Misi Tak Mustahil: Kiub Rubik

Lebih kurang macam ni la Rubik Kiub aku!

Macam ni la Rubik Kiub aku!

Tak ada kerje, cari keje.. Sekarang, poning kepale.. haha..

Sementara aku cuti2 Malaysia ni, aku cuba2 nak selesaikan kuib rubik bersaiz 3x3x3 yang aku TER-beli dengan harga RM5.90 kat One Utama hari tu.. Barang murah,tak ada la instructions atau manual yang dia bagi.. Lain la yang beli kat Toys r Us ke ape ke..

Masalahnye, dh lebih 3 hari aku cuba.. Aku cuma dapat selesaikan cuma lapisan pertama dan atas je.. Yang bawah,hampeh!

Tapiiiiii…. Aku dah search internet, dan dapat mcm2 formula nak selesaikan rubik kiub ni.. Baru aku tahu semuanya pakai algoritma.. Haha.. Aku ingat pemainan ni saje2 je nak peningkan kepala.. Ape pun, kadang2 masyuk jgk main.. tak sedar dh sejam main benda alah tu..

Persoalannya:
Adakah aku dapat selesaikan rubik kiub buat pertama kalinya? Well.. You wait and see je lah..
(Itu pun kalau aku tak campak sampai pecah kiub tu.. haha..)

Errrr.. Korang tak mau beli jugak ke???? Aku sarankan tak payah ler.. haha..

—————————————

UPDATE!!!:
Aku telah berjaya menyelesaikan kiub rubik yang pertama dalam hidup aku pada Selasa, 10 Jun 2009 pada pukul 9.42 malam setelah sejam 40 minit bertarung! (kurang 24jam dari post ini diterbitkan)

Terima kasih kepada Dan Brown kerana membantu aku menerusi videonya di youtube! Ehem, aku tak cabut then pasang balik ek.. Aku gune cara algoritma tu tau!

Posted on Jun 9, 2009, in Merapu Post. Bookmark the permalink. 17 Komen.

  1. Bosan la tu duduk rumah, hehehe..Pi la lepak rumah sewa, temankan syuk =P

    Kat tesco extra murah wei, RM3.90.

    • Aku nak datang teman syuk, tapi jauh gak ah.. Malas la pulak.. haha… Err.. Kat tesco murah ek? Aisehman.. Tak pe ah, dah terbeli.. haha…

      • haHaha….
        cIan tuL….
        mMg xDe keJe naRuto nih….
        g waT feasiBiliTy rePort Ler….
        haHaha….
        nTi bwK kiUb tu g mKtb…
        aK nK tRy gk…..
        wEh….aK raSE sYuk tuH dh xbPe nK bTuL cz d0k soRang2 kt UmaH seWa koRang…..nGeh3x

  2. kawan saya suka main permainan ini. dia pernah selesaikan kubik itu dalam masa 20 minit. dia akata da seorang itu pernah selesaikan dalam masa less than 2 minute. kagum~

  3. ade satu kat rumah.adik aku pnye.aku dah sumpah benda 2..smpi sekarang xsettle2 lg..hahahaha

  4. aku langsung tak pandai nak selesaikan kiub rubik

  5. aduh senang gila nak selesaikan kiub ni aku slsaikan kiub ni 1 minit je……………………….

  6. F.TORRES tipu .kalau berani dtg rumah akusiapkan

  7. cari punya cari last2 jumpa web ni http://bit.ly/cKsTM2 …penerangannya ringkas dan padat dalam bahasa melayu.. dapat ebook free lagi..skang aku dah boleh buat dah rubik ni..

  8. It’s hard to come by educated people about this subject, but you
    seem like you know what you’re talking about! Thanks

  9. Appreciating the persistence you put into your website
    and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed
    information. Excellent read! I’ve bookmarked your site and
    I’m including your RSS feeds to my Google account.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: