Category Archives: Video

Artikel, cerita, berita atau komen yang enggunakan video atau klipvideo daripda sumber-sumber tertentu.

Hikayat Kancil

Kancil…

Tiap-tiap hari aku terserempak dengannya. Bukan suatu perkara yang mustahil untuk bersua dengan kancil sekarang ni. Kancil yang dahulunya orang biarkan sahaja berkeliaran di rimba raya namun kini menjadi tunggang setiap manusia. Ada yang ke hulu, ada yang ke hilir dengan menunggang kancil. Walaupun saiznya kecil, tidak menjadi masalah untuk seseorang yang bersaiz badan seperti badang dan bujal untuk menunggang kancil.

Read the rest of this entry

Sesekali Meh Layan Jiwang

Sesekali layan lagu jiwang apa salahnye kan? Terutama lagu2 jiwang yang dulu time muda2,kita suka.. haha.. Bile dah besar, nak dengar, jadi segan lak..

Lagu ni tak ada lah sejarah atau kaitan dengan hidup aku pun.. Tapi, kaset yang pertama aku beli, ialah kaset kumpulan diorang lah.. Malu nak cakap lar.. Haha.. Sebab tu time sekolah menengah kan, apa nak malu.. haha..

Kebetulan, dua hari lepas, time lepak2.. member aku petik gitar sambil main lagu ni.. Tangkap lentok la pulok.. Dh lama tak dengar lagu kumpulan ni.. Huhu.. Ok2, aku nak share lagu ni dengan korang ah.. Kalu rasa nak dengar, dengar la.. Tak nak, boleh blah! haha.. Read the rest of this entry

Emosi: Apa korang rasa?!

Salam sejahtera kepada semua pengunjung biliksebelah.wp.  Semoga anda semua dalam keadaan yang tenang dan ceria hari ni. Aku harap tak de la yang marah-marah atau rasa emosi. Biasa tak dengar orang pakai perkataan emosi bila nampak orang yang marah-marah atau macam moody je? Aku selalu juga guna perkataan tu..hehehehe ^_^ contoh ayat yang digunakan kalau terlihat kawan moody je “ala, relax ar bro..jangan la emo-emo sangat” (emo dalam dialog bersamaan emosi) ^_^

Read the rest of this entry

Birthday Berganda

Salam sejahtera kepada semua pengunjung biliksebelah.wp. Hari ni aku diberi ruang, waktu dan kesempatan untuk menulis satu lagi entri. Bukan factual entri tapi entri kali ini lebih kepada entri penhargaan ^_^ penghargaan kepada siapa, penghargaan kepada orang di keliling aku yang menyambut hari lahirnya semalam, hari dan esok. Sebab tu aku guna tajuk Birthday berganda ^_^

Read the rest of this entry

Harapan Ramadhan

Harapan Ramadhan – Raihan feat. Man Bai

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah

Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua

Salam dari jauh..

salam dan selamat sejahtera kepada blogger-blogger sekalian..hr ni tanggal 19/03 aku di bagi ruang dan waktu untuk menulis..^_^  minggu ni aku minta maaf sebab tak dapat update blog ni sebab minggu lepas aku bercuti dan minggu ni aku perlu membuat tugasan lain di luar institut..untuk menghilangkan rasa bosan pengunjung aku selitkan satu video dari youtube untuk di kongsi.. ^_^ -aku xtau nak masukkan video ape sebenarnye-

video ni aku yg buat..aku petik dari cerita mat nor khushairi and the velvet boy..harap anda semua dapat enjoy la.. ^_^ 

Mari belajar english

Salam dan selamat sejahtera kepada blogger-blogger sekalian..aku mintak maaf kerana dah lama tak update blog ni..masa memang Allah kurniakan kepada kita 24jam satu ahri, aku bersyukur kepada Allah kerana memberi waktu yang cukup tetapi oleh kerana kekangan tugasan pula aku terpaksa mengabai@melepaskan sebentar blog ni..cuti tahun baru cina aku tak dapat juga update blog ni sebab kat rumah aku tak de internet la..hehehe.. ^_^ kepada yang menyambut tahun baru cina aku ucapkan hepi belated chinese new year..kepada sesiapa yang dah menyambut atau bakal menyambut hari lahir aku ucapkan hepi belated@futured birthday..hehehe ^_^

ok..tajuk yang aku ingin bincangkan hari adalah bahasa inggeris@English language..kenapa tiba-tiba aku nak menulis berkaitan bahasa inggeris ni..dan kenapa pula aku tak tulis berkaitan kepentingan bahasa Melayu..aku sebenarnya bukan bais kepada mana-mana pihak cuma aku melihat bahasa inggeris penting pada masa kini..sehinggakan apabila wordpress.com menukar bahasa penghantar dalam dashboard@papan pemuka kepada bahasa Melayu pun kita boleh ketawa sendiri.. ^_^ sebenarnya bahasa inggeris banyak pengaruhnya di dalam dunia..

Read the rest of this entry

Usop Sontorian, anak jati Johor

Hmm,Usop Sontorian, aku pasti dan pasti sesangat sebilangan besar korang sume pernah tengok siri animasi pertama buatan Malaysia iaitu Usop Sontorian. Masa kecik2 dulu aku minat giler cerita ni. Yela, budak2.. Ni dah besar pun masih lagi minat dan berharap la sangat2 yang Usop Sontorian and the geng kembali mengegar di peti televisyen seluruh Malaya. Dari asyik tengok Sponge Bob je kan, baik tengok Usop Sontorian.

Untuk pengetahuan anda bagi yang tak tahu, siri animasi Anak-Anak Sidek dah pun ditayangkan semula. So, jangan lepaskan peluang anda ya! (Nanti aku check siaran TV mana, hari apa dan pukul berapa ya!)

Menurut apa yang terkandung dalam wikipedia.malaysia:

Usop Sontorian ialah siri animasi Malaysia yang pertama. Siri kartun tersebut direka oleh Ujang dan diterbitkan oleh MOY Publications Sdn Bhd.

Usop Sontorian mengisahkan tentang seorang kanak-kanak yang bernama Usop yang tinggal di Kampung Parit Sonto yang terletak tidak jauh dari pekan Ayer Hitam, Johor. Dia tinggal bersama ibu bapanya dan merupakan anak yang bongsu dalam keluarga. Kakaknya gemar menyuruhnya ke kedai runcit membeli belacan asam boi manakala abangnya pula gemar berbasikal keliling kampung. Usop mempunyai beberapa orang kawan sekampung sepeti Abu, Dol, Ah Kim, Vellu dan Singh. Dia juga memiliki seekor ayam yang selebet yang bernama Selebet.

Dan, khas buat korang sume, dari youtube.com, saya menyediakan, satu-satunya cerita Usop Sontorian yang dapat diselamatkan. Tengok la. Lepaskan rindu anda. Sokong industri animasi Malaysia! (apa yang aku merapu ni..? hehe)

Jangan marah, video ni tak habis.. Ape pun, aku harap korang enjoy..

Santapan untuk Ramadhan

Bismillah, Assalamualaikum..

Hmm, dalam entri kali ini, aku nak kongsi sikit tentang lagu yang berkaitan Ramadhan sempena kita menjalani ibadah puasa dalam bulan Ramadhan yang mulia ni.

Mungkin anda semua pernah mendengar lagu ini. Aku cuba mencari video klip sebenar lagu ini melalui youtube, tapi tak ada. Namun ini yang aku jumpa. So, pakai je lah, dari tak ada kan?

Harapan Ramadhan
Nyanyian: Raihan dan Man Bai
Video Klip made by: Wildan Music Video

Lepas2 tarawikh ni, best gak kalu layan lagu ni..
Hayati liriknya, lagunya.. Ok?

Dulu lain… Sekarang lain…

Hmm..tajuk ni mengingatkan aku pada lagu nyanyian S.M Salim yang berbunyi lebih kurang begini..’dulu lain, sekarang lain, dulu bujang, sekarang sudah kahwin..’ hehehe..itu sahaja la beberapa patah perkataan yang aku ingat.. ^_^ apa yang lain? Read the rest of this entry