Kursus Perguruan Lepasan SPM 2009 (KPLSPM 2009)

KEPUTUSAN SUDAH KELUAR!

  • Anda berminat nak jadi guru?
  • Umur anda belum 20 tahun pada 1 Julai 2009?
  • Anda cemerlang didalam SPM..
  • Sanggup menghabiskan 5tahun setengah untuk segulung ijazah?

—————————–

Jika YA, Tawaran sudah di buka..

Mari memohon KPLSPM iaitu Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia

atau

PPISMP iaitu Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan..

Layari emoe.gov.my.. Masuki bahagian perguruan dan klik pada KPLSPM..

Cepat, tarikh tutup ialah 22 Mac 2009..

Sila beli pin number dari BSN yang berdekatan..

—————————–

UPDATE 22 APRIL: SEMAKAN KEPUTUSAN KLPSMP 2009!

Sila klik link ini http://apps.emoe.gov.my/kplspm/tdugapismp/ dan masukkan no kad pengenalan anda..

Selamat Berjaya untuk ke Interview!

Posted on Mac 14, 2009, in Pendidik @ Pendidikan. Bookmark the permalink. 761 Komen.

  1. aku dah amik pendidikan di uPM. huhu

  2. amik tesl lah besh2, hehehehe

  3. terkamjat jap aku bile tengok tarikh tutup penyertaan..bapak cepat🙂 dl xmacam ni rasanye🙂 hehehehe

  4. نورنانا

    lepasan SPM je?

  5. mana nak semak keputusan KPLSPM Ambilan Julai 2009 ? buntu lah???

  6. ak xpt nk access msk wbste kpm. cne nk cek rst kplspm 09? tlg…….

  7. salam..kenapa ye saya mintak kplspm biology tapi yg ditawarkan pada saya ialah bahasa inggeris?
    sy tak mohon lgsg pon BI..sy agk kcewa..sy tak layak ke utk amik biology jadi dia tawarkan kursus lain?..

    • dah hok 2 je padan nge mu…..time je la..paling kurang dapat gop jd cikgu…….

    • Betul kata halena.. buat nazihah, sy cadangkan kamu terima sahaja.. persaingan kuat dik.. sekarang ni mmg susah nak dapat masuk.. tapi kalau adik tak nak jugak, tak ape.. bg peluang kepada orang lain yang betul2 nak masuk.. ok?

    • sabar jrla nazihah……maybe itu yang ter baik untuk awak….mana tau awak blh menjadi ckg BI yg plg baik ker….trima jela apa yg ditakdirkan untuk kite..

    • well, tat’s common.
      bnyk jgk kwn sy yg apply ppc tp dpt tesl.
      (wait, r u talking bout ppc or just kplspm?)
      bhs inggeris pon okey apa.
      sy budak tesl intake 2008.
      apa2 pon, selamat dtg ke dunia pra-perguruan.
      kalo awak terima, awk dah satu kaki ke alam perguruan.

  8. pengajaran bahasa inggeris x sama dgn tesl ke

  9. betoi pe yg khairudin dok habaq tuu…skrg nie nok dapek mno2 susoh sgt..tpi kalo dh dapek tu,kire syukoq loh byk2..pi jela tmudge..gud luck k!!adios..

  10. kplspm ada masuk u tak ?

    • Bergantung pada kursus anda, dan maktab mana.. Selalunya, program twinning @ berkembar aje.. Belajar dimaktab, tapi ijazah dikeluarkan U seperti OUM.. Ada yang U luar negara..

  11. huhm…sya bru je interview smalam…bile kptusan tmuduga tu kuar ek??

    • yang pertamanya, tahniah anda berjaya sampai peringkat temuduga. saya kurang pati akan tarikh tersebut..cuba sentiasa lawati laman web kementerian pelajaran🙂

      • apa biasanya soalan yang wajib ditanya ketika ditemuduga?

        • hehe…soalan wajib?perkenalkan diri kot…tp rsenya soalan2 tue depends kat interviewer laa…kalu ada yg rajin,smpai falsafah pendidikan,sekolah kluster pon dia tanya…kalu yg jenis okay,dia tanya soalan senang2 jer…yang paling penting,walaupon jawapan anda salah,jangan sesekali cuak…kena confident keranan itulah yang mereka cari….teringat dulu waktu interview,diorang tanya pasal soalan isu semasa…saya x ingat tp nasib baik saya ada baca surat khabar sblom masuk interview…lps tue saya bgtau jer laa apa yang saya baca dan kebanyakannya salah..tp saya buat confident jer jawapan saya betul…dan alhamdulillah lepas….lg satu,anda mesti yakinkan interviewer yg anda memang sungguh2 nak jadi cikgu.dan kalau ada soalan yang memperlekehkan kerjaya sebagai guru,anda harus pertahankan kerjaya anda

  12. bila tarikh kplsm ambilan julai 2009 akan diumumkan selepas menghadiri sesi temuduga?

    • Kemasukan ke IPGM ialah pada tengah bulan Julai.. Maybe dalam 13 – 19 Julai.. Slalu dalam range macam tu..

      Bab keputusan, tak pasti.. Sebab rasanya belum kene pergi temuduga lagi kan? Nanti dia bgtau la kot time temuduga..

  13. walaupun kursus yang ditawarkan berlainan yang diingini,terima aje lah…take challengge and 4 sure we can do it……juz do it

    • Betol.. Ramai sebenarnya mula2 masuk maktab tak minat jadi cikgu.. Lama2, akan sendiri jadi minat dan suka.. Matapelajaran ape, tak kisah la.. sebabnya, tak semestinya kamu akan mengajar yang itu sampai bila2 ble jadi cikgu nanti..

  14. salam.
    hoho.
    saya bakal interview lusa.
    berdebar jugak.
    macam2 tips dah orang bagi.
    sekarang ni, cuma saya aje nak kena bersedia.
    saya dapat tawaran untuk bahasa inggeris.
    sungguh, saya mahu ke IPG.
    ^-^
    tolong do’akan juga ya?

    urm, betul ke orang kata pelajar IPG ni sibuk sangaaaat?
    dan cuti sama dengan cuti sekolah ya?

    • Doa banyak2.. Kalu boleh, ambik la masa study skit pasal perguruan.. Paper kene baca.. Sapa Menteri Pelajaran kene tahu.. Ok?

      Sye rasa kamu mesti bdk pandai, jadi tak perlu la nak ajar lagi benda2 ni.. kan? hehe..

      Hmm, blajar kat mana2 pon, sibuk.. Yang penting, pandailah jaga masa.. Cuti mmg sama dengan cuti skolah.. dan maybe lebih seminggu.. Slalunya cuti lbh smggu masa pertengahan tahun..

      Erm.. Sye akan doakan utk sume orang, insyaAllah.. jadi, buat sehabis baik.. Huhu..

    • sy dah singgah blog anda..drpd apa yg sy lihat awak mmg hebat berbahasa inggeris jadi itu merupakan satu pilihan yang tepat..jadi masa temuduga wat yg terbaik..insyallah Allah membantu orang yang berusaha dan ikhlas memohon untuk masuk ke IPGM🙂

      All the best..

  15. sya dah p intvew 12.5.2009 aritu sya dpt kos bi(sek men)/peng sosial/pjk
    result spm sya cam ni:
    matmoden A1
    p.Islam A1
    sejarah A1
    bm A2
    bi A2
    P.Akaun A2
    Tasawur A2
    EST B3
    kimia C5
    BIO C5
    FIZIK D7
    +MATH E8

    agak2 klaw ikut pngalaman abg la kan sya ble dpt tempat x kat ipgm mna2 pn?tgh risau ni…………………

    • Slalunya, kalu dh pg interview, dapat xdapat ditentukan oleh cara adik menjawab semasa interview tu..

      Baik pada mata mereka, InsyaAllah dapat.. Jangan risau2, ada rezeki ada la..

  16. sy da pegi intview 13mei ari 2 kt ipgm lembah pantai…kalau sy dpt…bile dye bagitau?slalunye twrn pkai surat atau online je???

  17. sya buat interview habis baik dah sampai interviewer kta ”I think u are able 2 get da offer 2 studi in dis institute coz ur english is good,from now on all u must do is just pray a lot” time sya nak kluar blik interview sya interview 3 org ja ari 2 patut 6 org.klaw ikut result ni la agak2 ble dpt x?

  18. trimas bang sbb bg sya komen.1 more thing addmat ngan fizik sya tu ble bg impak bsar ka time depa nk pilih sya.syarat x da kata ttg admat ngan fizik wjib kredit pn syarat kta nak 6 mta plajaran kredit ja lg pn sya ambik kos bi(sek men) perlu ke admat ngan fizik tu.
    adakah 7A sya akan bnyk membantu time pemilihan plajar nnti.bila ble taw result tmuduga r dgr crita 10.6.2009 btol ke?merit minimum akademik(jmlh 8 subjek) brapa?sya dpt 128marks ckup ke?

    • Tak tau la pulak pasal addmath ngan fizik tu.. rasanya tak kot.. dulu, merit minimum ialah 90.. jadi, kalau adik dapat 128, dh kira ok la tu..

      Sekarang ni, bukan pasal result adik.. Sbb adik dh pun dapat pg interview.. Yang tentukan adik dpt xdpt ialah interview tu.. kalu ok, insyaAllah.. Hmm, pasal result temuduga tu, tak pasti lah.. Kalau betul, bagus la.. Kerapkan lah check.. ok?

  19. kalo cam 2 alhamdulillah la.umah sya pn dkt ja ngan ipgm sultan abdul halim kdah mgkin 6km ja kot dr umah sya.btol ke mak sya ngan pakcik sya kta klaw slalu dpt pointer 4.0 time ngah studi kat ipgm depa akan tawar master trus.sya kalw dpt msk nak pulun sungguh2 la moga2 dpt amk phd time umor 28 n jd prof bi sblm umor 30

  20. pmilihan plajar bnyk bgantung pd intvew ka?depa x tgk sgt ke result spm time nak pilih plajar?sya ada baca depa kta time nak pilih plajar panel pmilih akan jumlahkan markah merit akademik,kkoriklum,prestasi tmuduga n markah insak.panel pemilih mesti akan ttpkan 1 markah penanda untk tentukan calon layak trima tawaran kplspm ke x.abg taw x brapa mrkah minimum yg perlu calon dpt untk dpt twaran kplspm?(hasil jumlah smua 4 aspek yg sya abaq td).sya tnya ni bkan sbb pa,aritu time pgi intvw panel pnemuduga kta klaw ikutkan prestasi tmuduga sja dia kata sya da ble dpt dah kursus ni tp pmilihan plajar dibuat bdasarkn smua 4 aspek 2.sya x tipu abg ni mmg panel tu kta cam2 sya ble sumpah sya x ckp tipu. yg ckp 2 ktua panel pnemuduga kbetulan kos sya ktua panel yg intvw. ada 2 panel pnemuduga kedua-dea panel ckp camni kt sya time sya nk kluar bilik.sya risau sgt ni sbb sya x dpt twaran mna2 ipta pn sbb sya buat silap time isi borang upu,matrik pn x dpt sbb admat E8(DULU malas nk studi)….sya bharap sgt sya dpt twaran kplspm ni abg tolong la doa bg sya dpt twaran ni warga forum ni pn doa la kt sya bg sya dpt twaran kplspm sya pn akan doa kt kamu smua….

    • Owh adik kamal.. Kenapa perlu risau ni?

      Abg bkn brmaksud yang markah merit tu dh tak guna lagi.. Cume, scr logik nye la, kalau dh dapat pergi interview, maknanya markah merit tu ok.. fhm? jd, apa yang penting skrg,prestasi interview..

      Ok, skrg ni adik dah dapat pergi interview.. Kan? Jadi rasanya markah merit adik telah layak, dah boleh dikatakan jugak tinggi.. Adik jgk kata yang interview adik buat OK.. insak pon xkn xpass..

      Semua ok sekarang.. Merit ok, interview ok.. Jadi kalau ada rezeki, tak ada masalah la bagi adik..

      bnyk2 brdoa..

  21. trimas la bang bb sudi lyn sya bnyk kali.k last question btol ke klaw excellent kat ipgm(slalu pointer 4.0) cam sya tnya kat atas pihak ipgm akan trus tawar bwat master?(sila rujuk soalan sya diatas)

  22. bang…ape yg sy bace dari soalan kamal tu..buat sy jadi risau…dlu time intview…sy smpt jwb insak 110/130 je..abg rse faktor 2 blh jejaskan pluang sy x?knape la kementerian xumum awl2?senang sikit nk buat pilihan..xpyh la pening2 nk msuk uitm dlu…

    • Laa, npe tak wat bg habis dik oii..? Insak pun ada markah nye jgk..

      Hmm, pasal kementerian, no komen.. dulu kami pon kene mcm tu.. Sy dh masuk kuittho dulu, then kuar..

      Nak tak nak, terpaksa lah..

  23. assalamualaikum,Fais knapa x jwb bg abis insak 2 bhaya gak la klaw jwb x abis,sya pn abis jwb insak btol2 time intvwier kta “time’s up u may submit ur insak”.awk doa bnyk2 la sbb intvwer 2 kta sndri klaw jwb x abis depa reject kat sya ngan calon len sblum kami jwb,x taw la kot2 dia mlawak ja saja nak gempaq bg takut.doa bnyk2la….

  24. awk dpt bpa A Fais?

  25. amk kos pa kt mktb?

  26. smua warga forum doa la bg sya dpt smbung blaja kt ipgm!!!!!!!!!!
    klaw ble sya nk blaja kt ipg Sultan Abdul Halim kedah umah sya dkat ja ngan ipgm nie..

  27. bang kwn sya dpt 98 mrkah merit dia tp knapa dia x dipanggil ke tmuduga.dia bwat rayuan admat dia 9G,adakah sbb admat 9G dia x dipanggil ke tmuduga?(kwn sya ada 8kredit bm A1 dia amk kos praskolah n pndidikan khas)

  28. bang result spm kwn sya camni:
    bm A1
    mat A1
    sains A1
    Alquran Sunnah A2
    syariah B3
    ekonomi B3
    p.akaun B3
    SEJARAH B4
    BI C5
    bahasa arab tinggi D7
    +mat G9

    nape kwn sya x dpt intvw r?
    kpm dah ktatkan syarat pngambilan guru ke?

    • Nak tau nape kawan adik tak dapat?

      Adik, sekarang ni orang berlumba2 nak masuk kursus ni.. Berpuluh2 ribu (rasanya nk dkt 60 ribu), dan yang akan dapat hanya 6,000 sahaja.. Dan yang mohon tu kebanyakkan nya 6A, 7A, dan 8A.. 10 A pon ada.. Nak jadi guru bukan macam zaman dulu2..

      Jadi, kalau kawan adik dapat 98 markah merit, macam mana dia nak bersaing dengan yang dapat merit lagi tinggi? cnthnya adik.. 128.. mesti kementrian ambik yang tinggi2 aje..

      faham? Jadi, cakap kat kawan adik, tak ape lah.. Banyak lagi peluang belajar yang lain.. Mana tau dapat jadi jurutera ke, pakar IT ke.. ape ke..

      Tak semestinya dapat IPGM kat rmh, lepas SPM ni, belajar la merantau.. Sebab kalu posting, bukan dapat sekolah depan rumah.. Maybe Sabah atau Sarawak.. So, time belajar ni la kite kene berdikari dik.. faham?

  29. abang nie cikgu apa bi ke bm ke bio ke?
    ngajar kt skolah mna?

  30. 1 lg nk tnya abg ingt lg x dlu abg dpt brapa mrkh merit?saja nk compare nk bg ilang nervous.sya da compare dh dgn mkcik sya pnya dia bru msk ipsah thn lpas mrkh merit dia 104 sja nk tnya yg abg pnya..
    dlu abg msk ipgm kampus mna?

  31. hye,,,
    sy da pg intrvw mktb 2,,,
    tp bla rsult nk kuar ni,,,
    hope rsult akn kuar awl sbb snang nk decide nk pg mne psni,,,
    xde la rmai y da pg ambk diploma n then kuar blik sbb nk nk msuk mktb,,,
    ksianla ktOrang,,,

  32. btol ckp eyna 2…kamal…ak dpt 4a je..
    bm-a1
    bi-a1
    pai-a1
    sej-a1
    mat-b3
    est-b3
    fzk-c5
    bio-c5
    kim-d7
    admat-e8..
    …..btol ke insak 2 btol2 ley wat faktor sy xdpt????????sy de tbce yg abg kte…klo sape2 yg da smpai thp tmuduga individu n bkumpulan…sume bgntung pd budi bicara penemuduga???insak pon dikira??mase 2 sy kelam kabut sgt…smpai salinan document pon xcop…

  33. assalamualaikum,fais ko amk kos pa kt mktb?

  34. ko plak amk kos pa eyna?

  35. wa’alaikumussalam….pj/bi/bm..

  36. Kepada kamal, fais, dan eyna,

    Korang dh pergi temuduga, kan? Jadi sekarang, tak perlu risau2, tak perlu takut2.. Kalau ada rezeki korang, korang masuk la nanti..

    yang pasal tawaran ni masuk lambat dari U, mmg macam tu sejak program ni mula2 ditubuhkan.. Dulu saya pon masuk kuittho dulu sebulan, sebelum dapat tau keputusan KPLSPM ni.. Jadi, terima je la..

    Ok, Selamat Maju Jaya!

  37. sya dgr crita klaw amk pj major kna aktif kokoriklum btul ke?klaw cam sya pnya camna lak bi(sm)/peng.sosial/pjk?

  38. rsult maktb bla kluar?dgr crita arini btol ke?makcik sya kta sbulan lpas intvew kluar la result dia..sya intvew dh dkt sbuln dh btol ke arini kluar?

  39. bang rsa rsult cam sya UNITEN amk x?sya x paksa aply swasta pnya U la ari2 slap isi borang upu

  40. Tak tau la dik bila result tu kuar.. Cbe check kat website kementrian..

    Kalu nak masuk UNITEN, try je la.. Pasal koko, kalau x major PJ pon kita kene aktif, sbb masuk skolah nanti kita akan ajar Koko jgk.. fhm?

    Jangan la tanya adik dapat ke x.. Abg bkn tau segalanya.. kalau abg keje kementerian, boleh la abg tgk2 kan.. Aduhai dik oi.. Hehe..

  41. erm..ohh shbt2 yg trbce msg nie..bleh tolg im x??start lps intrvw smpai r skang,im xtw kplspm tok ppism dh kuor ke blom..slalu gak cek web..tpi no answer!tw x tarikh tetap kptsn mktb kuor..?

  42. aisyahumaira

    Salam… Boleh sy bertanya??? Kenapa keputusan tawaran kursus perguruan lepas spm (KPLSPM) Ambilan Julai 2009 masih belum boleh disemak pada hari ini??? Pengumuman keputusan tue diberitahu akan dibuat pada 29 mei 2009 oleh laman web emoe… Adakah sy perlu ke mana2 laman web lain untuk menyemak keputusan tersebut???

  43. cma dan humaira…mmg xkuar ag tarikhnye…rajin2 la cek kt moe 2…ak pon nga tggu…ari2 cek!

  44. weh eyna ko ni msti bdak pndai sbb amk mat spm dpt bpa?dpt u mna?kos pa?
    ko plak fais dpt u mna?kos pa?

    • xdela pndai sgt,,,huhu,,,aku da jOin prOgrm express mara kt utm skudai,,n ujOng bln 6 ni ak da bleh uat degree kt sne,,,ak amek kOs kmia,,,tp mslhnye ak xdela mnat sgt,,parents aku pn lbh prefer aku jd ckgu,,,rsult spm aku xdela gempak sgt,,,just dpt 7a1 je,,,

  45. KENAPA KEPUTUSAN TEMUDUGA BELUM KUAR?
    -biasa la dik oooii.. Setiap tahun macam ni.. Semua abang2 dan kakak2 kamu kat maktab ni mengalami benda yang sama mcm kamu.. Dulu, abg check seminggu lebih baru kuar result dari tarikh asal.. Hari2 check, masa tu abg bkn kat rumah, tapi kat U.. Pas habis kelas, pergi CC.. Sanggup balik lewat.. Tapi kami tak ada masalah.. Dan tak ada tempat nak mengadu pon..

    APSAL TAK KUAR AWAL2, SUPAYA SENANG TAK PYH AMBIK DIPLOMA?
    -Adik, kami semua macam tu tau x.. ada yang sebulan kat U, kuar masuk maktb.. Ada yang dh 5 sem kat U, kuar… Kami semua ambik dulu kursus kat U, kot2 xdapat masuk mktb.. Then, kalau berjaya, kami semua uruskan untuk kuar dari U.. Susah2 senang, kami teruskan je.. Lagi pon, masa tau keputusan tu, lagi 2 minggu nak masuk maktab..

    Ok, ada apa2 lagi tak dijawab?

  46. Sye dah pegi interview ari 2…tp betol ke tempoh pengajian di IPG 5thn stengah???… bukan 4thn stengah???…

    • Sapa kata 4 tahun setengah? Kalau 4 tahun setengah, saya dah lama habis dah… Ni sy tengah tunggu last semester.. dh 10 semester sy belajar.. Haha..

      Hmm, betul, 5 tahun setengah.. Mmg lama.. Tapi sbnrnya lbh kurang tempoh martikulasi (1 tahun) + Universiti (4 tahun) jer..

  47. bang ni ipgm mna?amk kos pa?thn lpas result ipgm kluar 28.6.2008 kan thn ni pn tarikh ni gak ke?

  48. nk xnk…tpkse la sy msuk uitm dlu r ye…kamal…ak uitm alor gajah…akaun..

  49. elo khairudin.
    lusa nti, sy de temuduga d kl.
    pe sy kena hadapi ble interview?
    sy suka klu mrk tanya soalan yg terlalu ‘tajam’.
    haha

    sy org OKU(cacat pendengaran).
    sy inginkn kursus pendidikan khas Math je..
    tp tiada dlm permohonan.
    hanya pendidikan khas BM/pengajian sosial/pendidikan jasmani je..
    huhu

    khairudin..
    de x kursus pendidikan khas math dlm kampus awk?

    • Ape yang kene kamu hadapi? Kalu xsalah sy, dua saja.. First insak, then interview..

      Selalunya, yang mereka akan tanya ialah tentang pendidikan, general knowledge, dan tentang kamu.. Study la sape menteri2, jabatan2, kementerian2, pasal skolah2, skolah keb, sekolah cluster, sape menang ADUN PENANTI.. Pagi2 sebelum interview, beli paper, baca..

      Kat kampus, ada kos math.. tapi bkn utk pendidikan khas..

  50. trime kasih sebb jwb soalan sye tp bang sye dpt twrn ke Uitm Segamat cos Pengurusan Maklumat… kalo sye msk u diploma 3thn…mne untung g u ke g IPG….bukn pe sye nk cpat2 keje…mnat gak sbnrnye nk jd ckgu…

    • Mana untungnya bergantung pd adik sendiri..

      Kalau jd cikgu, confirm adik kene blajar 5 thn 1/2.. Tp dalam 1 1/2 tahun iaitu pra (macam matrik), adik akan menduduki satu peperiksaan.. kalau adik lepas, adik dapat la sambung lagi 4 tahun.. Kalau tak lepas, bye2 la..

      Kalau adik masuk uitm, adik belajar 3 tahun.. tapi adik dapat diploma aje.. Sekarang diploma dh ramai dik.. Peluang keje susah.. So, adik kene sambung ijazah.. Paling kurang pun 2 tahun (tu pun kalau ambik kos sama).. Kalu tak, maybe 3 tahun atau 3 tahun 1/2.. So, total up 5-6 tahun.. Pas adik habis diploma, adik bukan confirm2 terus dapat degree.. kene apply dan tengok CGPA adik.. kalau ok, dapat la.. kalau sedang2 makan je, mcm mana? Kat U pun, ada exam.. Kalau tak lepas, bye2..

      So, adik fikir lah sendiri.. Kalau adik fikir cukup dengan diploma, pastu nak keje.. Well, ambik uitm.. Tp kalau adik rasa nak degree, abg rasa baik ambik cikgu.. Kalau lambat pon dengan U biasa, setengah tahun je dik.. Keje insyaAllah confirm.. So, adik pilih la sendiri.. ok?

  51. bang gaji cikgu bi full +elaun smua skali bpe ek?
    pas2 klaw trus nak smbung master lpas kluar ipgm bley ke?klaw x bley sya kna jd ckgu dlu untk tempoh bpa lama?

    • Gaji maybe range dalam RM2300-RM2400 jer.. siap elaun.. tu gaji baru2 masuk.. lama2 naik la dia..

      Nak sambung master, kalu tak salah kene tunggu sah jawatan dulu.. pastu nak sambung, sambung lar..

      Kene jadi cikgu berapa lama? Kalau kursus KPLSPM ni, kontrak jadi guru ialah 4 tahun.. so, kene jadi cikgu selama 4 tahun dulu, baru la blh berenti ke, ape ke..

  52. salam,,,nk tya ni,,,
    bleh x lau kta nk sruh org kt kmentrian tlg cek kta dpt ke x msuk ipgm 2,,,3 hari sblm rsult kuar ke,,,

  53. brnas gak soalan m.yoda 2 sya pn tringin nak tahu pa jwp soalan 2 dr bang khairudin

  54. sya nak tny ne..sya bru jak slesai temuduga..sya hrp2 dptla..cuma yg sya risau bgaimna proses pmbelajaran kat mktab??adaka kalo kta gagal dlm sesuatu exam 2 kta akan d tendang klua??

  55. salam.nak tanya nanti if dapat tawaran,yuran pengajian semua ditanggung oleh KPM atau pinjaman? Elaun sara hidup berapa sebulan?

    • Kalu xsalah, yuran pengajian ialah RM300.. Bayar semasa intake.. Then,kalu lulus PRA, untuk degree pon bayar yuran RM300 ajer.. Tapi bergantung pada IPG masing2.. Cme hargenye tak lari la sangat.. So, sepanjang 5 tahun belajar, yuran hanya RM600 jer! Wow!

      Elaun @ Biasiswa pulak, diberikan RM600++ sebulan.. WoW lagi! kan! Ini bukan pinjaman dik.. Ini ditanggung halal!

  56. Hi, saya ingin tanya berapa “intake” bagi KPLSPM 2009 ? Adakah satu intake bagi Julai tahun 2009 sahaja ?

    Harap cikgu dapat balas secepat mungkin. TQ

    05/6/09

    • Seingat sy, ada dua intake.. Tapi second intake tu bergantung pada first intake.. Mana2 yang tolak tawaran tu ke, dia masukkan la yang tak dapat ke second intake..

      Yang second intake tu, selalunya dua minggu pas kemasukan first intake..

      KPLSPM hanya ambilan Julai tiap tahun.. Tak ada Januari dan sebagainya..

  57. 1.bang sya nak tnya brapa lama sya kna tunggu smetara jawatan sya disahkan bla sya da jd ckgu nnti?
    2.ble ke klaw arini sah jwatan esok sya apply nak bwat master?
    3.apa beza kos tesl ngan kos bi skola mnengah?

    • 1. sah jawatan selalunya dalam setahun pas keje.. hai, belajar pon belum, sibuk dh tanya sah jawatan.. 5 tahun stengah lagi dik baru keje..

      2. buat degree dulu la.. baru cerita master.. kasi lepas dulu..

      3. tesl = teaching english as SECOND languange.. BI = Bahasa Inggeris..

  58. xde brite lg ke bile result?adoyai..

  59. bla nk klua nie result kplspm x kan la kna p uitm shah alam dlu?

  60. sy pon dh p interview,tp tngh buntu nie coz xtau ble kptsn kuar……..kwn2 sume dh nk msk u,,sy jer xtau dpt pg mne…

  61. tq bang,1 lg sya nk tnya sya amk kos bi(sm)/peng.sosial/pjk,bla sya da abis bwat degree kt ipgm nnti sya dpt glaran pa?B.A(HONS) ke B.eng(HONS) ke B.ed(TESL)?

  62. bang no tlepon bpg@kpm bpe r?sya nk tnya depa sya dpt ke x kursus kplspm nie.x kan la sya nk p uitm shah alam 3 hari ja klaw sya dpt twaran ipgm sbb kputusan kluar 1julai(bdasrkan sumbr org ramai n bhg pendidikan khas)sya kna p dftar kat uitm 27jun.sya nie org kedah,shah alam dgn kdah nie bkan dkat,yuran u lg tambang nak p shah alam lg totalup smua mau dkat sribu lbey,org bpg nie x pkir ke ttg pkara nie sya nie pun bkannya brasal dr kluarga yg milionaire nk bg kat uitm RM583 free2 je..

    • no telefon? erm.. abg xleh nk masuk pulak website kpm ni.. nanti kalau ada masa, try la tgk.. mesti ada no phone dalam tu..

      Dik, dulu abg pon mcm tu.. Rugi nk dkt rm1000 sbb byr kos pg Kuittho sebelum abg masuk mktb.. padahal xsampai sebulan jer..

      Kawan2 abg dan senior2 lain pon hadapi benda yang sama…

      Selalunya dia tak kan tolong kalau kes2 terpencil mcm ni.. tp adik try je la… mana tau ada luck..

  63. kamal…situasi ak pon same mcm ko…kementerian saje je nk cekik darah…!!!!!!!!!

  64. mmg da kpmpem 1july bru klua rsult mktb sya bru call kpm td sya sroh depa tlg chek sya dpt ke x depa kta x ble.skrang nie sya x da plihan len slain p uitm shah alam dlu…..
    fais ko uitm mna?k ni org mna?kl ke slangor ke?

  65. trimas la kamal…bg no tepon kpm 2..ak org selangor…tp ak dpt kt mlka..relax la bro…ssh2 dhlu…sng2 kmudian…

  66. nie no kpm 03-77237070

  67. rasanya bule x klaw sya nk dftar kt uitm shah alam 2 lambat 3 hari? rsa nya dekan depa bg x?sbb sya nie org kdah bribu batu jauhnya dri slangor

  68. aisyahumaira

    aisyah pun study dkt um nilam puri dulu skarang sementara tunggu keputusan maktab keluar… sabar jelah kawan2… insyaaallah ada rezki kita… dapatla maktab tue…=)

  69. kamal…ak de tbce kt surat twrn…dye kate status pljr akn ggur skiranya xdftr dlm 14 hari tanpa kbenaran uitm…ak rse ko ptt tepon HEP uitm la…

  70. ko bca kt mna bnda nie fais?

  71. sye dah tel no kpm 2 die anggarkan kptsn temuduge keluo 1/7/09…….insyaallah………..

  72. bang nak tnya skit,kos bi(sm)/peng.sosial/pjk ada kt ipg mna?kos bi(sek men) tu da kt ipg mna?dgr crita kat ipgm kat cheras ngan ipg sultan abdul halim kdah ja btol ke?

  73. kwn2 abg ada x yg amk kos mcm sya ni?klaw ada skarang ni depa dok studi kt ipg mna?

  74. x dpt maktab…
    nk wat rayuan bler leh???

  75. Assalamualaikum..
    nak kongsi skit pglamn..
    sy pun mcm adik2 gak… tunggu dan terus menanti.
    masa tu nak pi UIA.. hmpir2 dah..
    baru kluar keputusan maktab..
    Ada gak kwn sy dah bli tiket dia dan family…(sabah – kl)
    habis jugak la beribu rasanya…
    Pendek cerita…. doa dan tawakal.
    Insya Allah rezeki Allah tu MAHA LUAS.
    Klu dpt syukur..
    Klu x dpt tak pe alhamdhulillah..
    Perjuangan mesti diteruskan..
    yg penting :IKHLAS nak cari ilmu utk baiki diri dan bina org lain ~_^
    PISMP PI Ambilan Januari 2008
    (Batch ke – 3 KPLSPM)
    IPGM KAMPUS SARAWAK MIRI

  76. hi all..kpd sume tahniah mane2 yg dpt g interview dh 2..n jgn risau sal dpt ke x sbb sume 2 dh lepas..rezeki masing2..pngalaman sy apply 2 kplspm nih amat bermakna utk idup sy skrg..lps spm sy btol2 kcewa xdpt twrn g interview pon..n i did appeal n xsgka dpt n 4 d second time kcewa tarikh dh lepas..n rezeki punye pasal now i’m in ipgm temenggong ibrahim even i’m 1 year late sbb apply lg after i’ve done my tesl foundation in uitm 4 a year..tp 2 la rezeki..kte xtau nk dtg ble..so all, hope 4 d best..GOOD LUCK..

  77. eden IPGM Ilmu Khas

  78. kalaw asasi tesl kat uitm ngan kos bi(sek men ) kat ipgm mana satu harus sya pilih?klaw sya pilih asasi tesl pa klebihannya?kna bwat kpli x pas abis ijazah?kalaw sya pilih ipgm pa klebihannya lak?ble bwat master cpat ke?

  79. kalaw org jmpa bdk yg klua u msti org kta bdk 2 pndai kalau bdk 2 klua u jd ckgu pn org awam msti sanjung bdk 2 lbey lg dr ckgu2 yg blaja kt ipgm.bang nak tnya sket.gaji ckgu bi dr univrsiti sama ngan ckgu bi ipgm ke?x pun gaji ckgu univrsiti lbey skit?apa yg bwatkan ckgu yg klua univrsiti bgitu dpandang tinggi bbanding ckgu dr ipgm?

    • Gaji sama je dik.. Kalau dh sama degree, gaji sama la..

      Eh, adik silap tu.. Yang kuar IPGM ni sebenarnya lbh baik dr U.. Sebab bdk2 IPGM mmg ditrain sebaik mungkin.. U lain cara belajarnya.. Yang dh lama jadi cikgu kat sekolah2 semua pasti sokong kenyataan ni..

      Tapi dh mmg perspektif masyarakat dari dulu lagi dik, mana2 yang masuk U tu konon pandai.. Nak tau pandai xpandai, tgk pointer la..

      Ape pun, “PANDANGLAH DARI PERSPEKTIF BERBEZA”

  80. ni mo tnya ni..sya nmpk d atas 2 yg brjya ikt tmuduga kbnyakkn dr aliran sains,so klau dr aliran sastera bleh dpt jg ka?sbb…sya btul2 mnat mo jd cg..n brharap sgt dpt msuk maktab..tp sya plajar aliran sastera..bleh ka 2 ah?

    • owh.. ada dik.. aliran sastera, nak ajar BM pon boleh, peralihan pon boleh, kajian sosial pon boleh dik.. bak kata, apa subjek asas kat sekolah rendah tu, suma ada la kat IPGM ni..

  81. Oooo….kalo gitu mmg x da peza la ckgu u ngan ckgu ipg.kiranya kwn sya yg p blaja tesl kt uitm mlaka 2 rugi la dia sbb kt sna elaun wang saku pn x bnyk sbulan 125 ja kalo kt ipg mgkin 400 lbey kn time bru2 msk.tp kt uitm 2 dgr crita spa yg excelent time bwat degree depa akan amk plaja 2 jd lecturer btol ke?mktb bwat sistem ni x?

    • xrugi pon belajar kat mana2.. kat U atau IPGM.. asal dapat sambung belajar dh cukup baik.. sekarang elaun kat IPGM dh RM600 lbh.. Untung kan? Tak ada PTPTN..

      Ermm, yang jadi lecturer tu, tak kot.. sebab yang masuk IPGM ni akan ada kontrak jadi cikgu selama 4 thn kalu xsalah.. so, mmg kene jadi cikgu.. lecturer sekarang semua master dh dik oii..

      • 600 elaun skarang ni!!!!!!!
        wau!bnyk nya btol ke nie?bdk baru masuk mktb pn 600 elaun ish3 bnyk nya!!!!
        kalo cam 2 dah sah la mmg rugi kwn sya msk uitm dia klua pn jd ckgu gak mcm sya bkannya jd doktor ke engeneer ke apa2 ke.
        nanti sya nk pujuk dia suruh masuk ipg kalau dia dpt 1july ni.

        • iye.. elaun aku RM600++.. tapi tak tau la korang.. sepatutnya rm600 lah.. tp maybe masa korang pra, kurang skit kot.. tapi kalau dapat rm400 lbh pon, ok aper.. sape nak bagi?

  82. Ingin bertanya adakah satelah di interview kursus lain akan mendapat tawaran kursus yang lain.Aku telah interview pada mei 2009.

  83. tggu jela 1july ni…letih bro 2 nk jwb…klo dpt…dpt r…xdpt…jgn nangis..bengang tol ak ngn govern ni…xpsl2 ak kne msk uitm dlu…klo free xpe…..ni ak kne byr rm5**…klo dpt mktb…xke burn cm2 je…UNTONGLA mkn duet RAKYAT!!!

    • kalu dh termasuk uitm.. korang boleh try claim balik.. cnth yuran asrama, yuran pengajian.. dan lain2..

      tapi tak la dapat RM500.. mungkin separuh dari tu.. MUNGKIN ok.. try la tanya pihak uitm..

  84. bestnya dpt msuk IPGM!!!! i really2 want 2be 1 of the student there….xpyah amik ptptn…x pyah brhutang muda2 kan…best la!~

  85. dgr crita skarang nie ramai org pkai kabel klaw camnie mampos la kita!!!!!!
    kwn kpd kwn sya minta tlg ktua bhg pemilihan bpg sroh buboh nama dia dlm kplspm.mntang2 la ktua bhg 2 kwn pak dia bley dok bwat hapy lak skarang ni.sya ckop x ska ngan glongan cam nie.abg agak bdk nie ble dpt x ktua bhg yg tlong dia

  86. pantang aku ngan org camni habaq mai spa dia?nak tenyeh skit batang idong dia!!!!dia dok kt mna kdah ka?nama pa?laki ke pompwan?spm bpa A?mntak kos pa?

  87. betul ke results kluar 1july neyh?
    27hb neyh da kne dftr kat uitm…
    burn r rm500 lbeyh…
    saya bukannya dr keluarga “millionaire” sng2 je nk m’bzr rm500 lbeyh 2…
    adoooiiii…

  88. assalamualaikum…
    hmm…lambatnya result intrview tu nak kuar!!
    skrg tgh amik stpm kos sn fizik…
    dah jatuh cinta pada stpm!!! tgh ragu2 nak pegi maktab (KLU DPT) or teruskan stpm…
    saya minat bidang sains, tp masa spm kantoi teruk kat sn subjek…
    so utk kplspm tu x dpt nk mohon sn subject…
    saya dpt kos peng. islam/ b. arab/ b. inggeris, sek ren.
    tp klu stpm dpt kos sains n ada chance jd eng/architect kapal trbg…huhu…apapepun usaha kena MANTAP!!!
    but apepun parents suruh gi IPGM kalau DPT atas faktor2 trtentu.
    wa…saya dlm dilema!!
    klu dpt rugi nak lepaskan sbb rata2 yg dpt gi interview tu sumernya >5A.
    saya just dpt 4A tp dpt chance ke interview..alhamdulillah.
    cuma masalah minat je…hmm tp minat boleh dipupuk kan?
    now i’m on dilemma…STPM, IPGM, STPM, IPGM, STPM, IPGM……..
    (huhu…gaya cam confirm dpt IPGM je..)

  89. ada butul ka abg ini macam???xkan la itu bdk minta tlg ktua bhg saja dia snang2 saja buley dpt.
    amma!!!!!bnyk susah la ini macam.amma sama appa saya bnyk gumbira kalu sya buley jadi cikgu.kalu sbb ini budak pkai kabel saja sya kna reject banyak susah la saya!!!kapla sya musti pcah nanti sbb sedih x dpt kplspm!!amma sya pula musti kriaw banyak,appa pula musti mengamuk nanti!!!ayyoyo!!!ayyoma!!!apa sya musti buat sya kapla pecah skarang sbb x da kerja lain dah yang sesuai dgn sya!!!!

    dua tiga kucing berlari……
    mana…………..???????????

    SELAMAT HARI RAYA!!!!!!!!!

  90. aik bang knapa comfirm plak bdk 2 ble dpt kplspm ktua bhg pmilihan bpg 2 ada kuasa mutlak ke?
    mesyuarat pun x leh lwn kuasa dia ke?

  91. xdinafikan penggunaan kabel ni sering diamalkan..yang penting anda, anda dan anda yakin pada diri sendiri yang anda semua xperlu guna kabel ni untuk berjaya masuk KPLSPM. pada aku la..anda semua yang bertanya macam ni kurang yakin pada kemampuan semasa temuduga. aku pasti anda semua dah bagi yang terbaik masa temuduga jadi skrg masanya untuk tawakal. dulu aku wat mcm 2 jugak alhamdulillah aku dapat masuk sini. mmg xdpt dinafikan persaingan hebat tapi kalau dah xdapat mungkin bukan rezeki anda. kalau betul anda nak jadi cikgu@guru bukan ini je jalannya. Masuk U pun boleh juga tapi kenapa xnak? tanya la diri sendiri.

    • bukan itu macam laa abg sya bukan tara yakin!!!cuma sya sedih kalaw tara bule jadi cikgu.jadi cikgu ni bagus!!!banyak pahala jugak!!!
      sya mau juga tulung org!!!tapi ini budak bikin spoil la kalu dia pakai kabel kusian la sama org lain!!!!

  92. hye kwn2..urm da lame sy xon9..sy just nk bg pendpt jek nk kate mcm advise asenye bukan..hehe.urm sy rase kita xpyah dah nk toleh kebelakang nk bandingkan result kite last year..jgn nk humble ngn result kite 4a or 3a..sy pun 5a jek dak kelas sastera lg result pun xgempak..rase frust la jgk xperfome well mase skul dlu..tp rezeki pasti ade kalu kite ade usaha kn..so bangun dpd kegagalan skrg dan kite pk + jek..kite da dpt intrview da kire bertuah..so klu dapt msuk ipgm ni just look 4ward jek kite pulun abih2 mybe kie nati berda dlm best among the best..result y lepas bkn jd ukuran da wat mase skrg yang penting keazaman dan usaha kite untuk mngubah khyalan yang kite bine mjdi reliti..ok caiyok,caiyok,caiyok!😉

  93. Salam kamal… ko org kedah??? area mana??? ak org sungai petani…=) kalo x salah ak course bi(sm), pjk, pngajian sosial yg ko amik 2 ada kat ipgm kota bharu gak… kat kelantan…=)

  94. ak pn org sg.ptani gak dok kt bndar perdana sbelah bndar putri jaya.ak skolah kt ibrahim dlu ang skolah mna ibrahim gk ke?
    kos 2 dgr crita da kt cheras ngan sini(ipsah) ja ni mak kwn ak yg abaq,spupu ak pn kta cm 2 gak dia ipgm kt cheras amk tesl
    ang amk kos pa?skarang nie ngah studi kt mna?

    • aisyahumaira

      Owh… bndr perdana… ang ex- agama baling ea??? ak dulu ex-smka gak…=) skarang tgh study kat um… klantan…=) asasi kat cnie… da dkt sbulan ak jd mek klate nie… ehe…=)
      ak mintak ipgm course sains/bi/bm… ang dpt ipgm kampus kota bharu kan??? ala… xyah risau la… xde pape pantang larang pun kat klantan nie… sume cam biasa je…=) loghat ja len ckit… ehe…=) so kena blajar2 la kecek klate ye coz org klatec kdg2 x paham loghat utara nie…=)

      • ang dok kt sp kt mna,ang kta ang bdk smka,smka yg mna satu kot2 ak knal ang sbb bdk smka nie saling mengenali rakan2 mreka d smka lain.spm dpt bopa A?dpt ipg mna?

  95. standard la pkai kabel…mne2 tmpt sme…ak bg cntoh r…mcm kontraktor nk dpt tender..so dye pon bkcmpung la dlm politik n jd org kuat..ps2 dok ampu pmimpin 2…dpt la tendr projek…time ak g intview ari 2 pon de bpk sowg dak 2 gtaw kt bpk ak yg dye gne org dlm…so we’ve 2 accept this in ourlife…

  96. aku saja ja bwat x pwas ati,saja nak sokong si jarjit 2 sampai nak pecah kapla dia kata ksian lak aku kt dia.pa2 pn ko dah siap barang ke fais aku esok dah nk btolak p shah alam.

  97. wooo…. kamu tipu sama sya ya kamal.
    dua tiga kucing berlari
    kamal makan nasi kari…

    ok x apa lah ok semua orang kampung selamat terpilih untuk menjadi cikgu.namaste…..

    dua tiga kucing berlari
    nak jadi cikgu kenalah pandai berlari….

  98. weii!!!!!!!!!!!!!! aku dpt maktab!!!!!!!!!
    aku dpt kt kota bharu klantan!!!!!!!!!
    kos bi(sm)

  99. biler keputusan klpspm kuor?dengar2 dh kluar ari ni…ye ker?

  100. SYUKUR ALHAMDULILLAH…!!!!!!!!ak dpt kt IPGM PERLIS…!!
    sape2 nk check…taip MOE KPLSPM NO IC send ke 15888…gudluck!!!

  101. Tuhan yang maha kuasa…………….terima kasih ……….aku dpt IPGM temenggong ……………..

  102. Semak MOE KPLSPM NO IC send to 15888

  103. wei kamu semua kod ini macam kos apa?
    S010E9E1MP saya dpat di kota bharu.

  104. wei ak pn dpt kos yg kod dia cam 2 gak kt kota bharu gak kos pa tu bi ke?
    ko ni mlayu ke jarjit?

    • wei aku pun dpt kod mcm tu jgk.kursus ape ye?aku mintak math
      aku dapat kat IPGM dato razali ismail,kuala terengganu

      • salam…wey slmat berkenalan..ak pun dapt kt ipgm dato razali ismail gak..ak dak pahang..ak dpt kos bm/pj/pngajian sosial.wow same r kite ek warge ipgm dato razali ismail..

  105. Untuk semakan nama kursus yang berjaya ditawarkan sila taip;

    MOE KURKPLSPM KODKURSUS dan hantar ke 15888.contoh: MOE KURKPLSPM S01010101P dan hantar ke 15888.

  106. salam tok semua..
    sy saje je singgah..ase syok la bce comment u all. neh..
    so,gd luck tok semua..n tahniah kpd yg terpilih msok mktb.
    ..actually,sy ney dak KPLSPM gak,kat IPGM,Kampus Perlis.
    skang da sem 3 PPISMP..next year start first sem degree..
    bce2 komen 2 asenye ade yg bakal jd my junoir..hehe..
    papepn,gd luck k.chaiyok2!!!
    “SAYA BANGGA MENJADI GURU”..:-)

  107. ade sape2 dpt IPGM Kampus Pendidikan Islam (IPIS) x?

  108. ALLAH MAHA BESAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    SYUKUR AKHIRNYA IMPIAN AKU NAK JADI CKGI BI TERMAKBUL
    ak dpt kos bi(sm)/kesusasteraan inggeris/math science
    ak pn hairan gak kos ni x da pn time nk isi borang dlu camna ak ble dpt kos ni.jarjit ko pn dpt kos ni gak kan?izpin ko pn sma kan?

    kesusastraan bi tu apa tesl ke?
    math science 2 camna lak blaja skali ke?
    kiranya ak dpt 4 sbjek la nie?
    kos nie kos apa?knapa waktu isi borang dlu x de kos ni?

    • da correction skit sya bkn dpt (sm) tp (sr)
      sama ke cikgu (sm) ngan (sr) ni?x pun gaji ckgu (sm)tinggi lagi?

      • aku dpt kos math/bi/bm
        cikgu sek ren dan men nie sama je cuma ajar bdk sek men dan ren berbeza laa cabarannya dan pendekatan yg diperlukan
        tentang gaji jgn risau same je
        if baru habis ko gred DC41 then bila dah confirm DG41
        cuma sek ren nie ada lg cikgu yg xde ijazah gred DG29 dan ke atas

  109. da spa2 kat sini dpt kos sma cam aku?
    da spa2 dpt kt kota bharu x?

  110. woo ittu macham kaa kamal jadi sya pn dpt kos macham kamu laa….
    musti la saya ni mulayu apa kamu ingat sya ni apa cina kaa?
    ayyoyo bangsa sundiri pun tara kunal………………………..

  111. Dual Moderator's

    hdup d ip mencabar sangat..tapi akan buat kita isang yang lebih baik..of course la kan..hehehe..

    mmm..sy harap sngat adik sy dapat 1 ip..so dapat blajar sama2..malangnya x dapt..cewa tahap dewa dewi..tapi at least dia dapat..ckup buat sy happy..

  112. mari minum tapai beramai2

  113. saya nk tanya, biasanya kalo ada tawaran kemasukan KPLSPM kat mane dia warwarkan?paper ke atau kene online

  114. apa pula senior ang kenal tedang ke ?????

  115. org baru kat cni..haha..saya dpt ipgm kampus pend teknik kat cheras..Alhamdulillah…kos math/bm/bi…syukur sgt2..

  116. ada tak sesiapa yang sudah dapat surat tawaran?????adakah surat tawaran akan dikirimkan ke rumah ????

  117. da spa2 kt sni dpt ipgm kota bharu x?
    da spa2 kt sni dpt kos sma cam ak x(bi(sr)/kesusastraan bi/mat science)?

    • aq dpt course sama dgn ko tp tmpt x sama r..
      aq kat cheras..
      ipgm teknik..
      pape pn all the best 2 u dude..

  118. salam,hye sume….nama saya pun kamal jgk,hehe….oleh sbb ada dua kamal….so sy gne nama samaran…..saya pun dpt S010E9E1MP…(bi/kesusastraan bi/mat science)….dah msuk pun uitm….tp sempat check sms n segera pulng…..dh rugi rm573…tp apa bleh bt… saya dpt ipgm kampus perlis….syukur dpt ipgm…x ksh la kos ape die bg sbb mmg x sme ngan permohonan……anyway….alhamdulillah…

  119. tahniah…
    adk sya dpt pendidikan khas kt kdah..

  120. yg manakh yg major antara (bi/kesusastraan bi/mat science)??

    • sronok la ang dpt ipg kt perlis dkt skit ak dpt klate mampos gila nya jauh dr kdah.pa2 pn x pa lah janji dpt kn.kwn ak pn dpt kt perlis gak
      bla ang p sna nnti try cri bdak nama amin omar org panggil matmin ngan izzudin org panggil matjudin or matdin.thniah dpt twaran!!!!!!
      dlu ko p uitm mna?shah alam ke?ak pn kalaw x ak nk btolak p uitm s.alam dh la ptg tu nsib baik kwn ak antaq msj kta result kuar ari 2,skupang pn ak x rugi duit minyak pn x rugi duit yuran pn x rugi….
      ang p uitm kos pa?dulu ang p intvw ipg kos pa ak kos bi(sm)/p.sosial/pj
      knapa kos yg kita dpt ni time nk isi borang dlu x dak?plik gak kn special ke kos kta nie?ko dpt bpa A spm dlu?

  121. kamal,i pun dapat sekolah rendah,bi.. nk mintak no phonu u bley?

  122. kamal, u dapat ipgm mane..

  123. owh,i x baca tadi.. u dpt kt kb.. u orang mane..

  124. urm ..berapa tahun ek boleh tinggal dlm asrama dkt ipgm..saya dgr ada yang kena tinggal dkt rumah sewa..kalau ipgm kampus pendidikan teknik mcm mana plak..kat kl sewa mahal tue

  125. sya ni org s.petani kedah.apsal u pn dpt ipg kt kb gak ke laila?
    dpt kos sma cam i gak ke?
    u nak no hp spa?Qmall ke kamal?
    nak wat pe no hp?

  126. TLG LA SPA2 YG DPT IPG KOTA BHARU TONJOLKNLAH DIRI ANDA…
    HELP ME I’M ALONE THERE……………….

  127. interview kos bi(sm)/p.sosial/pj…..tp tawaran dpt bi(sr)/kesusasteraan bi/math sc…..plik la….org lain dpt kos yg interview….tp x bg yg bi(sm)/p.j/p.sosial…..aku asal klantan…..dpt kampus perlis…klu dpt kota bharu bez….huhu

  128. aku dpt 7A je…dpt uitm penang…kejuruteraan mekanikal…..dh masuk bilik dh pun…..tp sempat chek sms…huh…kalut gler ……pastu trus balik……

    • ak pn 7A gak.rugi nya apsal ko x dpt kt kota bharu ble studi ngan ak.
      kos kita ni time nk isi borang mmg x da kn cmna tiba2 ja ble kta dpt kos ni lak.special ke kos ni??????
      kota bharu bez x shoping komplex bnyk x????
      klu outing le p mna????
      kwn2 ak kta sblm p klate ak kna taw pntang larang kt klate btol ke?
      apa pntang larang 2????

  129. hahaha…ko tggl mne qmall?

  130. Kepada sesiapa yang mendapat IPGM Kampus Teknik di BTR Cheras, selamat menjadi junior kami..

    Tahun ni, aku last sem.. So, tahun depan dah posting.. InsyaALLAH..

    So, korang akan jumpa avataraang je la nanti..

    Kepada yang lain, tahniah! Tak kisah la dapat kota bahru ke, perlis ke, johor ke, mana2 je lah.. Belajar elok2.. orait?

  131. nama dh sama…kamal…result spm pom sme…..tawaran ipgm pn kursus yg sme…tempat je lain……welcome to klate my twin kamal…hehe…kt kb ada kbmall….bley la shopping kt stu….n ada lg tmpt2 len …klu duk klate ni kya….mkanan sdap2 n murah…..pantang larang???adab je la….biasa je……..

    • btol tu smua yg ko dpt sma ngan ak,nama sama,rslt spm sma,dpt u pn u yg sma cuma aku kt shah alam ang kat penang,intervw kt maktab pn kos yg sama,dpt kos kt mktab pn kos yg sma….
      aii…ntah2 kita ni saudara kembar jauh pa??ki ki ki
      apa lg yg sama ngan ak????ki ki ki….
      bla dah p perlis jgn lupa cri bdk yg ak bgtaw kat ang taw depa tu kwn2 aku.

  132. orait bang khairudin….trima ksih….fais..aku tinggal kt tanah merah….

  133. klu outing tu kt kbmall mmg biasa la…lgpn nk pegi mdh jer….klu nk jln2 pegi pntai pun dkt je ngan kb….

  134. KO ade ym x kamal??

  135. ada 2 mmg ada tp ak x rti nk guna 3july ni kwn ak balik dr asasi tesl kt mlaka dia nk ajar ak nnti ak bg kt ang kwn ak ni pn nk p mktb gak tp mktb dia kt ipg bhasa antrabangsa dlu dia p intvew kos sma cam kita gak tp dia dpt kos yg dia intvew kita x dpt apsal huh???

    • jangan la tanye kenapa xdpt kos yang dipilih..mgkn kalau gne kabel 2 la effectnye, dapat msk IPGM tapi dapat kos lain..sekali lagi dinyatakan terima apa yang anda dapat..kalau xnak jgn masuk IPGM..

  136. trima jelah…..nk tukar pn xleh….leh la ada kabel…huhu

  137. apa boleh buat….

  138. weh…aku dpt lagi jauh…aku cek dlm sms tadi…
    aku dpt ipg batu lintang kt kuching la…haha…
    dh la aku dok kdah…jauh nk p sna…haha
    tpi,apa2pn,aku bsyukur kpd Allah sbb dia bg aku pluang utk bljaq kt ipg..ada yg dpt sma ngn aku dak??

  139. eh,kamal u org sp ek.. u studi kt shah alam amik kos pe.. i pun studi kt c2 gak..

  140. kamal,i dpt kt johor.. i pun org kedah.. saje je minyk no hp,mane tau bley bkenalan ke..haha.. nape,u x suke jadi kawan i ke..

  141. Sape kt cni dapat kt ipg temenggung ibrahim.. ipg 2 kt tgh bndar ke dalam kaw kampung.. anyone know bout this ipg..

  142. Korang,Qmall n kamal,i pelik nape i x dapat kos bi sek men..

  143. kamal,u de email adress x.. bley i tau..

  144. korang,ipg nie kene bayar yuran x.. lmbatla kuar surat twaran kan,kamal..?

  145. Abang khiruddin,ipg nie die kene brapa yuran nk masuk.. ke x yah bayar.. Abang,susah x blaja kt ipg.. sama x mcm kt u.. jwb,bang.. plz..

    • yuran semua telah ditanggung pihak kementerian, namun sediakan sedikit wang untuk bayaran untuk keperluan yang perlu dibeli semasa hari pendaftaran seperti t-shirt, dll..xde benda yang senang di dunia ni dik..namun ape yang aku boleh kata kat sni, belajarnye lebih kuranh U jugak..kalau kita lalai result kita akan teruk..jadi selamat belajar.

  146. Abang khairuddin,ipg nie die kene brapa yuran nk masuk.. ke x yah bayar.. Abang,susah x blaja kt ipg.. sama x mcm kt u.. jwb,bang.. plz..

  147. avaatarang,owh..kire bukan dlm kaw pedalaman os somewhwre like kampung..? elaun dapat brape ek.. nanti klu dah wat degree naik x elaun.. brape?

    • jangan dipersoalkan berkaitan elaun..kita belajar bukan sebab wang..kalau kita di IPGM xdpt elaun pun xpe sebab semua yuran telah ditanggung kerajaan xseperti di U..namun aku faham ni lah antara sebab orang nak masuk IPGM. tapi kalau elaun la sebab anda semua nak masuk IPGM, tlg la betulkan niat anda 2..elaun semasa persediaan dan semasa program PISMP (degree) adalah berbeza..semestinya semasa PISMP elaunnya lebih tinggi..

  148. avataraang,klu kt ipg pointer kene tinggi x.. i mean, kene always dapat 3.5 and above ke mcm kt u..

  149. Avataraang,sori kacau u lagi..haha nk tanya,klu kat ipg,masa dalam kursus persediaan, nak sambung degree kena dpt at least brapa pointer die.. tinggi x.. i really waana know this.. so,answer me,plz…

    • setahu saya, IPGM tidak menetapkan brapa pointer yang harus dicapai..namun semasa final exam setiap semester, pelajar harus lulus setiap paper yang diambil jika tidak kemungkinan untuk ditendang keluar amat besar..walaupun mcm 2..untuk melahirkan guru yang berkualiti, apa salahnya untuk mencapai dan mengekalkan pointer 3.5 kerana pengalaman setelah 6 semester di sini, aku rasa untuk dapat 3.5 bukan sesuatu yang sukar. namun terdapat beberapa kos di IPGM yang aku aku mmg sukar nak dapat pointer mcm 2..cth kos sains.

  150. laila u ni dok kt kdah skolah lt mna?sja nak taw kot2 knal

  151. sapa2 nak no ak tgk kt laila 2 jom kta jd kwn rame2(pelat klate)

  152. i sekolah kt alor star..u sek mane.. ok,kite bagi same2..

  153. kamal,u interview ipg kt ne.. kt kedah ke..

  154. Salam… saya nk tahu check IPGM melalui sms bleh dipercayai or x? bila nk dpt surat twrn? n bila dftr di IPGM?

    • AIN_MAR..untuk pengetahuan semakan melalui sms boleh dipercayai..jangan ragui kesahihannya.surat tawaran dan tarikh pendaftaran boleh tengok kat laman web. aku rasa surat tawaran kemungkinan tak sampai ke rumah, jadi muat turun tawaran dari laman web dan bawa semasa hari pendaftaran.

  155. nak tanya kepada sesiapa yang tahu berkenaan penempatan IPGM.
    Kursus keseluruhan 5 tahun stgh.3 sem (1 thn stgh) utk persediaan dan 8 sem (4 tahun) utk ijazah pertama.
    So,adakah kita ditempatkan di IPGM yang sama bagi persediaan dan ijazah pertama?

  156. yin dpt perlis….bes x kat c2??

    • aduss knapa ampa smua dpt kt tmpat dkat2 pas 2 dpat skali 1 gruop ada kwn2 siap ak ni dpt kat klate dah la p sna sorang2 lak tu ksiannya kt ak….hu hu hu…………

  157. laila u ni knal i ke?kita pnah jmpa ke?saja tnya sbb i rsa cam knal u?

  158. laila u knal i ke?kita pnah jmpa ke?saja tnya sbb i rsa cam knal u?

  159. yin..ak pon dpt perlis

  160. smua org add la ak kt ym ampa kam_hus@yahoo.com

  161. laila emel u apa abaq la kt i..he he he

  162. kamal,i mintak bi sm n ms interview pun kos 2 gak.. tp i dpt bi sr.. i dpt 6A je..x terror cam u.. i pun interview kt ipsah gak tp tarikh lain.. eh,bukan u sorg ja x da gang kt ipgm kb.. i pun sensorg ja kene anta kt johor.. jauh u.. my friends suma dpt kt utara jek..

    • kawan boleh cari. xkan dari kecik sampai besar nak same2 dengan kawan lame je..ni peluang nak tambahkan lagi kawan2 baru.. nnt dah posting pun bukan boleh same dengan kawan2.

  163. kamal,emel i cutie18_91@yahoo.com.my so,antala emel kt i.. perhaps,we can be friends.. can we?

  164. avataraang,actually iam not really care bout the money.. i mean, i just wanna know da truth coz i didnt believe b4 diz when peoples said that the allowance is awesome.. oh,nom i know why p so,plz dont misunderstand me.. i am not going to ipgm 4 da sake of allowance k.. diz is bout my passion and desire towards english.. kan,kamal? ahaks..

    • kalau mcm 2 bgs la..aku berharap sgt jgn nak g IPGM sebab elaun je..bgs la kalau dah tau nape orang beria-ia sgt nak g IPGM.Satu lagi jaminan kerjaya 2 dah ada kalau masuk IPGM xmacam masuk U amik pendidikan, walaupun dah amik pendidikan kerjaya untuk jadi guru 2 blm confirm lagi. jadi kepada yang dah dapat 2 bersyukur la dengan apa yang anda dah dapat sebab ramai lagi xbernasib baik macam anda..

    • laila y u always mention my name i think u already know me or u have meet me somewhere,i still cant remember who u are but i’ll try

  165. correction,now i know why peoples wanted so badly to go to ipg..

  166. correction,now i know why peoples wanted so badly to go to the ipgm..

  167. soalan saya siapa pon x jawab….sedey

    urm ..berapa tahun ek boleh tinggal dlm asrama dkt ipgm..saya dgr ada yang kena tinggal dkt rumah sewa.,ada yg 5 tahun ddk asrama….kalau ipgm kampus pendidikan teknik mcm mana plak..kat kl sewa mahal tue

  168. btol 2…saya stuju….xde yg senang kat dunia ni…..nk jd ape pun kne usaha …..susah senang bertahun-tahun….utk kesenangan slame2nye……berbaloikan…..sme gak ngan spm bru2 ni…..bkn senang nk dpt result elok….syukur lah yang dpt ipgm ni….bukan senang…klu spm down bukannye snang dpt nk msuk u ke…ipgm ke mane2 ipta pn…len la swasta…tu pun ssh jgk…saya dpt melihat melalui pengalaman abang2 dan rakan2….kpd mereka2 yg cekal mmg berbaloi kejayaan dikecapi……apa pun….hadapinya dgn redha.semoga kita semua menjadi insan yg gemilang…cewah!!

  169. kita x per
    1.minat utk menjadi guru
    2.brpeluang utk mengajar dgn lbh baik drpd guru kita yg trdahulu yg mana kita mmg x puas hati dgn cra mereka.
    3.suka berkongsi ilmu
    4.untuk pengalaman yg luas
    5.keberkatan
    6.kebajikan.
    7.jaminan kerja.
    8.yuran pengajian ditanggung
    9.dpt elaun sara diri(xperlu la parent bank in duit tiap bulan)-x perlu la selindung….jujur la yg elaun ni korang mmg nk.hehehe
    10.guru akn dipandang mulia.
    11.sentiasa yang akan doakn
    12.dikenali oleh masyarakat
    13.byk dpt menyumbang kpd masyarakat….
    14.bleh cpt kwin…hehehe…
    15.jd rebutan…hehe

    korang jgn la selindung sgt….cume jgn la niat korang fokus kpd yg materialistik..jujur ….

    • hu..tambahan..saya mmg dri kecil lagi nak jadi cikgu…kalu suma tanya nak jd apa bila bsr nnti,saya jwb nak jd cikgu..tp bla saya blaja kat mrsm,keja cikgu nie diorang pndg low class..maklumlah bdak mrsm slalunya diorang apply jd engineer ler,doktor ler…sedey gak mse mock interview kat maktab,sikit jer nak jadi cikgu….

      • aku faham 2..tapi skrg cikgu bukan mcm 2..tgk je la yang apply nak masuk IPGM brape ramai, jadi yang terpilih masuk IPGM ni cuba la naikkan martabat cikgu kerna anda semua adalah bakal2 guru masa hadapan🙂

        • btul tue…skang nie yg dpt rslt gempak pon msk ipgm..tp ssh btul nak ubah pemikiran jumud manusia..
          adoi,diorang x sedar ker ipgm nie dah naik taraf…bkn maktab lagi..daa institut

  170. -pembetulan-“sbb utk jd guru”

    1.minat utk menjadi guru
    2.brpeluang utk mengajar dgn lbh baik drpd guru kita yg trdahulu yg mana kita mmg x puas hati dgn cra mereka.
    3.suka berkongsi ilmu
    4.untuk pengalaman yg luas
    5.keberkatan
    6.kebajikan.
    7.jaminan kerja.
    8.yuran pengajian ditanggung
    9.dpt elaun sara diri(xperlu la parent bank in duit tiap bulan)-x perlu la selindung….jujur la yg elaun ni korang mmg nk.hehehe
    10.guru akn dipandang mulia.
    11.sentiasa yang akan doakn
    12.dikenali oleh masyarakat
    13.byk dpt menyumbang kpd masyarakat….
    14.bleh cpt kwin…hehehe…
    15.jd rebutan…hehe

    korang jgn la selindung sgt….cume jgn la niat korang fokus kpd yg materialistik..jujur ….

    Balas

  171. everythings gonna be alright…..bak kata blog ni”pandang lah dari perspektif berbeza”…it’s quite accurate to the situation that we hav right now….we must think outside of the box…..then…create something that can contribute to our nation n to education profession…..bcoz….we r here to be a good teacher rite??

  172. salam… dila dapat kos pendidikan jasmani/ bahasa inggeris/ bahasa melayu kat ipgm ilmu khas… wawawawaw… jauhnya… de sesapa yg dpt kat ctu tak?…

  173. jom kita pulon rame2 kt ipg bg dpt pointer 4.0!!!!!!!!

  174. xboleh ke mintak tukar tempat ipgm??

  175. sy asal perlis… hohoh… my twins dapat kos yg sama… tapi ipgm perlis… jelez tol ar…
    owh… dekat je ea?… ok la tu… hohoh… best tak kat sana?

  176. i pun klu bley nk tukar tp i rasa susahla..

  177. laila sori la i bru first time guna ym jd lmbat skit la…forgive me….

  178. lpas 1hrbln ni la i msj ngan u kt ym laila kwn i blik dr uitm dia nk ajar i k….please be my friend we can share a lot of things

  179. bang avatar time bang dok studi da x kwn2 yg dp pointer 4.0 sja nk taw nk bwat role model

  180. thats ok if u need time.. well,we need a lot of patience to be a teacher..isnt it,cikgu kamal?.. haha..

  181. laila where r u????

  182. hi,im here..

  183. sume…meh nk alamat ym..nk contact korang..mane la tau yang dpt kb dpt tukar g perlis, yg dpt perlis dpt tukar g kb….mohon ngan kpm…tukar suka sama suka..hehehe….

  184. aku nk g kb….xpn nk g area kl….tp xleh tukar nk wt cane…len la tukar suka same suka…hehehe

  185. ble ke bwat cm 2 Qmall

  186. ntah….ade org kate…yg dpt tawaran ipgm…tp x nk pegi…bleh bg kat org yang nk pegi tp xdpt tawaran….tukar suka sama suka la….cbe ko g tny kpm bleh ke x..hehe

  187. lol.
    sy ney bekas ah beng.

    sy dpt jgk.
    kat pendidikan teknik.
    isk2…
    kena potong rambut lak.

  188. 4 da last time,among all person in dis forum which one of u got the same course as i am at ipgm kota bharu klate????
    please inform me…………

  189. tahniah ye utk sume yg dpt masuk ipgm..masing2 excited je..seronok bc komen adik2 sume..semoga dpt menjadi pendidik yg cemerlang,gemilang dan terbilang ye😀

    @zahra : wah..junior abg avatar ye..hehe..belajar rajin2 ye..hidup kat kl best..tp kena ada pendirian n jgn terpengaruh dgn org lain..akak ske baca komen adik..semoga berjaya🙂

  190. btol ke klu elaun pra ipgm rm600….tp klau dh msuk kursus yg ijazah,rm1400 sebulan elaun??

  191. owh,kamal.. u look so worry that ure asking if theres other people who ve got the same place with u.. dont worry,i can accompany u there.. k?haha..

    • realy a.. ur so kind lah….

    • of course i’m worried coz in dis forum there’s no one whon got the same place as i am.all of my friends also dont get da same ipgm as i am but i’m very thankfull coz at least i got u 2 chat with when i’m at kb.u realy r wonderfull..thanx a lot

  192. pensyarah ipgm bgtau psl elaun tu…sje je nk tau kot2 senior2 kte ni xnk bgtau psl nie….hehe…..pensyarah tu kate 2thn pertama dpt rm600…pastu seterusnya dpt rm1400…bknnye fokus sagt kt elaun ni…sekadar utk maklumat je..

    • hish..mne maklumat yg Qmall dpt ni..untuk pengetahuan semua, elaun semasa program persediaan adalah 4++ setiap bulan, mungkin juga kurang sebab aku dah lpe n malas nak tnye junior2 elaun diorang. Setelah anda masuk program ijazah (PISMP) elaun bertambah 6++ sebulan. jumlah elaun bergantung kepada kawasan IPGM dan juga beberapa faktor lain. kalau la elaun dapat 1400..aku dah lame kaya dik ooi…

  193. mane la tau kot2 abg avatar ni xnk kte ni gelojoh sgt n x nk kte ni taksub dgn elaun yg byk tu….abg avatar pun x bgtau la…heheheh…

  194. kamal….kt klate xde pntang larang ape ppn…cme jgn kurang ajar je lah….jgn mcm celupar n laser gtu….klu bercakap tu kre merendah dri gtu….sbb klate ni ramai yg gedebe….tmbah2 ngan bdk luar……klu ko nnt dh ade geng ngan bdk klate….kre ko steady la nk bt pape pn….mdh je nk dpt kwan klu ngan org kelantan ni sbb diorang mudah bergaul….cme jg percakapan mula2 pegi ni…nnt ko dh baik…bez la…hehe

  195. ade spe2 dpt kat ipgm pendidikan islam (ipis) kat bangi x?

  196. Oooo adik2 sekalian… Rilex lah.. Jangan kalut2… Semua ni (pasal elaun, life, asrama, duduk luar, dll) korang akan tahu sendiri semasa korang masuk IPGM nanti..

    Semua yang korang tanye ni, semuanya berlaku sekarang… Korang akan belajar 5 tahun lagi, dan banyak benda akan berubah.. Mcm dulu, pihak IPGM tak bagi budak2 duduk luar.. Tapi sekarang dh kene duduk luar sebab tak cukup tempat.. So, tak perlu lah nak tanya mcm2 persoalan..

    Kadang2 rahsia yang mendebarkan tu membuatkan kita lagi teruja dan best! hehe..

  197. sesapa yg nk chat ngan ak bg la ym korang kt ak…….

  198. yes….i feel good….hdup je…bez hadapi hpd ni…tmbah2 gi ipgm..hehehe

  199. abg avatar dpt rm600 x kaya lg ke??hehe

  200. abg avatar,kengkawan saya ckp kalu tnggl kat kl nie..dpt 400 sbln pon x ckp sbb mknan mahal..kalu bajet sehari RM 10 utk mkn mmg x ckp..btul ker?urm apa plak pendapat abg?nmpknya kena minta duit dri mak ayah juga laa nmpaknya…

  201. hey..

    sape dpt ipgm kat kampus tun hussien onn?

    reka bentuk & teknologi tue kos ape erk?

    tlg laa bantu sy..

    • reka bentuk & teknologi (RBT) merupakan kos lebih menjurus kepada subjek teknikal dan vokasional..kalau sekolah rendah lebih menjurus kepada subjek kemahiran.. kos RBT sgt menarik kerana pelbagai benda akan anda pelajari semasa menjalani kos tersebut🙂 harap pertanyaan anda terjawab🙂

  202. tolong laa saya..

  203. salam..kwn2 semua ak dpt ipgm ilmu khas n ak org perlis..kt mn tmpt tu ak pn xtaw.hahahahah

  204. abg2 author nk tnya skit bru2 p nie nk kna bwak laptop dah ke?x pn tggu sampe lecturer sroh bwak???sya dok kt k.bharu klaw x bwak boring la sya…da kmudahan cam blik komputer x dlm ipg neh???

    • Boleh bawak la dik… Tapi jaga la elok2… Laptop mmg penting.. Nk wat assignment.. Bilik komputer tak tau la kat IPGM kota bharu ada ke x…

      • knapa kt ipg lain ada bilik kompoter ke???masa penggunaan dia cam kt u gak ke?x pn da time2 ttentu ja ble guna komputer????

        • xtau la dik… stail kat IPGM lain2 dan berbeza.. kat IPGM Teknik ni, komputernye dipakai kat library.. So, boleh guna time library bukak je..

          kat sini library bukak sampai petang je.. dh lama rasanya tak bukak malam2… so, bawak je la laptop senang cite..

          • risiko ilang tinggi x klaw bru2 p tros bwk.x kan la bakal2 guru nk mncuri kot….loker barang besi ke kayu????

            • cikgu pun manusia dik.. bkn sume baik.. risiko hilang mmg ada.. kat mana2 pun.. pandai bawak pandai la jaga..

              loker besi atau kayu tu xpasti.. abg bkn blajar kat kota bharu dik.. abg xtaw.. tp kat ipgm teknik, dh tukar besi..

              • 1 bilik 2 org kn???
                abg nie studi kt cheras ke???
                klaw kt cheras spupu sya pn studi kt situ gak nama dia mohd afiq b.khalid amk tesl dlm ngara adik dia pn situ gak nama munirah bte.khalid amk bm knal x mreka2 nie?????

  205. Kenapa IPGM tak buat local twinning eh? Kalau dpt course Eng(SM)/PJK/Pengajian Sosial bukan TESL lagi kan? Mksdnya tak ada local/overseas twinning ke?

    Kalau foundation kat IPGM Miri, utk degree pun sama ke? Dapat ke IPGM cater lecturer untuk degree? Tak paham ah.

  206. Bonding berapa lama utk PISMP?

  207. Hie, anyone kat sini dapat kampus Tuanku Bainun?

  208. @zahra : hehe..sama2 adik..akak bukan ipgm mn2 mcm abg avatar ckp..tp akak selalu jgk g iptek atas sebab2 tertentu..adik jgn risau ye..super duper senior adik sume baik2..hehe..akak nak jawab persoalan adik sikit..hidup kat kl adik kena pandai berjimat cermat..klu tiap mggu g shoping tentunya xcukup kan duit 2..mkn mmg agak mahal..tp adik kena pandai badget duit ye..

    @avatar : hehe..sama2..rean myibuk plak kat post yg xda kena mngena ngan rean pun..hehe..sori ye avatar..rean jwbkan soalan zahra..cian plak rean tgk..xterjawab avatar n mr. bs🙂

  209. Stephenie@KCH

    Dear Peeps,
    I need your opinion to help me to solve my problem.
    I am offered the course at IPGM Kampus Tawau but the course offered is not the one that I applied for.
    I am really interested in the subject which I am really excelled in but instead I am given the subject that I don’t quite like.

    * Course that I applied – ( 1st choice ) Eng / Pendidikan Jasmani / Music
    ( 2nd Choice ) Eng / Pendidikan Jasmani / Pengajian Sosial
    * Course offered – Eng / Kesusasteraan Eng / MathSc

    I want to know whether I can apply for a change that is the subjects that I applied for.

  210. Tuanku Bainun kat bukit Mertajam, Penang…. Ada siapa-siapa dapat ke…..

  211. huhu… nk tanya… dekat2 ipgm ilmu khas ada hotel tak?…

  212. salam…huyahuuu..hye sy pun dapat pismp dekat iggm kampus dato razali ismail kt kula teregganu.hehe.sape2 y dapat kt sane x..alhamdullilah rezeki dapat jgk..

  213. kamal….ko klau duk klantan….mmg kaya r dpt rm600…belanja murah woo…….ape sj brang murah n berqualiti….

  214. hadoi… kalo kl.. 600…. dok perlis pun 600 tu mcm 60 ringgit je kat aku n my twins..haha

  215. perlis n kl…blanja mhl…org cekik drah….aku pn mmg biasa kt kl…hehehe…sbb tu bt pengetahuan sume…ore klantan ni sbnrnye kaya…. rm3000 kt klantan …sme mcm rm 6000 kt kl.. org yg dh keje pangkat bsar kt kl rela blk kt klate wlau gaji murah…..misal contoh klu nsi bungkus kt kl..rm3.00-rm5.00 tu nsi biasa je….dh la x sdap…cekik drah btol……..kt klantan rm3.00 tu dh kre byk dh….bez….hehe..korang yg dpt ipgm kb…cuba klu x pecaya,,,hehehe

  216. da dpt surat tawaran asal dr ipgm teknik.
    lol.
    byk dokumen yg diperlukan.
    ia 3 kali ganda drpd dokumen yg diperlukan d UiTM.
    wow!

    why dis,khairudin?

    • eit..mcm mana ko dah bley dpt?bkn kena balas surat penerimaan dulu ker?

    • cepatnya ko dapat…. ko dpt maktab mana ea?…

      • secara auto..hehe
        da bls ar waktu pg2.
        tu lah pasal mak bising sgt
        dye tu excited sgt ttg tu

        lol
        maktab pend teknik kat cheras
        pegilah amik cpt2.
        nti xde masa taw.
        byk kena wat.
        awk akn terkejut ble gok pe dokumen yg diperlukn!!

        • Mmg la bnyk dik.. ni nk belajar dibawah Kementerian Pendidikan dan Bahagian Pendidikan Guru..

          Bukan U @ kolej swasta…

        • nk kena ambek kat maktab ke?… dah la jauh… camner nk ambek….aduh….

          • dun be wori.
            juz tepon maktab tu.
            XP
            minx dye poskn ia utk kte k.
            ok?

            usah risau,de byk cara lain.

            • bleh tlg cari fon number maktab ilmu khas tak?…

              • nah ney.
                Pejabat Am & Pertanyaan-03-9131 8160
                Fax-03-9131 9393
                Pengarah Blawan Embayau Pejabat-03-9131 8452
                Perpustakaan-03-9132 4618
                Unit Latihan Dalam Perkhidmatan-03-9130 9273

                tu maktab perguruan khas taw!
                bukan no fon 911 k’
                e.e

        • Mcm mane lak u blh dpt document cepat tu? IPGM yang ditawarkan dekat ke? Perlu contact mrk org la nie?

        • bgtaw sket pe dokumen yg diperlukan…

          • its way too much!
            lol..

            ok,sy bgtau ya
            ia perlukn salinan fotostat spm sebanyak 6 kertas.
            foto bergambar-14

            dan len2 sy x ingat.hu5

            • lagi3x… plz gtaw…. adush… takut tak sempat ja… dah call ilmu khas… diorang ckp kalo sempat diorang akan antar la…

              • ok,ardilla.
                ley pggl chevyla?
                hee

                there are;
                fail pelajar-1
                surat tawaran BPG-5(fotostat)
                borang perjanjian pendidikan guru(BPPG)(asal)-5
                Borang penjamin dan saksi(asal)-5
                Borang PPK PT-07-02(asal)-2
                borang ppk-pt-07-03(asal)-1
                borang ppk-pt-07-04(asal)-2
                borang ppk-pt-07-05(asal)-1
                borang ppk-pt-07-06(asal)-1
                borang ppk-pt-07-07(asal)-1
                Ic fotostat-6
                sijil lahir(fotostat)-6
                sijil SAP/SPM/SPVM/STPM(salinan)-6 setiap satu
                gambar berwarna ukuran paspot(nama,kursus,major,no IC ditulis d belakang)-14
                setem hasil(RM10.00 sekeping!)-6
                borang pemeriksaan doktor utk perlantikan perkhidmatan kerajaan yg disahkn oleh pegawai perubatan-1(asal)(5 salinan)
                surat nikah(jika ada)(fotostat)-5
                surat berhenti sekolah-1(fotostat)
                salinan fotostat akaun bank(mengandungi nombor akaun)-1

                ttg bank,lebey baik guna BSN coz ia ley mempercepatkan aliran elaun.
                klu xde broang yg d atas,xpe..
                BPG akn bg kelonggaran(maybe)

                so what ur comment,chevyla?

              • hellooo….! borang perjanjian pemdidikan guru boleh download?? Bukan diberi semasa kita daftar…?

                • eh..borang penjamin dan saksi tu bg skali ngn borg pendaftaran ke??
                  nape aku x de r borg tu..
                  ke aku yg x taw aku ad borg tu???
                  somebody..help me..

  217. la…btol la abg2 senior kite ni kate elaun dpt rm 600 time wt ijazah….hehe..skang ni x kuat kuasa lg..yg terbaru ni….mulai batch kte taun2 dpn….elaun ijazah rm1400 n pra rm600..mnurut sumber yg boleh dpercayai..hehe…..mebi sbb dh naik taraf n elaun nk bg setaraf kpli…tp xpe lah….dh dpt msuk ipgm ni pun dh syukur sgt2 dah….

  218. aku dah blas dh surat penerimaan pg td…hehe….

  219. hehehe… aku pun da balas ptg tadi… hohoho… ea.. aku dah wat medical check up taw… tahun ni saja aku da langgar akta x-ray.. sepatutnya, x-ray boleh wat sekali dlm tempoh 6 bulan… aku ni dah 3x… mula2 excident, pastu aku jatuh pokok(buas sungguh!)… then nk masuk uitm.. kali ni ipgm nk kena lak… bleh tak kalo aku bg yg uitm punya je… hadoi…. abis la cel2 dlm badan aku rosak… pastu kan… borang am 402 tu diorang akan antar kat kita ea?

  220. siapa ada dpt institut perguruan raja melewar seremban.kawan sye yg dpt situ nak sgt tau siapa yg dpt sekali dgn dia..kot2 leh jd kawan..hehe

  221. kawan sye nak tau opsyen skali

  222. la….klu dh ada x-ray…x pyh la g x-ray lg….x-ray tu bleh bwk ke mane klinik n hospital…lg mdah n cpt….

  223. MINTAK PERHATIAN ORANG KAMPUNG!!!!!!!
    sapa2 yg ada ym bg la kt ak meh la kita kwn rame2….
    nie dia ym ak pu7_kh@yahoo.com.my pakat2 add la aku noo………..

  224. Qmall ko dah anta surat trima twaran yg pos 2 ke yg trima twaran yg online 2????

  225. dua2…..anta surat trima tawaran pn dh…mesti yg online pun dah…

  226. salam…nak tanya ni sy dah hantr dua2 salinan surat jawapan terima tawaran ni melalui fax..agak2nya ipg dgn bpg tu blh terima ker x ek? sy dpt masuk ipgm darul aman..risau gak ni kalau2 x smpai..dah laa sy ni duk kelantan dpt kedah plak tu…

  227. aku anta melalui faks…pos laju…n surat biasa…..hehehe… jumlahnye 6 borang penerimaan yg sme dh anta ke dua tmpt berlainan..tkt2 deliver…hntr sume kaedah….mebi faks diorang dpt kot…hehehe

  228. bereh sep kto blako…klate duk mano mizah??

  229. abg2 senior….bleh x msuk ipgm gne result stpm??

  230. aku download borang medical checkup,borang am 402 dr internet….”http://www.4shared.com/file/54183329/4d60fbf7/Borang_Am_402.html”

  231. Nak tanya nie. Berapa lama kena tunggu utk mereka reply letter kite? Yang diposkan tu? Sy dgr byk lagi form utk diisikan. Sy baru je poskan surat penerimaan tawaran tu tadi.

  232. samekom ape beza bi sm ngan bi sr? 2tu blaja tesl ke tak dan klau tak ape kite blaja nanti

  233. urm baru jer telefon kpm…pos dgn segera yg dimaksudkan dalam surat ialah POS LAJU….
    x ley faks..

  234. congratz kpd sape2 y dpt cntinue stady ky ipgm,,,,
    kt kamal,syukurla cOz kO da dpt,,,
    cOz ak tgk dr awl ag ko y smangat tye i2 ini,,,
    kt klantan pn best gak pe,,,
    ak pn org klntan,,,
    gud luck sume k!
    email ak,,,
    eynaz91@yahOo.com

  235. salam..sdeynya..xdapat ipg..persaingan sengit sungguh thn ni..sy dpat 8a..lntrview ari tu rasanya ok,tp xdpat gak..sya ada kemukakan rayuan..nak tanya ckit,slalunya bila ambilan kedua untk bdak2 rayuan?agak2 lewat brapa mggu ek?sya arap sngt akan berjaya dapat rayaun nanti…bg jelah kursus apa pon,sy akan trima &cuba lakukan yg terbaik..insyaallah..hrap2 Tuhan makbulkan permintaan sy.Amin…

  236. salam hye MUSLIMAH.. sy pown dpt kat ipgm dato razali ismail..
    awk pat kos pe ek?

  237. tak baik ckp org mcm tu……… T_T

  238. surat akuan tu kne isi gak ke???

  239. hey batman,
    get out from dis.

    if u dun want prob,ask secara baik2 k

    u r suck
    =0

  240. ko jgn biadab taw
    ingatlah allah k.

    XP

  241. slamat ptg ak da kembali!!!!!!!!!!

  242. nk tnye surat tok buat medical checkup tu da boleh download ke?

    • ntah laa…kalau ada ipgm berdekatan,lebih baik amek kat sana..
      saya pon amek dkt ipsah

    • boleh je dik..xksh pasal borang 2 dapat dari mane..janji kod borang adalah tepat🙂 kalau adik nak wat tanpa medical check up tanpa gne borang 2 pun boleh..sebabnya nnt masa pendaftaran adik masih diberi masa untuk settlekan benda2 yang tak lengkap..jadi medical check up yang adik wat tinggal transfer dalam borang 402 2 je🙂

  243. syukur alhamdulillah…ak dpt blk duit yuran 2…pergh…ley thn byk yg kne kte wat b4 msk maktab ni…pning ak pk psl borang am 402 …..

    • aku tak dapat balik…. mcm sial…(jahatnya mulut!!)… tak der ar.. aku call b4 masuk uitm, diorang ckp kalo nk balik diut, dtg daftar dlu… then bila dah daftar.. aku g pejabat bendahari, dia ckp.. MAAF YA DIK, HANYA YG TIDAK MENDAFTAR JA YG AKAN KAMI PULANGKAN YURAN…. mcm !@#$%&*#$%^&*&%$%^&&^%^&*^%$$^&* btul la…..

    • Boleh bagitau mcm mane blh dapat balik yuran uitm (RM553) tu? ASAP. Igtkan tak leh refund.

    • Ada ape2 blh reply kat e-mail aku.
      thbarbara@live.com

      PENTING SESANGAT pasal refund uitm tu. Saper2 blh bantu, terima kasih byk2.

  244. xdpt pon ak nk dload borang am 402

  245. dpt pon borang 2!

  246. fais…cane nk dpt blk duit yuran tu???

    • Tulis surat permohonan untuk pemulangan yuran uitm. Pas tu, surat permohonan + surat tawaran + slip pembayaran perlu diposkan ke

      Zon Kewangan 16
      Pejabat Bendahari
      UiTM Shah Alam
      40450 Shah Alam selangor

      Pelajar yang telah mendaftar ke uitm dan membayar tidak layak untuk
      pemulangan.
      Pemulangan hanya boleh dimohon jika pelajar telah membayar tetapi tidak hadir pada tarikh pendaftaran.

      Perlu segera buat.

  247. borang am 402 4/87….wat m.checkup…kne wat urine jgk….ambil masa jgj 2-3 hr…

  248. borang am 402 4/87….wat m.checkup…kne wat urine jgk….ambil masa jgk 2-3 hr…

  249. borang am 402 4/87….wat m.checkup…kne wat urine jgk….ambil masa 2-3 hr..

  250. weh tlg la spa dpt ipg kt kota bharu klate mncul kn la diri anda!!!!!!!!!!!!!!!

  251. KEPADA SEMUA PEMBERI KOMEN DI ENTRI INI:

    Jika ada sesiapa yang memberi komen yang tidak sepatutnya, anda tidak perlu melayan atau membalas komen tersebut..

    Dan, komen daripada admin blog ini iaitu KHAIRUDDIN dan AVATAR AANG akan mempunyai gambar.. Admin KHAIRUDDIN menggunakan gambar cawan dan AVATAR AANG menggunakan wajah kartun Avatar Aang..

    Jika nama kami digunakan dan tiada gambar, maka dia ialah PALSU!

    MAAF diatas kesulitan ini.

  252. nk tanya ni….mdcl chck up leh x wat masa pas dftr??????coz aq da tpon BPG….dia ckp leh….ada sape2 tau x yuran maktab bp??dok kat hostel kna byr x???TLG LA JWB CPT…………..

    • mdcl chck up boleh je wat lps daftar..tapi eloknye wat la sebelum daftar..mudahkan keje..yuran xde dik..tapi masa harai pendaftaran 2 ade bayar skit untuk beli brang2 seperti baju, seluar, baju batik dll. hostel akan ditanggung KPM, jgn risau..yg penting sdiakan je la sedikit yang lebih kurang 200-300 masa hari pendaftaran untuk bayar baju2 or benda2 yg perlu 2..🙂

  253. abg….leh cte cne life kat maktab??byk xtvt lasak x??

  254. ni 1st time aku tengok kat blog kau komen berjela²…

    • betol2.. hehe.. lantak pi la..

      • bro…
        just wanna ask u..
        kat lmn web ipgm teknik BTR tu,x disediakan ke borg2 yang perlu diisi??
        mcm mmber say yg dpt maktab lain,dorg dh print borg2 tu n borg am 402 skali..
        td check xda pn..
        how??
        sy dpt kat sna..ttg elaun,cr hidup tu lantak r..
        leh fikir next time…
        dokumen pndftran ni lg penting..
        so worry bout this..hope u can help me..
        thanx dude..

        • hye ifah..saya dpt ipgm teknik gak..
          urm sya ada telefon kerani kat ipgm tue,dia ckp mmg ley dwnload…dia ada bg link under laman web MOE..tp sya cri2 x der..so klu awak nak tau apa2 awak just telefon diorang…urm klau dah dpt link tue jgn lpe bgtau saya

        • weh mmber ko da yg dpt kt ipkb kt klate x klu ada knal kn kt aku skit ak sorang2 kt sana nih

  255. weee~~ sape2 dapat kat ipg dato’ razali ismail?

  256. assalamualaikum….. tumpang lalu noh… spa dpat ipsah… aku pown dpat kt citu gk…..

    • saya dah pernah masuk ipsah,tidur kat ipsah sbb makcik sya lecture kat sana dulu…jgn risau..ipsah best juga…asrama?ley laa tahan..pas2 klu nak beli mkanan,harganya agak murah…

  257. EFFELLE,sy dpt kat c2 gak..
    coz bi(sr)..wk?ASAP cmmnt me back!🙂
    nk crk fwenz kat sne nie..plish

  258. sesape dok terganu..
    atau sesape yg taw ttg trganu..best xkat sne?

  259. cik zahra, awk pown dpat ipsah gk kn..?

  260. besh kew ipgm neh??
    nk tnye elaun dye sbulan bpe ek??
    dew spew2 yg dew mklumat tntg ipgm dato’ razali ismail x??
    spew yg dew pic2 dye kewp cntact ak keyh..
    ak bwu out dr uitm.. sne da dpt kos yg ak mnat..
    so nk pupuk mnat kt ipgm nie mmg la teramat ssah~~
    pape powm ak b’syukur pat ipgm neh..
    =)

  261. sape2 yg da dpt borang am 402 ngn snarai dokumen mse nk rgster…better do it now coz nnt bz kt mktb..trust me…it happened 2 ma elder bro…byk keje nak wat seyh!!!!

  262. pra ni ssh x??

  263. AIENZ jd wk g x ipgm tu?
    sy dpt kat c2 gak..wk kos ape?

    add ym izzati_azhani@yahoo.com

  264. hmm… aku tgk kat web ipgm kb, ipgm lain2 byk yg bleh download kat web tu… tapi ilmu khas nyer web tak der pun borang2 utk pelajar bru… adoiler…..

  265. ipg x hantar surat ker ek..ada sapa2 dapat kat ipgm darul aman tak?? risau gak ni hari ni dah selasa..x prepare apa2 pun lg ni..takut x sempat..nak print dalam web ipg tu pun dia x bagitau apa2..

  266. sape yg dpt ipgm teknik Bandar Tun Razak??
    please…
    reply ASAP!!!
    urgent2!!

  267. abg kairuddin,abg amik bi(sr) kn?kn?

    • aku ambik rbt / pjk / math lar.. major rbt.. ataupon dikenali dnt.. design and technology..

      • owh2..taw x kalo bi(sr) t kne blaja subjek pe?
        de x sc?sy major bi, minor math..
        just nk prepare sket tok blaja t…
        if tahu la..

        • ko kos cam ak gak ka bi(sr)/kesusastraan bi/math science???
          kwn2 ko dayg dpt kt ipg kota bharu klate x???

          • xde ah..aku pown xtaw spe pat c2…rmi mmbe pat dkt2 jeh..
            kat kl jeh..aku yg sesat kat nganu tuh..aduyai..
            ko taw x t kte blaja pe?

            • tataw la tp dgr crita nnti sbjek sastera bi akn ada kt sr jd ak rsa bek kta pulon bg dpt pointer tggi2 3.7 n up…mana taw kot2 depa select ntok g luar ngara ka!!kan la nie krajaan ngah sebok tingkat kn pnguasaan bi tmbah2 lak ppsmi da mnsuh la nie

  268. Salam…tumpang lalu sat…
    nk tye ni..
    sape dpt kat ipg teknik cheras?
    time reg kne bwk x sjil2 time skolah dlu??
    wajib ke bkk akaun bsn?? bank len x ley ke???
    dlu msuk uitm kne bkk bank islam…
    kat ipg teknik cheras ad wifi x???
    byk nye la solan….

    • bawak je la sijil2 tu.. bergune nanti… akaun BSN tu mmg wajib.. kalau tak, tak dapat la elaun bulan2.. haha… wifi ada, tapi…… biasa la…. haha.. selamat datang ke IPGM Teknik minggu depan.. I’m your senior.. First batch.. haha..

  269. eit,saya dah mnta laman web yg ley dwnload borang 2 utk ipgm teknik

    nie webnyer

    http://www2.moe.gov.my/~mpt

    @

    http://www.219.93.212.70

    tp sye bka x bley..adoi

  270. tq my senior to be…
    bez x kat sne???
    cam cuak je…
    kat sne stu blik bpe owg ea???
    huhuhu..

  271. pra 2 susah cam mtrik ek? huhuhu…….

  272. http://www2.moe.gov.my/~mpt

    nie web utk download borang2 utk ipgm teknik…tp sye x ley bka pon web nie

    urm ada lagi satu…

    http://www.219.93.212.70

    p/s:sumber dri hal ehwal pelajar ipgm teknik

  273. nk tye lg…
    ari pendaftaran nnti kat ipteknik cheras kne pky bju pe??
    sye tgk kat ipg len ade yg kne pky bju kurung kaler putih n kain biru gelap n tudung putih..
    ad ipg yang bebas jek pky bju kurung pe pon…
    kalau kat ipteknik cane lak???
    konpius nih…
    kang dtg2 kne halau pulak + malu…
    x smpt nk reg…

    • hye..
      aq pn dpt ipg teknik cheras..
      pakai baju kurung la..
      bebas warna pe..
      aq rs xde syarat tetap baju pe…
      ko course pe??
      aq bi/math/sc…
      hrp reply..
      ko dh wat check up??
      mn nk dpt borg2 tu sume r???

      • wah..tenkiu coz tlg aku..
        konpem ea pky bju kaler ape pon..
        tkot sey kne halau…
        huhuhu..
        aku kos rbt/bi/bm ler…huhuh
        ak da wt da mdcl chkup..
        ayh aku yg g amik borg tu kat ipg tknik chrs…sng sket
        tp kn..borg tu ley download kt internet gk..
        ce kau tgk kt ats..ad owg da bg link…

  274. huhu….sapa yg dpat ipsah ek… tonjol2 knlah dri anda sbLum anda d TonJolkan… hehehe….

    • ko amek kos pa umah ak dkt ngan ipsah tp ak dpt kt klate ipg kota bharu
      da x kwn ko dpt kt klate cm ak??

      • math/bm/bi……aku dkat ngn ipda tp dpat kt ipsah.. kwn aku dpat kat tnku bainun ngn kt perlis……. kwn hg xda ka kat ipsah ka?

        • syok la ang dpt dlm area kdah gak….ak dia antaq kt klate nuh sorang2 lak tu kwn2 smua x dak yg dpt kt ipsah smua jaoh2.makcik ak da la kt mktb nk ngorat ble la…

  275. kengkawan,btul ker kawan saya ckp kalau x dpt borang dri ipgm,kita bley amek masa pendaftaran dkat ipgm berkenaan dan isi..pas2 kawan saya ckp kalau x sempat wat pengesahan ,pihak ipgm bley sahkan apa yg ptt utk kita…btul ka?

    • pg td ayah aq call office kat ipteknik tu..
      die kata borang am 402 tu amik kat hospital..
      then borg2 lain diorang bg time daftar..
      make sure sume dokumen penting dah siap..
      btw,nk email ym ko..
      ni aq nyer..
      zjza_ifah91@yahoo.com
      leh x bg aq link yg kerani tu bg ko??
      maktab lain sume dwnload dr internet.senang je..
      peh3,tension lak aq..

  276. bang khairudin n avataraang kt ipg da rugby x?????

  277. last ak nk tnya da spa2 dpt ipg kt kota bharu klate???kalu kwn2 ampa yg dpt kt situ knal knla ak ngan dia……please i’m alone there…
    add ak pu7_kh@yahoo.com

  278. ade sape2 dpt iptho x?

    heee

  279. ipgm da rugby x?????????

  280. xyah r tnye soklan2 remeh…tggu jela time msk mktb nnt…tnye yg pntg ok??

  281. eh kamal..

    membe u tue dpt kos ape..?

  282. SELANGOR MARI…jap gi haku turun kat musuh ketat RED GIANT…PERLIS INDERA “ANGAN2″….hahahaha…jangan marah r…

  283. sy da pos da surat trima twrn kat kementerian n kat maktabtapi still xdpt ag borang2 tu…………………….camna ni?????ada sape2 tau x camne nak download???gtau la saya……masa da xder ni….

  284. Ada tawaran lain pada tahun ini tak ? Selain daripada Ambilan Julai ? Terlepas peluang ….

  285. best giler ipik.. wohoooo… for abg2 senior maktab teknik.. kita berjiran la yer… hhuhuh….

  286. boleh je… no hal… hahahah

  287. hye sume….selamat menjadi guru pelatih…hehe…..kamal………orentasi orait???

  288. hadoi la…. cuti free seminggu gara2 H1N1.. siot tol kepda budak2 yg sakit… bwu seronok2 blajar… waaaaaaaaaaaaaaaaa

  289. habias la korang….. akan ku suruh geng2 kuarantin sebarkan virus2 ajaib ini melalui ipik ke ip teknik.. hahahaha…

    tak der ar main2 je…

    hey, aku pun kena pos kan la… bila hari aku balik, hari tu ayah aku pos balik kat ipik… so… belum selesai lagi… byk g urusan yg blum selesai….

    tapi korang best ar… 5 tahun leyh dok hostel… kitorang tahun depan kena cari umah sewa kat luar… dgn keselamatan tak terjamin…..adushla….

  290. ok ar tu… tapi jelez ar.. at least, keselamatan terjamin, elaun selamat… adoi ler….

  291. haha…sabar la ni… ngah mengaktifkan diri… so sesapa yg aktif, tak payah dok luar… huhuhu.. arap2 menjadi insan terpilih ar…

  292. bukan ada rayuan bagi kplspm meh?!
    dah keluar belum??

  293. [] [] [] [] []

    to izzati, btol ke 5/8……???
    info dr mane?

  294. [] [] [] [] []

    owh…owh…owh…
    i see…..
    yapz, mmg 5/8 tarikh dier,
    nampaknye kene balik jgk aq
    ke uitm..

  295. hahaha… ahad ni dah boleh balik ipik… yeaaaa…

  296. hahaha sya dh kembali!!!!!!!!!!!!
    sapa kt cni masok nasyid wakil ipg??????????
    sya wakil ipgm mota bharu nnti kta jmpa wey……hehehe

  297. eit art..aku mandi setiap hari ek..memandai jer wat citer..adoi
    ntah2 ko jeles aku wangi

  298. ahahahaha..