Budget Kawin

Berikut adalah budget sa-orang laki-laki yang ingin berkahwin:

Mas Kawin = RM80.00 (Selangor)

Upah Kadi & Saksi = RM150.00

Duit Hantaran = RM6000.00

Dulang2 Hantaran = RM2000.00

Kad Kawin = RM500.00

Kenduri Makan = RM10000.00 (RM10 x 1000 orang)

Khemah, Meja, Kerusi = RM1500 (RM300 x 5)

Bag Goodies = RM2000.00

Pelamin, Katil = RM3000.00

Mak Andam = RM500.00

Karaoke = RM300.00

Bentara = RM50.00

Juru Gambar = RM300.00

Duit Air Tuan Rumah Basuh Pinggan = RM50.00

Duit Beli Rokok Pak-Cik yang Tolong2 = RM100.00

TOTAL = RM 26480.00 tunai..

——————————-

Income dan Outcome sa-orang kakitangan kerajaan lepas graduate (degree):

Total Gaji = RM2400.00 (termasuk elaun)

Duit Bayar Kereta = RM500.00

Duit Minyak Kereta = RM200.00

Duit Belanja Makan = RM300.00

Duit Rumah = tumpang dulu la rumah mak ayah

Duit Top Up = RM40.00

Duit Poket = RM300.00

Bagi Mak Ayah = RM200.00

Balance untuk Simpan = RM860.00

——————————-

Jangka Masa untuk cukup duit:

26480 bahagi 860 = 30.7 bulan

30 bulan = 2 tahun 6 bulan ++

——————————-

Pergh….. Tu belum yang ada terlupa nak letak lagi tuh…

Duit lepas kawin? Duit rumah? Bini nak bersalin? Sendiri sakit? Honeymoon?

Arghh…

Posted on Ogos 25, 2009, in Khas, Merapu Post. Bookmark the permalink. 76 Komen.

  1. aku rasa 4thn lepas aku habis lebih kurang la byk tu..tapi sbb ada perancangan tak terasa duit tu habis byk tu…anyway good info to bujang2 yang nak kahwin..heheh

    Selamat Berpuasa Ramadhan Al-Mubarak!

  2. gila ah..kawin je la bila dh cukup bajet camtu..

  3. ok gak la bajet ko tuh! tp aku rs bajet ni sesuai sampai tahun depan je. lepas naik lagi beb!

    Sebab tu ade yang buat loan utk kawen. Ada pro n contra la. buat loan dapat kawen cepat n bajet lebih murah sebab buat cepat.

    Guna duit sendiri lambat la skit, pastu time nak kawen tu kos kawen dah lain dah. mungkin sudah meningkat bbrp kali ganda.

    lagi satu bajet diatas tu yang biasa2 je, belum kawen ngan anak raja lagi! hehehe.

    Tggu orang nak sponsor aku kawen je. Hahahaa.

  4. bajet kawen utk perempuan

    Mas Kawin = RM…pompuan x yah kot

    Upah Kadi & Saksi = x payah

    Duit Hantaran = x payah…tp saya yg dpt..yeye..kaya2

    Dulang2 Hantaran = RM 1000.beli barang murah dah ar..gula2,buah,kek,makanan..haha

    Kad Kawin = RM500.00

    Kenduri Makan = RM16000 (RM8 x 2000 orang).kawan2 dan sepupu2 ayah bley tlg masak..jimat2

    Khemah, Meja, Kerusi = urm..RM1000..sewa dewan..

    Bag Goodies = RM1000

    Pelamin, Katil = Buat kenduri kat dewan..org x pyh tgk bilik pengantin

    Mak Andam =makeup sendiri…ramai yg nak jd mak andam free nnti

    Karaoke = nyanyi sendiri dah ar..lagi best

    Bentara = ramai sepupu yg bley tolong

    Juru Gambar = adik sendiri jadi cameraman..jimat duit

    Duit Air Tuan Rumah Basuh Pinggan = RM50.00

    Duit Beli Rokok Pak-Cik yang Tolong2 =rokok x baik utk kesihatan wahai pakcik2 sekalian

    jumlah x bersih lagi=RM 19550

    Income dan Outcome sa-orang kakitangan kerajaan lepas graduate (degree):

    Total Gaji = RM2400.00 (termasuk elaun)

    Duit Bayar Kereta = RM500.00

    Duit Minyak Kereta = RM200.00

    Duit Belanja Makan = RM300.00

    Duit Rumah = tumpang laa mana2

    Duit Top Up = RM40.00

    Duit Poket = RM200.00 dah laa

    Bagi Mak Ayah = RM200.00

    Balance untuk Simpan = RM960.00

    RM19550 bahagi RM960=20.4 bulan

    1 tahun 8 bulan…

    waa lambat lagi nie..tp kalu nak cepat,minta elaun MAS laa..(mak ayah sendiri)..haha

  5. p/s:MR BS lpe nak ltk duit sewa baju pengantin

    then calculation salah..30 bulan bersamaa 2 tahun6 bulan

  6. hehe..lelaki kena simpan duit dari masa tgh belajar lg..elaun kan byk…ye x mr. bs..hehehe..๐Ÿ™‚

  7. No wonder my big bro tak kawin2 lagi sampai skang.. huu..

  8. kawen pastu x wat kenduri..mesti jimat

  9. 1) utamakan yang wajib dulu berdasarkan pandangan agama, bukan pandagan masyarakat.

    2) elakkan majlis pernikahan yang berunsur maksiat (muzik dan hiburan) takut2 pengantin tidak mendapat berkat.

    3) berkahwin itu mengelakkan dari fitnah dan maksiat.

    selamat berkahwin cepat… hehe

  10. menarik…boleh buat rujukan…huhuhu

  11. kawin?
    akad nikah je dah cukup…
    klo xleh, cancel je kawin…
    mase bercinta makan kat mamak tepi jalan pn xpe…
    ble nk kawen, majlis nk grand…
    cam hampeh!!!

  12. hehe..ala mr bs..bukan byk pun..rm140 je sebulan..masuk asb..5 thn kemudian da dpt faedah RM10,000..kuar2 maktab je da ade 10ribu..kan senang nak kawen..hehe๐Ÿ™‚
    yeah zahra..gimme 5 jgk..hahaha..zahra nak cari bakal suami kat hukm kan..mesti lagi masyuk..hahaha๐Ÿ˜›

  13. beth rasa x cukup tuh
    upah cameraman mane ada rm 300 jer..
    bak kata beth, buat yaang wajib jer
    jer afdal
    hikhikhikhik

  14. Kena sedia sejak awal dan berjimat cermat kumpul duit.
    Nanti bila tiba masa, semua dah cukup.
    Selamat berjaya merancang masa depan…

  15. hahaha..nape hukm ye..yg tu kena tya zahra la..dia nak cari bakal Dr. katanya..hehehe..tipu la klu jadi Dr. xmasyuk..hehehe๐Ÿ™‚

  16. hehehe…betul3x…baru nak berputik n dikawal rapi supaya membuahkan hasil..hehehe๐Ÿ™‚

  17. hehe..ha..zahra..dgr apa mr. bs cakap tu..nanti asyik kena tinggal je..hehehe..๐Ÿ˜›

  18. haha.. aku baru bincang menda ni semalam dengan seseorang..

  19. bagus adanya prancangan tu….mudah2an BS x lah membazir nanti…. buat kenduri ala kadar je coz kalu adanya unsur maksiat (karaoke) maka jatuhnya hukum haram ke majlis tersebut… fikir2kan๐Ÿ™‚

  20. wah. huhu… baju kawin, baju sanding dah masuk belum ni?
    muda lagi kan… sempat lagi nak kumpul…๐Ÿ™‚

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: