Category Archives: Komentar

Pengarang akan memberi komen terhadap sesuatu isu atau perkara.

Teras Vs Elektif

Salam Sejahtera Kepada Semua.

Kali ni aku nak cerita sedikit berkaitan dunia pendidikan. Dunia yang tidak pernah lekang daripada kehidupan kita. Bila-bila sahaja pun kita boleh dididik, mendidik dan terdidik. Didikan secara formal, separa formal atau tak formal. Semua terletak pada tangan anda.

Namun hari ni aku nak berkongsi berkaitan pendidikan formal di sekolah. Lebih fokus kepada pendidikan formal sekolah kebangsaan. Matapelajaran teras (MT) dan matapelajaran elektif (ME). Ada ke matapelajaran-matapelajaran tersebut diajar di sekolah kebangsaan? Matapelajaran teras dan matapelajaran elektif bukanlah jenis matapelajaran seperti Bahasa Melayu, tetapi ianya adalah kategori matapelajaran. Di bawah MT terdapat Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains manakala ME pula selain daripada empat matapelajaran tadi seperti Pendidikan Seni Visual, Pendidikan Jasmani Kesihatan, Pendidikan Islam dll. Ni cuma mukaddimah untuk pegetahuan umum.

Read the rest of this entry

PPSMI: Apa Pandangan Guru, Bakal Guru, Bekas Pelajar dan Bapa!?

Semalam, pada waktu 11 malam.. Empat orang sedang enak berbual2 dibawah pangkin JU 5/1 Taman Jasa Utama yang terletak di Selayang..

Tiba2, terdetiklah mereka untuk membincangkan isu PPSMI yang sedang hangat di’bangkangkan”..

Seorang daripada mereka ialah Guru di Sek Menengah,  Seorang lagi adalah bakal guru, Seorang lagi bekas pelajar sekolah dan seorang lagi ialah bapa kepada 3 orang anak..

Nak tahu apa kata mereka? Read the rest of this entry

Keganasan: mana-mana je

Salam sejahtera pengunjung biliksebelah.wp. Diharapkan semua dalam keadaan yang baik dan tenang setelah membaca tajuk untuk entri kali ini. Aku berharap pengunjung dan pembaca entri ini tidaklah yang jenis ganas-ganas dan entri ini tidak menetapkan had umur pembaca kerana tiada unsur-unsur ganas yang akan diselitkan dalam entri ini (rating “U”=untuk bacaan semua lapisan masyarakat) ^_^ Aku cuma ingin memberi respon dengan apa yang telah berlaku di sekeliling kita.

ganas

Terfikirkah anda semua bahawa sekarang ini di mana-mana ada saja keganasan berlaku. Apa yang sebenarnya berlaku sekarang ni? Tak kira yang muda, yang tua, pelajar, menteri kat dalam negara, kat dalam negara ada saja unsur-unsur ganas yang terselit pada lakuan setiap orang. Subhanallah, apa nak jadi dengan dunia kita sekarang ni. Read the rest of this entry

Google Chrome Best!

Aku dah lama tahu pasal Google Chrome ni dari ex roomate aku, BAT..

Err.. Tapi aku baru je tringat nak download dan gunekan Google Chrome ni.. Sebelum ni aku prefer nak gune Mozilla Firefox, tapi pas download GC ni, macam best je gune..

Animation dia best, ok.. Terutama untuk download.. Memang futuristik skit.. (Kalu nak banding dgn IE dan MFF la.. hehe)..

Bila setiap kali kita bukak tab baru, dia akan kuar “most visited”.. So, kita xpayah la taip address blog atau web yang nak masuk berulang kali.. guna history dia jer.. Lagi satu, kot2 la kawan kita guna PC kita, kita leh tau web mana dia masuk dan bila!

Satu lagi yang best, dia ada incognito window! Ape tu? Hah, cari sendiri!

Satu lagi yang boleh tahan best, GC ni ada crash control.. Ape tu? Setiap tab kita digunakan sebagai browser yang tersendiri.. Kalu satu crash, yang lain tetap ok.. Tapi aku tak testing lagi.. Huhu..

Guna GC pun lebih selamat, kita akan diberitahu tentang phishing, malware ataupun web yang tak selamat, kot2 la kita termasuk.. Huhu.. Best kan?

Nak tau ape lagi kehebatan GC, klik link ni.. LEARN MORE

Ape pun kawan2 ,marilah kita sama2 mendownload Google Chrome..  Tapi untuk pengguna Vista dan XP SP2 je kalu xsalah.. Huhu.. Kepada sape2 dah download dan gune, tolong la bagi tau ape kebaikan dan kelemahannye.. Sama2 lah kita belajar menggunakan teknologi!

Adios!

Baru 5 Bolos.. Dah agak Dah..

Semalam (21 Januari 2009), Malaysia sekali lagi mencipta rekod kekalahan.. Kali ni, kepada UAE.. Ala, baru 5-0 kene… Kan? Think positive beb! Belum 12-0.. Haha.. UAE kan kuat.. Ranking dia kan lagi bagus.. Ranking Malaysia sekarang? 158! Dan ranking paling bagus dicatatkan pada tahun 1993 di bulan Ogos, iaitu di ranking 75.. Lebih kurang 16 tahun dulu.. Dan setiap tahun, makin merosot!

Haha.. Maybe itulah nasib bola sepak Malaysia.. Well, sape aku nak cakap tentang bola sepak? Sepak bola pun xreti.. Kaki bangku.. Ya! Aku kaki bangku, tapi sekaki bangku aku ni pun, aku masih lagi boleh menilai prestasi bola sepak kita..

Read the rest of this entry

“On Target” berserta Kemaafan

Seperti yang aku agak, entri Cerita Lucah Dan Gambar Melayu akan mendapat sambutan.. Dalam masa yang sama, blog hit naik mendadak.. Wakakaka… Strategi jahat ni..

Read the rest of this entry

Suara blogger untuk masa depan

Sejak kebelakangan ni,kes-kes berkaitan kezaliman terhadap kanak-kanak cukup banyak disiarkan..kes yang seakan-akan kes allahyarham adik Nurin itulah yang aku maksudkan..yang terbaru, kejadian di gombak, kes seorang kanak-kanak yang dirogol dan diliwat sebelum dibunuh seakan-akan kes allahyarham adik Nurin( berita yang aku baca daripada akhbar kosmo hari ini, Ahad 4/10/2007)..persoalan yang ingin aku timbulkan di sini, apakah negara kita Malaysia yang dikenali dengan masyarakat yang harmoni dan sebuah negara yang aman damai ini tidak selamat lagi? Di mana silapnya sehingga kes-kes sebegini kerap berlaku?


Kanak-kanak sering menjadi mangsa kezaliman orang yang tidak berperikemanusiaan

Read the rest of this entry

Rumusan September 07

September Graph

Tengok la graf di atas. Graf ini menunjukkan bilangan pengunjung ke Bilik Sebelah untuk bulan September 2007. Macam mana nak rumus? Aku pun tak tau. Kene mintak tolong saudara Avatar Aang ni, dia bakal cikgu Math.
Read the rest of this entry

Microsoft Office 2007:review

mic office2007

hmm..hr ni aku cuba menceritakan pengalaman aku sikit setelah menggunakan Microsoft Office 2007 yang baru masuk hari ke-3..semasa penggunaanya..aku berasa seronok sangat ^_^ macam aku kat dimensi baru..hehehe ^_^ maybe MO2007 dah direalesekan pada awal tahun ni, tapi aku tengok masih ramai yang belum menggunakanya..ok la..aku cerita serba sedikit ape yang aku dah rasa.. Read the rest of this entry

Tahniah MALAYSIA!

Jersi No 8
picture courtesy: mikedotorg.blogspot.com

Hmm, malam tadi, pasukan MALAYSIA telah mencatatkan kemenangan selesa 3 berbalas 1 kepada pasukan bola sepak Myanmar. Read the rest of this entry