Cara Bijak PLAGIAT (Plagiarisme) Tanpa Dikesan!

Anda seorang pelajar? Anda perlu menulis dalam BI, tapi tak ada idea? BI anda lemah tahap cipan? Anda ada jumpa bahan dalam internet, tapi tak tahu mcm mana nak gunakannya secara BIJAK? Anda takut kantoi plagiarisme oleh lecturer anda? Kini saya, ada penyelesaiannya!

Pertama: anda perlulah menginstall Microsoft Word 2003 ataupun lebih advance Microsoft Word 2007.

Kedua: copy paste sebarang tulisan, artikel, idea ataupun ape2 text (dalam BI)

Ketiga: halakan point mouse anda ke arah perkataan dan highlight perkataan tersebut.

Keempat: klik kanan, pergi pada synonym.

Kelima: Pilih perkataan yang sesuai yang keluar dari kotak synonym tu.

Keenam: Tukar perkataan yang ada. Teruskan cara ketiga – kelima pada hampir semua perkataan yang sesuai.

Ketujuh: Siap! Kini kerja anda siap dalam masa 10 minit. Senang bukan?

Cuba bandingkan dua ayat. Iaitu ayat copy paste dengan ayat yang telah dimodified. Maksud sama, ayat berbeza kan? Hahaha… Bijak2..

Ok lah, terima kasih kepada saya (Khai, 2009).. Akhir kata, selamat berjaya!

“BENDA YANG SUSAH, KITA SENANG KAN.. BENDA YANG SENANG, JANGAN DI SUSAHKAN”

Posted on Januari 15, 2009, in Ilmu, Khas, Pendidik @ Pendidikan. Bookmark the permalink. 29 Komen.

  1. hahaha…
    bia aku tambah lg ayat tu…
    budak kite yg dh memang pemalas jgnla dimalaskan lagi…
    hehehe…
    but already had my own personal tutor…
    anyway thanx for the info…

  2. khai khai.
    kaedah pernah beth gune. tp kan, beth nk g tau. bila kiter tukar camtuh, automaticly, maksud ayat tuh mayb akan bertukar. sekian, info dari saya.

  3. @tukangbuatsushi: Kalu copy paste pun malas, aku xleh wat pape.. lu pikir la sendiri..

    @ling: Idea ni dh lama dh, cume xtertulis dalam blog ni.. huhu.. Hmm, ala, kalu maksud ayat tukar, xpe la..

    DAH NAMA PELAJAR..

    PELAJAR MESTI BUAT SALAH..

    KALU PERFECT 100%, TU BUKAN PELAJAR NAMANYA.. kan?

  4. ya betullllll

  5. sTuju sama afiq and entry ni..aku pn pnh wat cm tu jgk..hehe..tp harus di ingt ble nk tkr word yg kite pilih tu kne pndai2 la spya x btukar mksud…bak kata dlm iklan tu ‘KALAU DAH TAHU FAKTA,SENANG LA NK BUAT PILIHAN’…ade kaitan ke??x kisah la..hehe.. =p

  6. demo meme bijok..bakpo kawe x terpike lagu nih..huhu
    spttnyo demo royak awal2 lg sblm asgmnt hok belom nih..x patut sungguh demo..huhu

  7. khairulnizambakeri

    Muahaha.
    A classic MS Word cheat.
    But still, any lazy a** won’t even bother to click for the synonyms.
    Why do you think they copy-paste at the first place.
    Pengalaman peribadi: M A L A S.

  8. isk… contoh yg diberikan tu mmg la agak berguna.. tp.. assg yg aku kena wat semuanya beribu-riban pekataan.. perlukah aku tukaq smua wod tu? letih arr cmnie.. Tu baru satu assg.. aseimen len lagi.. adoi… robotik lagi.. thesis nnti plak cmna?? adoi! adoi!! kpala aku nk pecah nie!! tolong!! tolong!!

  9. iklan2.. iklan..
    aku nk try wat blog nie.. sapa2 yg org lama tu, tolong la gtau ckit pantag larang blog nie.. xtaw nk stat cmna nie.. adui… bleh gune word2003 gak ka?? hehe

  10. @ibnuimam: Ape yang betulnye en ibnu imam?

    @areja: hahaha.. ada la kaitannya skit.. Tapi, kalu dah PANDAI, takdanya nak copy paste je.. huhu…

    @fareezkario: lu yang ngak tanya sama gua.. Huhu.. Gua ingat lu tau..

    @khairulnizambakeri: They copy paste becoz of PEMALAS.. They must use the “synonym” coz sekarang dah ada software yang boleh detect PLAGIARISME oleh lecturer.. Nak KANTOI?? Xnk kan?

    @mie_kedah: Baik susah sikit, dari menaip beribu2 perkataan.. Guna synonym bukannye kene fikir… Kan? Lagi pun, setakat klik je.. Adoi~! Word 2003 pun boleh..
    Nak wat blog? Balajar dari bat.. tak da pantang larang.. Orang suka, orang tengok.. orang tak suka, orang tak tengok blog ko.. Hahaha…

  11. kalo org suka.. tapi takleh tengok cmna lak?? Mana tau.. tenet down ka.. nk wat assg lagi la.. nk tukar2 word lagi.. msti la sibok kan… xda masa la nk tgk blog nie.. cmna tu?? tolong jawab plzzz!!!

  12. semuga ilmu yang ditunjuk ajar digunakan dengan cara yang betul…😀

  13. heheheh…good idea..kdg2 aku gne gk..tp takut gk gk nnt t’kantoi plak..
    anyway, ni slh 1 cara utk org yg x bp mls drpd yg copy paste trus..xsesuai…

  14. hehe..i’ve used dis cheating method few tymes bfore..but,tyme bsnes plan 2 da x smpt sgt..dats y copy paste then kantoi bute2 je…huhu…kalo x,sure aku da dpt 6 da bsnes last tyme..hehe…

  15. Majlis Ilmu Dari Buku Habib Abdullah bin Alwi Al-Haddad
    { Januari 6, 2009 @ 12:29 pm } · { Ahlulbait, Majlis Ilmu }
    { Tags: baitul aman, Majlis Ilmu, masjid } · { Komentar }
    Majlis-majlis Ilmu Bulanan bertujuan memberi kemudahan kepada masyarakat Kuala Lumpur dan Selangor khususnya serta masyarakat Malaysia ‘amnya menimba ilmu ajaran agama Islam yang ditinggalkan dan diwasiatkan oleh Al-Habib Abdullah bin Alawi Al-Haddad.
    Huraian dari buku-buku beliau akan dihuraikan dalam Bahasa Malaysia.
    Kesemua Majlis Ilmu seperti jadual dibawah ini akan diadakan di Masjid Baitul Aman 102 Jalan Damai di Jalan Ampang, Kuala Lumpur:

    Majlis Bacaan Ratib Al-Haddad serta Syarahan dan Huraiannya setiap Selasa malam Rabu selepas Solat Maghrib
    Hari Sabtu 17 Jan 2009 mulai Solat Maghrib sehingga jam 9:30 malam huraian buku berjudul ‘Nasihat Agama dan Wasiat Iman’
    Hari Ahad 18 Jan 2009 mulai Solat Maghrib

    http://pondokhabib.wordpress.com

  16. @mie_kedah: Kalu sebab tu, biar dia FIKIR LA SENDIRI..

    @avatar aang: niat aku baik, tp kalu orang lain niat xbaik, aku xleh wat pape bro.. kan?

    @hana: well, terpulang pada masing2.. aku cme share my idea jer..

    @angelic atirah: huhu.. pasni apply this teknik!

    @zak:Alhamdulillah..

  17. la np heboh2….huhuhu…nti suma bt mcmtu dituduh copy kwn pnyer keja plak bla tkar synonim yg sama….huhu…org bt keje ni dr dlu lg tau…hehehe…nasib la terlepas…huhu

  18. woi..woi,,ape da aja….tak baik tau….

    hehehe…tp strategi tu bukan common sense ke…semua org pun wat camtu kan? (termasuk aku)…huhuhu…tak elok langsung…jgnla lecturer aku bace….

    ….sekarang blog pun ade org plagiat…lagi berani wooo….siap ade yang kantoi lagi…tp masih ade muke untuk muncul lagi….

  19. @ninie: Ilmu yang “baik” kita kne kongsi..

    @lydiarayyan: a’ah, baru2 ni aku ada bce.. orang plagiat entries orang.. siot btol.. yang xmalu nye,dia ngaku dia punya.. padahal terang2 plagiat orang punya.. ceh.. ini mcm orang pun ada ke?

  20. khairulnizambakeri

    Plagiat entries ni aku pernah kena dulu. Bulat-bulat dia copy blog aku. Lepas tu letak nama sendiri. Dah kena sound dua, tiga kali – terus ghaib.

    http://khairulnizambakeri.wordpress.com/2007/10/24/blog-aku-dicuplik/

  21. hehehe mcm2 cara zaman skrg ni ye…

  22. eh,blog pn ada orang ciplak ke? ape la.. taip la sendiri. haih.

  23. ini ajaran haluan kiri ni..haha!

  24. x baik..

    tapi yg x baik tuh yang sedap

    aisehh

  25. ehehehehe cara yg bagus!

    nak lagi senang?
    ciplak aje pastu reference kan~ hehe

  26. @KNB: Ghaib? Maybe dia tu orang halus kot.. Haha..

    @gerektua: Yang ramai tahu pun di komen macam2.. Yang kita tak tahu, rasanya seribu macam pun ada.. Kan?

    @ixora: Takpayah taip.. Copy Paste je.. Gunakan teknologi!

    @aie: Haluan kiri boleh dibawa ke kanan jika betol caranya!

    @anakgajah: Memang sedap, kalu kantoi? Sedap la sangat.. Hehe..

    @adila: Boleh nak qouting.. tapi, sekarang dah ada peraturan dalam academic writting.. Iaitu, hanya 25% dari tulisan tu je yang kita boleh qoute.. Lagi 75%, taip sendiri la.. So, bagi yang nak jadikan 75% kepada 1% sahaja, gunakanlah cara bijak ini.. Huhu..

  27. heheh
    bagus2
    pernah terfikir gak
    tapi akan buat lebih kerap lepas ni

  28. mcm pelik jer buntik ayat tue..ahaha..tp mmg leh gne..akan aku gne untk assignment robotics…ooopppsss…

  29. @wenkt: buat2.. jgn kantoi sudah le.. Hehe..

    @izie: mmg pelik.. biasa la, ayat orang educated.. harharhar..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: