksaan menerima satu diploma, satu lesen yang dinamik atau profesional, bergantung di objektif-objektif peperiksaan. Satu peperiksaan persaingan adalah satu peperiksaan di mana saing pemohon-pemohon untuk satu terhad bilangan jawatan, seperti yang ditentang untuk semata-mata.courtesy wikipedia, translate by citcat.com (aku tak edit pun, malas sungguh ^_^)

Alhamdulillah, aku dan Mr. Bilik Sebelah dah pun selesai menghadapi semua peperiksaan tersebut. Kepada pelajar-pelajar Institusi Pengajian tinggi (IPT) tak kira awam atau swasta pula, peperiksaan akhirfinal exam pula akan menjelang dan mungkin yang sudah pun mula mengahadapinya atau mungkin juga dah pun habis.

gud luck

Kepada yang sudah, biarkan sudah ^_^  Jangan difikir sangat pada peperiksaan yang telah anda hadapi. Apa yang hanya boleh buat berdoa dan bertawakal dengan apa yang telah anda usahakan. Kepada yang bakal menghadapi peperiksaan pula, aku mewakili biliksebelah.wp mengucapkan selamat menghadapi peperiksaan, Gud Luck and All The Best. Jangan lupa study sebelum peperiksaan. Kalau tak nak study, bak kata Nabil “Lu Fikir La Sendiri” ^_^.

Nanti dah habis periksa, kita akan menghadpi cuti pula. Cutilah dengan sebaik mungkin. Gunakan cuti yang diberikan dengan aktiviti yang bermanfaat. ^_^

–SEKIAN–

About avataraang

happy go lucky person baru je nak menjinak2kan diri dlm bidang blog memblog

Posted on November 2, 2008, in Pelbagai and tagged , . Bookmark the permalink. 18 Komen.

  1. Aku mana ada exam.. Open book test ada le.. Huhu.. Jangan marah aa.. Batch aku paling rilex.. Wawawa… tapi assignment memang belambak tak ingat.. Nak back up exam..

  2. hmm..coment terakhir dari rean…gudluck utk sume yg nak amek exam..salam..

  3. exam…hahaha..gud luck cikgu..🙂

  4. @rean: Knape komen terakhir? Rean nak pergi mana? Nape ni? Macam merajuk jer..

    @zuriaf: Gud luck anda tu ditujukan buat avatar aang saja ler.. Aku tak da exam.. wawawa..

  5. @Mr. bilik sebelah: untung la orang xde exam😛

    @rean: a’ah nape komen teakhir, xsabar nak cuti ke?🙂

    @zuriaf: thankz.. gud luck untuk anda jgk😀

  6. good luck kanak2 sekalian!!

  7. ok gudluck semuanya!! minggu depan aku exam! aku cuak separuh mati ok!

  8. ashley :
    nasib baik cuak separuh mati.. kalau cuak sepenuh mati?? hehehehe

    eh,apsal Mr BS takde exam? dah nk abis ye?

  9. !xor@: kalau cuak sepenuh mati, xdapat la amik exam. hak3.. bes ke tuh?

  10. @Ixora: Tak da exam, coz tak da dalam silibus.. Wawawa.. Syok!

    @ashleycadbury: Err.. Gud luck k..

  11. @lydiarayyan: Orang keje tak da exam ke? utk promotion? Hehe…

  12. @lydiarayyan: thankz 4 the wish🙂

    @ashleycadbury: gud luck utk anda, jgn la mati dl..hehehehehehe😀

    @!x0r@: mr.biliksebelah 2 special skit..org dah hbs asignment die xhbs2 lg🙂

    @Mr.Bilik Sebelah: bile nak menulis ni bro..😛

  13. hahahhaa.. takde dlm silibus?? wow!! saya pn ada 2 paper takde exam.. tapi tu la,kene buat projek itu ini.. nasib dah setel dah.. phew~

  14. Good Luck to all!. Semoga berjaya exam didunia dan akhirat.

  15. korang student lagi, amek peksa ni bukan susah sangat, resultnya mudah jer, sama ada lulus cemerlang, lulus biasa atau gagal.

    kepada yg boleh jawab soalan peksa, tahniah ler. kepada yang tak boleh jawab, pakcik ucapkan… relax laaaa, peksa dah berakhir, so lupakan jer… tapi dunia belum berakhir, banyak lagi benda2 lain yang belum kita terokai.

    boleh jawab ke, tak boleh jawab ke, lulus ke, tak lulus ke, apakata kita layan lagu rock kat tempat pakcik, dah abis peksa ni tak payah pikir2 lagi. sekarang masanya relax. kalau nak pikir, itu sebelum peksa laaa.

    jom layan http://nasron.wordpress.com/2008/11/17/rock-part-3-14-lagu-rock-kapak-yang-best/

  16. @!x0r@: ape projek skrg? masih menyiapkan assignment ke?

    @Kipp: thankz 4 the wish😀

    @Nasron al-Jauhari: terimas dgn nasihat yg diberi😀

  17. wawawawa……..
    rini ak beh exam spm
    lteh siot…
    tp npe erk????
    ak x ase besh pun..plek??

  18. hi abang ittewww.. salam aidiladha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: