Emosi: Apa korang rasa?!

Salam sejahtera kepada semua pengunjung biliksebelah.wp.  Semoga anda semua dalam keadaan yang tenang dan ceria hari ni. Aku harap tak de la yang marah-marah atau rasa emosi. Biasa tak dengar orang pakai perkataan emosi bila nampak orang yang marah-marah atau macam moody je? Aku selalu juga guna perkataan tu..hehehehe ^_^ contoh ayat yang digunakan kalau terlihat kawan moody je “ala, relax ar bro..jangan la emo-emo sangat” (emo dalam dialog bersamaan emosi) ^_^

Sebenarnya emosi bermaksud:

An emotion is a mental and physiological state associated with a wide variety of feelings, thoughts, and behavior.Emotions are subjective experiences, or experienced from an individual point of view. Emotion is often associated with mood, temperament, personality, and disposition. The English word ’emotion’ is derived from the French word émouvoir. This is based on the Latin emovere, where e- (variant of ex-) means ‘out’ and movere The related term “motivation” is also derived from movere. means ‘move’. (courtesy: wikipedia)

Berbalik kepada emosi yang dalam konteks yang aku guna dalam hidup sehari-harian. Kadang-kadang kita akan berasa emosi kerana sesuatu yang tidak kita ingini berlaku. Contohnya kerana kita tertekan. Tertekan kerana berbagai masalah yang kita hadapi macam banya sangat assignment, barang hilang, orang tersayang hilang dan macam-macam lagi.

Harapan aku sekali lagi, jangan la anda sentiasa beremosi kerana banyak kesan sampingan yang akan berlaku seperti cepat tua, hati tak tenang dan macam-macam lagi. Pesan aku hidup mesti ceria, selesaikan semua masalah kerana hampir semua masalah ada penyelesaiannya ^_^ aku hiburkan kalian dengan klip di atas.

*** sekian ***

About avataraang

happy go lucky person baru je nak menjinak2kan diri dlm bidang blog memblog

Posted on Mac 17, 2009, in Renungan, Video. Bookmark the permalink. 23 Komen.

  1. Biasa la emosi.. Kalu tak ada emosi, tu robot namanya..

  2. sebaliktabir

    Emosi…
    “Ekspresi hati yang terzahir pada wajah dan tingkah laku”
    Betul ke? Ini pandangan aku jer..🙂

  3. kadang2 rean xpandai kawal emosi..tp rean pandai nangis je..hehehe🙂

  4. eh..ye ke..silap plak rean😛 hehehe

  5. hMMm….
    sSah cKit biLa cKp pasaL eMosi ni…
    suMe tu suBjektiF…
    tP aK paLing iNgat mBer aK cKP ni…
    waLaU besAr maNe mSLh pon, taBahkn n kUatKn aTi….
    cuBe La waT muKe ceRia dpN oRg LEn N xmOodY….
    baRu La nMpk CUN…..
    heHehehe

  6. emosi? saya rasa saya selalu ter-emosi sejak seminggu dua kebelakangan ni. hahahhaha

  7. tu La pasaL….
    kDg2 terLepas gK kN…..
    kDg2 terMRh kt oRg LeN gK kN…
    hMmmmm….
    taH La….
    s0, pNdai2 La cTrL eMOsi, Jiwa N peraSaaN….
    peaCe n0 waR…..
    =)

    • Emosi tu adalah sifat azali manusia.. Kalau boleh, kawal ler.. hehe.. kalau marah, senyum.. Kalu sedih, senyum.. Kalau gembira, senyum… Huhu..

      • tP Kn….
        kLu suME meNDe aSyik nK seNyum, nTo oRg ckP kTEr xD pEraSaan Lak…
        heHehe…
        cM Ner eK…
        ssaH kN nK pUaskN aTi suMa oRg…
        hUhu…
        wUwu….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: