Kehidupan Baru..

Assalamualaikum semua..~!!

Huh, lama giler la tak menulis.. Almaklumlah, kekurangan teknologi (line internet) untuk orang yang baru bekerja mmg tidak dinafikan.. hehe.. mana nak bayar duit sewa rmh lg, duit keta lg.. kan?

Ape pun, sekarang ni, aku sudah ada kehidupan baru.. Pejam celik, dah 8 bulan aku bekerja.. Sebagai Che’gu.. Hehe.. Dulu masa belajar, tak sabar nak habiskan.. Nak pegang duit sendiri.. Tapi skrg, rindu pulak nak belajar semula.. Tak payah fikir ape2.. No stress..

Masa belajar, aku jarang fikirkan kalau tak cukup duit.. yelah, biasiswa PAMA yang sungguh lumayan akan dapat tiap bulan.. Elaun belajar pon boleh la tahan.. duk asrama, bayar RM80 je sebulan.. Bil air api internet, sume tak payah fikir.. hehe.. Moto tak payah bayar, gune je motor ayah.. motor cabuk pon cabuk la.. asalkan senang pegi jalan2.. hehe..

Makan megi tu kira wajib, minum nescafe 3 in 1 tu kira tabiat hari2.. Makan confirm dapat murah punye.. yela, student price beb.. nak tengok wayang dapat diskaun, gne student card.. senang je hidup time tu..

Yang penting, datang kelas (last sem kelas cuma 2 hari seminggu je.. heaven beb), then siapkan assignment (susah2, copy je kwn punye.. hehe) .. mudah je hidup sebagai pelajar.. Kalau bosan, pergi merantau bilik kawan2.. Pinjam CD ke DVD ke, tak pun main game.. Masa tu Need For Speed la yang aku layan pon.. hehe..

Sekarang dah bekerja.. Duk jauh2.. Bangun kene pagi2, siap2, start moto jalan pergi keje.. Kalau hujan, geleng kepala.. hehe.. Sabtu pon ada koko.. (Nasib baik skrg dah 2 minggu skali je).. Akhir bulan mmg sronok, dapat gaji.. Ribu2.. Tapi xsampai 5 minit kuar, dah kene bayar duit ansuran kereta.. (Nasib baik keta tempatan, kalau terbeli yang import?) Duit rumah.. Bil Api.. Bil Air.. Then nak simpan lagi.. Yela, untuk masa depan..

Kalau tak cukup duit, sendiri la garu kepala la beb.. Xboleh nak mintak PAMA lagi dah.. Malu taw.. Patutnya kita yang bagi diaorang duit bulan2, bukan mintak.. hehe.. Pernah bulan lepas aku tinggal RM5 je untuk hidup seminggu sebelum dapat gaji.. Seksa weh.. Buat muka tebal pinjam duit kawan.. Hehehe.. Duit sume simpan, xmau kuarkan.. Sayang..

Nanti kene fikir pulak life untuk kawin dan selepas kawin.. Bukan murah beb nak kumpul kawin.. Takkan nak wat loan je.. loan pon kene bayar gak.. dengan bunganya lagi.. Kalau bunga tu wangi tak pe gak.. hehe.. Dah ada anak, lain pulak cerita nya.. Kawan aku cerita, seminggu susu aje dah RM70.. Belum pampers lagi.. Baju budak bkn murah2 skrg ni.. Baby kejap je membesar..

Ape pun, moral of the story, bagi sesiapa yang sedang belajar atau baru nak masuk U, tolong lah.. Tolong sangat2 belajar bersungguh-sungguh.. dah kerja, tolong lah kerja dengan ikhlas dan bersemangat.. Supaya cepat dapat kerja yang bagi gaji lumayan dan besar.. Nanti hidup senang.. Nak beli ape pun boleh.. Mampu.. Jangan menyesal di kemudian hari..

Ya.. Memang duit bukan segalanya.. Tapi segalanya perlukan duit.. kan? Hehe..

Akhir kata..  Bye..

P/S: Aku mungkin tak dapat reply komen2 korang.. Sebab susah nak gne internet.. So, korang komen, korang jawab la sendiri ek.. haha.. *gurau jek*

Posted on Julai 31, 2010, in Merapu Post, Pengarang. Bookmark the permalink. 9 Komen.

  1. wah…rindunya post dr mr. bs..akhirnya rean dpt gak baca post mr. bs…betul tu..skrg segalnya perlukan duit..nk kawen pun byk pakai duit..serba serbi duit..huk huk…life masa belajar n life keje xsamakan abg?? kan best kita jd student seumur hidup..hahaha =)

  2. hahaha…mcm 2 plak ye mr. bs..bleh bankrupt pama cam 2..hehehe =)

  3. is,x sabar mau tunggu mr bs kawen…simpan jgn x simpan

  4. hahaha..akak sokong zahra..mmg xsbr nak tggu dia kawen..nseb dekat sini jek..leh g..hehe🙂

  5. En. Bilik Sebelah

    Rean: Hehe.. Ala, bkn banyak pon blanja sbln.. kurang dari RM10 k.. hehe..

    Zahra: aduhai… bila ntah nak kawin.. tunggu korang grad dulu kot.. hehe..

  6. saba beb…
    aku pn cam gitu gak skrg…
    hahaha…
    hari 1st dpt gaji je trus tinggal separuh tiap2 bulan…

  7. ape pon khai, jan menyesal tau. idop kita x dahlah panjang sangat untuk terus mengeleng kepala..

  8. Haha..duit memang segalanya…takdak duit, nak beli megi pun tak mampu…

    The Sharkox: Jejaka Hensem dari Sintok

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: